Στην 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, καυτηριάζοντας προβλήματα κι ελλείψεις, ενώ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε ρεπορτάζ της αναφέρεται και στα χιλιόμετρα που έχουν καταγράψει στους μετρητές τους τα ασθενοφόρα της Αθήνας.
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν εξαιτίας της εβδομάδας των 60 ωρών», τιτλοφορείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως σχολιάζει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ, «οι ασθενείς των νοσοκομείων στην Ελλάδα πρέπει να έχουν γερά νεύρα αυτήν την ώρα: Οι Έλληνες νοσοκομειακοί γιατροί ξεκίνησαν 24ωρη απεργία. Διαμαρτύρονται κατά της διεύρυνσης των ωρών εργασίας και των μικρότερων μισθών. Οι γιατροί στην Ελλάδα είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης», σημειώνει μεταξύ άλλων η HB, η οποία συμπληρώνει το κείμενό της και με ένα φωτορεπορτάζ, το οποίο θίγει σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, εστιάζοντας στην παλαιότητα, την κακή συντήρηση και τις τεχνικές ελλείψεις των ελληνικών ασθενοφόρων. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εξαιτίας των αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας «ορισμένα από τα ασθενοφόρα της Αθήνας έχουν συμπληρώσει ήδη μέχρι και ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα στους μετρητές τους – αυτό είναι σχεδόν το τριπλάσιο της απόστασης μέχρι το φεγγάρι», σχολιάζει η εφημερίδα.
Η Handelsblatt υπογραμμίζει τη σοβαρή έλλειψη χρημάτων στα οκτώ χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης στη χώρα και κλείνει επικαλούμενη στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό περισσότεροι από 18.000 νέοι Έλληνες γιατροί. «Η πλειοψηφία αυτών εργάζεται στη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τις αραβικές χώρες του Κόλπου».
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν στην Ελλάδα», γράφουν αμφότερες οι Frankfurter Allgemeine Zeitung και η Zeit στις ιστοσελίδες τους, επισημαίνοντας ότι οι απεργοί διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει μεγάλη αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας τους, αλλά και κατά των περικοπών ενώ ζητούν την πρόσληψη περισσότερων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα προηγούμενα έξι χρόνια δεν προσελήφθησαν σχεδόν καθόλου νέοι γιατροί και προσωπικό στα νοσοκομεία της Ελλάδας», σημειώνει η FAZ.
Σε σύντομο διαδικτυακό του δημοσίευμα το περιοδικό Stern επισημαίνει ότι το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση στρέφεται «ενάντια σε έναν νέο νόμο με τον οποίο οι σήμερα 48 ώρες μέγιστου χρόνου εργασίας την εβδομάδα θα μπορούν να αυξηθούν σε έως και 60 ώρες».