Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κατηγορία η οποία βαρύνει τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους (Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Σαρρής, Θεόδωρος Κουρίδης) είναι η σύσταση συμμορίας και η αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων.
Η σύσταση συμμορίας είναι κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος και η κατηγορία περί αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων είναι σε βαθμό κακουργήματος.
Αντιμέτωποι με τις ίδιες κατηγορίες είναι επίσης, βάσει του βουλεύματος, τα πρώην στελέχη της ΚΕΔ, Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος και τα πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Άρης Σταθόπουλος, Νίκος Προύντζος και Γιάννης Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων παραπέμπονται στο ακροατήριο:
1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)
2. Γιάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός)
3. Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος)
4. Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια)
5. Γιώργος Λαναρής (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια)
6. Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος)
7. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
8. Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
9. Άρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
10. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
11. Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
12. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)
13. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ)
14. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Super League)
15. Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League)
16. Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League)
17. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Super League)
18. Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Super League)
19. Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Super League)
20. Χαράλαμπος Παυλίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
21. Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
22. Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
23. Δημήτρης Αμαραντίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
24. Δημήτρης Μάνος (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
25. Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
26. Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
27. Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)
28. Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας).
Για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας παραπέμπονται:
1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)
2. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
3. Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
4. Άρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
5. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
6. Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
7. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)
8. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ).
Απαλλάσσονται ομοφώνως κάθε κατηγορίας 7 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Παυσανία Παπανικολάου (πρώην εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ, Χρήστο Υφαντή (πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της ΕΠΟ), Γιώργο Βλάσση (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Μαρία Αναστασάκη (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Χαρίλαο Ζυγογιάννη (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League) και Ιωάννα Παντελοπούλου (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League).
Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην πρόεδρο της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League, Ελευθέριο Ζάμπρα, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.
Επίσης και για τους 35 κατηγορουμένους δεν ισχύουν τα κακουργηματικά αδικήματα της απάτης και της εκβίασης.
Με ομόφωνη απόφασή του, το Συμβούλιο απαλλάσσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη (εμπρησμός φούρνου Κωνσταντινέα), όπως άλλωστε πρότεινε και ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος.
Το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος προσωρινής κράτησης του Μαρινάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστικός που μειοψήφησε ήταν ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.
Αντίθετα, τα άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου, η εισηγήτρια Αριστέα Ρουσσέα και η εφέτης Αργυρώ Κανελλοπούλου, τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής 28 κατηγορουμένων για ένα κακούργημα, 8 από τους οποίους αντιμετωπίζουν και ένα πλημμέλημα.
Η έκδοση του βουλεύματος αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις:
Από τη στιγμή που αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναμένεται να κληθεί, βάσει νόμου, να παραδώσει τις μετοχές του.
Επιπλέον ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας αναμένεται να ζητήσει το βούλευμα, ώστε να κινήσει τις σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες και να κριθεί από τα αρμόδια όργανα αν υπάρχουν ευθύνες και των εμπλεκόμενων ομάδων.
Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ξεκάθαρος πως, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες για έκδοση βουλεύματος που στέλνει 28 πρόσωπα στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της «σύστασης συμμορίας» και της «αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων», θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν από τον αθλητισμό και να παραδώσουν τις μετοχές που διατηρούν σε ΠΑΕ.
Τόνισε παράλληλα ότι αυτό πρέπει να γίνει σε διάστημα 15 ημερών και ότι αν αυτό δεν συμβεί, μπορούν να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες με κρατική παρέμβαση.
Αναλυτικά η δήλωση Βασιλειάδη:
«Έμαθα κι εγώ τις πληροφορίες μέσω δημοσιευμάτων για το ζήτημα της παραπομπής 28 παραγόντων ποδοσφαίρου για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων.
Περιμένω κι εγώ να δω το βούλευμα κι αντίστοιχα να πράξουμε τα δέοντα. Εφόσον τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα ισχύουν, τότε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει οι κατηγορούμενοι – αυτοί που έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα στο ακροατήριο – να σταματήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό κι εφόσον μιλάμε για ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες να μεταβιβάσουν και το μετοχικό τους μερίδιο.
Κι εφόσον αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, μπορεί να γίνει με διεξοδική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Δική μας, δηλαδή, κρατική παρέμβαση. Με βάση τον αθλητικό νόμο 2725, όπως ισχύει και στο καταστατικό. Περιμένουμε να δούμε, δεν μιλάμε ακόμη με σιγουριά και βεβαιότητα, αλλά εφόσον αυτό ισχύει, τότε τα επόμενα βήματα είναι αυτά που σας περιέγραψα».