Η διένεξη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν οξύνεται και πολλοί δεν αποκλείουν μια στρατιωτική σύρραξη. Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Σεμπάστιαν Σονς απαντά στην DW.
Η διένεξη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν οξύνεται και οι δραματικές συνέπειες φαίνονται για παράδειγμα στην Υεμένη, όπου οι δυο χώρες υποστηρίζουν δυο διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε χθες το Ριάντ και τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Πόσο εφικτή είναι όμως πράγματι μια ειρηνική επίλυση των διαφορών και πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών; Ένας πόλεμος που θα αποτελούσε απειλή για την ευρύτερη περιοχή.
Πίσω από τις διενέξεις κρύβεται η επιθυμία της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν να κυριαρχήσουν στη Μέση Aνατολή. Οι δυο χώρες δεν είναι αντίπαλες μόνο στον εμφύλιο στην Υεμένη αλλά υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στις διενέξεις στη Συρία, στο Λίβανο και στο Ιράκ.
Ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Σεμπάστιαν Σονς, ερευνητής στη Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP), μιλώντας στην Deutsche Welle ανέφερε δήλωσε πως η διαμάχη μεταξύ των δυο χωρών έγινε εντονότερη από το 2011 και κυρίως μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015.
Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο
Πόσο πιθανός όμως είναι ένας πόλεμος μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και Ιράν;
«Παρατηρούμε μια διαρκή κλιμάκωση μεταξύ των δυο χωρών, Παρόλα αυτά τρέφω την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει άμεση στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Στην πραγματικότητα καμία από τις δυο χώρες δεν έχει συμφέρον να γίνει πόλεμος. Κυρίως η Σαουδική Αραβία, αν και τεχνολογικά είναι πάρα πολύ καλά εξοπλισμένη, δεν είναι σε θέση να κερδίσει έναν πόλεμο. Για το λόγο αυτό πιστεύω πραγματικά πως η διένεξη θα παραμείνει σε λεκτικό επίπεδο και δεν θα μετατραπεί σε έναν πραγματικό πόλεμο».
Τι θα σήμαινε όμως ένας πόλεμος εάν παρόλα αυτά η κατάσταση κάποια στιγμή βρισκόταν εκτός ελέγχου;
«Η περιοχή φλέγεται. Και ένας απευθείας πόλεμος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας θα βύθιζε στο χάος ολόκληρη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Κανείς δεν έχει όμως συμφέρον από έναν πόλεμο. Ούτε εντός της περιοχή ούτε εκτός αυτής».
Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Ριάντ και οι δηλώσεις του περί μιας ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ένας πόλεμος στην περιοχή είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.