«Η μεγάλη προσέλευση είναι το κλειδί της επιτυχίας», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής που συντονίζει τις εκλογές της κεντροαριστεράς, Νίκος Αλιβιζάτος, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής.
Ο κ. Αλιβιζάτος υποστηρίζει ότι αν ο κόσμος ανταποκριθεί στο κάλεσμα, δεν θα νομιμοποιήσει μόνο τον νικητή, «αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναγέννηση της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης με την ίδρυση ενός σύγχρονου πολιτικού φορέα» και πως αυτό «μετράει περισσότερο από τα πρόσωπα». Αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ενότητα είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να προωρήσει η υπόθεση του νέου φορέα και πως «αν ο νέος επικεφαλής και ο νέος φορέας δεν αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, ικανό να συνεγείρουμε τον λαό μας στις δύσκολες ώρες που περνάει, το εγχείρημα θα αποδειχθεί θνησιγενές.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί για την ηγεσία του νέου φορέα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα ενόψει των σημερινών εκλογών, με παρεμβάσεις τους στον Τύπο:
Φ. Γεννηματά
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ., Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη της στην «Real news», ζητά «καθαρή εντολή από τους πολίτες, δύναμη από τη δύναμη τους για: Την εγγύηση της ενότητας. Την πραγματική ανανέωση. Την ηθική στην πολιτική. Τη νέα αλλαγή. Τη νικηφόρα πορεία. Όλοι μαζί να γίνουμε δυνατοί, να γίνουμε πρωταγωνιστές, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς».
Τονίζει ότι «ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς σηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη, εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας».
Αναφέρει ότι ο φορέας έχει «ξεκάθαρο, σαφές ιδεολογικό στίγμα, πολιτική ταυτότητα, προγραμματικό και πολιτικό πλαίσιο», ότι είναι απέναντι στη «διπλή συντήρηση της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ότι δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός και πως περιμένει απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη αν είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση μιας εθνικής γραμμής και μιας προοδευτικής ατζέντας.
Σε μήνυμά της στην εφημερίδα το «Έθνος», αναφέρει ότι η μαζική συμμετοχή στέλνει τριπλό μήνυμα: «αντίστασης στον κατήφορο της κυβερνητικής πολιτικής, αντίδρασης στον κίνδυνο συντηρητικής οπισθοδρόμησης, μήνυμα πραγματικής ελπίδας και αυτοπεποίθησης».
Απαντώντας στο κοινό ερώτημα που έθεσε στους υποψήφιος η «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου», γιατί θεωρούν ότι αξίζουν να ηγηθούν του νέου φορέα, η κ. Γεννηματά δηλώνει ότι μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε μια νικηφόρα αναμέτρηση στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Στ. Θεοδωράκης
«Στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου κόμματος κάθε προοδευτικός πολίτης μπορεί να γίνει το κέντρο της αλλαγής που θέλει να ζήσει. Γιατί όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι – οι άνθρωποι σαν εσένα – που θα ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις θα έχουμε», αναφέρει στο μήνυμά του, στην ίδια εφημερίδα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής παραπέμποντας στα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου: «καλείσθε εις τας κάλπας δια να συγκροτήσετε πολιτικόν σώμα το οποίον θα φέρη την εθνικήν ανόρθωσιν». «Πιστεύω ότι μπορώ να εκφράσω τους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα», «για να δημιουργήσω ένα εντελώς νέο κίνημα που θα λύνει τα προβλήματα της κοινωνίας και δεν θα ασχολείται συνεχώς με εσωκομματικά ζητήματα», δηλώνει (Ελευθερία του Τύπου). «Για να υπερασπιστούμε όλα τα σημαντικά που έγιναν στο παρελθόν, αλλά να συγκρουστούμε ξεκάθαρα και με όλα τα αρνητικά», ένα κίνημα που θα αφήνει κενές θέσεις στην πρώτη σειρά για την επόμενη γενιά της πολιτικής», προσθέτει.
Νίκος Ανδρουλάκης
«Σήμερα και στις 19 Νοεμβρίου η Δημοκρατική Παράταξη γράφει ιστορία. Είναι η αρχή τη προσπάθειας που κάνουμε για να χτίσουμε μια νέα ενότητα, που θα βασίζεται στις συλλογικές αποφάσεις, στην προώθηση της νέας γενιάς σε ρόλο πρωταγωνιστή, στο τέλος των αρχηγικών κομμάτων που δοκιμάστηκαν και απέτυχα», σημειώνει (Έθνος) ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι είναι «η στιγμή για να κάνουμε ένα άλμα». Ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα στηρίξει την προσπάθεια γιατί έχει ταυτίσει τις μεγάλες ανατροπές στην παράταξη και τη χώρα με την αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. «Οι πολίτες θέλουν πραγματική ενότητα σε ιδέες και απόψεις και όχι διαμοιρασμός της παράταξης από τους παλαιούς πρωταγωνιστές. Θέλουν ο ενιαίος φορέας να αποτελέσει τον εμβρυουλκό πολιτικών εξελίξεων», σημειώνει. Δεσμεύεται ότι θα υπάρχει χώρος για όλους στην οικοδόμηση της μεγάλης παράταξης και ότι δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών που αναζητούν το καινούριο. Δηλώνει (Ελευθερία του Τύπου) ότι θα επιδιώξει μια ενότητα που θα έχει την έννοια της συλλογικότητας, της αξιοκράτιας, των καθαρών θέσεων, ότι η διεκδίκηση της αρχηγίας δεν είναι για εκείνον αυτοσκοπός, αλλά «πηγάζει από την αδήριτη ανάγκη των πολιτών για έναν νέο, ενιαίο φορέα που θα αποτελέσει το αντίβαρο στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της Δεξιάς».
Γιώργος Καμίνης
«Να σηκωθούμε από τους καναπέδες», είναι το μήνυμα (Έθνος) του δημάρχου Αθηναίων και υποψήφιου, Γιώργου Καμίνη. «Αυτό που γίνεται σήμερα αφορά όλη την Ελλάδα, κάθε πολίτη της. Κάθε άνθρωπο που κουράστηκε από το εμπόριο ελπίδας, που μπούχτισε από την κατασκευή εχθρών και συνωμοσιών, αλλά και από την ακινησία που διακρίνει τη χώρα του, όταν όλα και όλοι τριγύρω της τρέχουν», τονίζει. Αναφέρει ότι η κάλπη που στήνεται σήμερα «αφορά κάθε άνθρωπο που θέλει να επιστρέψει η ζωή του στην κανονικότητα» και καλεί κάθε πολίτη «να αφήσει πίσω του κάθε δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητο δισταγμό και να σηκωθεί από τον καναπέ της αδράνειας ή της απογοήτευσης και να πάει σήμερα να ψηφίσει». Ο κ. Καμίνης αναφέρει (Ελευθερία του Τύπου) ότι οι εκλογές αφορούν «κάθε πολίτη που πιστεύει ότι το διχαστικό δίδυμο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθηλώνει τη χώρα» και ζητά την ψήφο των πολιτών για λύση του «πολιτικού προβλήματος» της χώρας , αλλαγή του κομματικού συστήματος. «Πρέπει να ψηφίσουν την επιστροφή της πολιτικής στην κοινωνία των αξιών στη χώρα», καταλήγει.
Γιάννης Ραγκούσης
Για πλειοψηφία που υπάρχει πάνω σε τρεις στόχους, μιλά (Έθνος) ο Γιάννης Ραγκούσης: «1) ότι πρέπει η παράταξη να χειραφετηθεί από τη ΝΔ. Ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε την κυβέρνηση Σαμαρά. 2) ότι η παράταξη πρέπει να ανανεωθεί με βάση τον κανόνα ότι όσοι έχουν 12 χρόνια στη Βουλή δεν θα συμμετέχουν στα επόμενα ψηφοδέλτια, αλλά θα αξιοποιηθούν σε άλλα μετερίζια. 3) ότι η θα πρέπει επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της νέας παράταξης να είναι οι ανάγκες των νέων, των αβοήθητων παραγωγικών Ελλήνων και Ελληνίδων». Ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ότι όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή του κόσμου, για να σχολιάσει πως «είμαστε πλειοψηφία, αρκεί να έρθετε να ψηφίσετε». «Ή θα έχουμε μια υπερήφανη και χειραφετημένη προοδευτική παράταξη ή η χώρα θα περάσει στον Γεωργιάδη και τον Βορίδη», τονίζει. «Η θετική ψήφος σε εμένα δεν θα είναι λευκή επιταγή», υπογραμμίζει (Ελευθερία του Τύπου) παραπέμποντας στις προαναφερθείσες τρεις «εντολές» που θέτει.
Γιάννης Μανιάτης
«Το εγχείρημα μας έχει μπροστά του μια πολύ μεγάλη πολιτική πρόκληση. Να κάνει τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στις επόμενες εκλογές. Με ποσοστό ανατροπής να γίνει η βασική δύναμη του προοδευτικού χώρου και ταυτόχρονα ο βασικός προοδευτικός πόλος απέναντι στον συντηρητισμό», τονίζει (Έθνος) ο Γιάννης Μανιάτης. «Δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να παρασύρει μαζί του το προοδευτικό κίνημα», «δεν θα επιτρέψουμε στη στάσιμη και αγοραία ΝΔ να εκμεταλλευτεί τη συριζαϊκή αποτυχία», προσθέτει. «Θέλω και μπορώ να ηγηθώ για να γίνουμε η βασική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αποδυναμώνοντας στρατηγικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να ανακόψουμε τον συντηρητισμό, αποτρέποντας την καταστροφική αυτοδυναμία της ΝΔ», αν αφέρει (Ελευθερία του Τύπου».
Κωνσταντίνος Γάτσιος
Από την ίδια εφημερίδα, ο Κωνσταντίνος Γάτσιος αναφέρει ότι «οι πολίτες αναζητούν έναν νέο φορέα για τον πολύ απλό λόγο ότι οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά» και προσθέτει ότι «ο φορέας αυτός, όμως, πρέπει να πείσει ότιο εκφράζει το νέο, την αλλαγή και την ανατροπή».
Δημήτρης Τζιώτης
«Ήρθε η ώρα της Αλλαγής. Για πρώτη φορά από το 1981 ήρθε και πάλι αυτή η ώρα», αναφέρει ο Δημήτρης Τζιώτης και καλές τους πολίτες να επιλέξουν «αυτόν που ξέρει και μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο και τον Αλέξη». «Να τελειώνουμε με το παλιό. Να δημιουργήσουμε την Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Τη Νέα Ελλάδα».
Απόστολος Πόντας
Την ψήφο των πολιτών ώστε «η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να ‘εκραγεί’ σε μια συμπαράταξη όλων των δημοκρατών», ζητά ο Απόστολος Πόντας. «Γιατί», όπως λέει, «ήρθε η ώρα της επανάστασης ανθρώπων ‘κανονικών’, που έρχονται από την ανοικτή κοινωνία να αποκτήσουν τον δικό τους ρόλο στην ενεργή πολιτική σκηνή και τη διαχείριση της ζωής και του μέλλοντός τους».