Τα χαρτιά τους άνοιξαν οι εννέα υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς στην τηλεμαχία που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.
Η δεύτερη προγραμματισμένη τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και πάλι στην ΕΡΤ.
Υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι η απλή αναλογική δεν βοηθάει, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Θα συνεργαστώ με όποιες δυνάμεις θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα διαλύσει τη χώρα. Στόχος μας ένα μεγάλο κόμμα που θα βάλει τους όρους», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αν θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες κοντά μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Γιάννης Ραγκούσης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης τόνισε: «Οι άλλοι θα αποφασίσουν αν συνεργάζονται μαζί μας» και τάχθηκε υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος. Ο κ. Καμίνης τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος και υποστήριξε ότι χρειάζεται μια κοινή συμφωνία. «Λάθος το ότι δεν δεχτήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία» είπε ακόμη.
«Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε ως εδώ διότι συνεργάστηκε με τη Δεξιά, αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όραμά μου η συνεργασία όλως των δυνάμεων της Αριστεράς», επεσήμανε ο Δημήτρης Τζιώτης.
«Ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι ότι πρέπει να χτυπήσουμε τις ανισότητες. Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Οι ανισότητες που μας κληροδότησε η κρίση δεν μπορεί να γίνουν κληρονομιά στα παιδιά μας», ανέφερε η κ. Γεννηματά.
«Πρώτα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Δεν αποφασίζω ερήμην του», δήλωσε η κ. Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση για αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα.
Για πολιτικές υπέρ των προσφύγων μίλησε ο κ. Καμίνης και πρότεινε σχέδιο «Μάρσαλ» για τους μετανάστες, ώστε να μείνουν στις χώρες τους.
«Προτεραιότητές μου η αξιοπιστία και η αλλαγή της συμφωνίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να πάνε στο 2%, την αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη μίλησε ο κ. Καμίνης.
«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Κυβερνά με την ακροδεξιά», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«H Οικονομία έχει προβλήματα εξαιτίας της συμπεριφοράς των δημοσίων υπηρεσιών. Ένα τέρας γραφειοκρατίας που εμποδίζει το επιχειρείν. Η διοίκηση στο δημόσιο να ξανάρθει στα χέρια των γενικών διευθυντών. Να μην μας στοιχίζουν τόσα πολλά οι πάνω όροφοι των υπουργείων», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου πριν τις εκλογές τάχθηκε ο Δημήτρης Τζιώτης.
«Συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και όχι ενοποίησή τους έχουμε συμφωνήσει με την Φώφη Γεννηματά», είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τις εκλογές, μίλησε ο κ. Καμίνης.
«Είμαστε απέναντι στον λαϊκίστικο και δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ και την πελατειακή και παλαιοκομματική ΝΔ. Είμαστε με την παραγωγή και τη δημιουργία», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.
«Οι λαϊκιστές όταν τα βρουν σκούρα μεταμφιέζονται σε κεντροαριστερούς και οι συντηρητικοί σε μεταρρυθμιστές» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι πρέπει «να βάλουμε στο παιχνίδι τους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα, αυτούς που κράτησαν όρθια τη χώρα».