Το «γιατί δεν προχωρούσε η ανακύκλωση στην Ελλάδα τόσα χρόνια, αφού θεωρητικά είχαμε την οικονομία και την αγορά να την ωθεί και γιατί είναι στο 4% η ανακύκλωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» δεν αποτελούν σύμφωνα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο τα πραγματικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε.
Το ερώτημα είναι το «αν έχουμε μια πραγματική πολιτική που υπηρετεί τη χώρα, τον πολίτη, την επιχειρηματικότητα, την αγορά, όλους μας», σημείωσε ο κ. Φάμελλος διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει πολιτική για όλους και υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη πρέπει να είναι για όλους.
Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της ΑΜΘ που πραγματοποιείται από σήμερα στην Κομοτηνή, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε πως «Η κυκλική οικονομία λέει ότι τώρα πια έχουμε αύξηση των χρηματοδοτήσεων και θεσμικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση για να υλοποιήσει αυτό που είναι η βασική της αρμοδιότητα. Τη διαχείριση απορριμμάτων που αναμφισβήτητα είναι αντικείμενο της Τ.Α. και πρέπει να το αποδείξει με κανόνες, με στόχους και με απολογισμό των στόχων αυτών».
Εξέφρασε την εκτίμηση πως «στην Α.Μ.Θ. έχουμε μια καταπληκτική ευκαιρία να αποδείξουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένα, αφού έχουμε φτηνό κόστος και διαθέσιμες μελέτες και υποστηριζόμαστε και με ένα πολύ μεγάλο πακέτο σαν ΠΕΠ περίπου 45 εκατ. ευρώ, προϋποθέσεις που μπορούν να κάνουν θαύματα». Ως προς τη διαχείριση στερεών αποβλήτων ανέφερε πως «η ΠΑΜΘ έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της ένα σύνολο χρηματοδοτήσεων που δεν έχει άλλη Περιφέρεια της χώρας, από δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι που δεν ίσχυε πριν λίγα χρόνια». Ειδικότερα ανέφερε πως υπάρχει « έτοιμη χρηματοδότηση για τη ΜΕΑ της Καβάλας, αδειοδοτημένο το έργο για τον ΧΥΤΥ της Καβάλας από τις 8/11, έτοιμη από σήμερα η αδειοδότηση της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της Αλεξανδρούπολης», συμπληρώνοντας πως υπάρχει « και η δέσμευση εκ μέρους μας ότι σε ένα μήνα οι μελέτες που έχουν υποβληθεί για ωρίμανση με νέα χρηματοδότηση και για τον βόρειο Έβρο και για τη Σαμοθράκη θα είναι διαθέσιμες».
Μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος όπου αυτό είναι υποβαθμισμένο κάνοντας ειδική αναφορά στο μεταλλείο της Κίρκης «Ένα χώρο με σημαντική υποβάθμιση, με επικίνδυνα απόβλητα», ανακοινώνοντας τη δρομολόγηση της αποκατάστασής του, έργο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.
Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων λέγοντας πως «δουλεύουμε με στόχο να μην έχουμε πρόστιμα μετά από πέντε χρόνια», καθώς «σήμερα πληρώνουμε και 45 εκατ. ευρώ για τις χωματερές και πολλά εκατ. ευρώ για τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος». Καθυστέρηση σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο υπήρχε και στη διαχείριση υδάτων και την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
«Εξελίσσουμε τα σχέδια διαχείρισης υδάτων για τον σχεδιασμό των οποίων υπήρχε καθυστέρηση έξι ετών. Ολοκληρώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και αυτό με πολύ μεγάλη καθυστέρηση το σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης πλημμυρών. Εγκαθιστούμε με διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τους βόρειους γείτονές μας, αλλά ταυτόχρονα έχουμε πλέον κι έναν κατάλογο προτεραιότητας για τα αντιπλημμυρικά έργα. Οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν με περίπου 40 χρόνια καθυστέρησης και όσον αφορά στην ΠΑΜΘ δημόσια στελέχη, δημόσιοι υπάλληλοι τους εκπονούν για περιοχές της Δράμας και της Καβάλας, με δική τους εργασία γλιτώνοντας αρκετά εκατ. ευρώ το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ