«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης. Έχουμε την υποχρέωση όλοι μαζί να δώσουμε ώθηση ξανά στην Ελλάδα της δημιουργίας και να κλείσουμε το δρόμο προς εκείνους τους παραδείσους των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κομοτηνή.
“Όταν ξεκινήσαμε αυτόν το πρωτότυπο θεσμό των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, κάποιοι που ίσως να μην μπορούσαν να κατανοήσουν την αξία του διαλόγου και της σύνθεσης σε τοπικό επίπεδο, έσπευσαν να μιλήσουν για επικοινωνιακό πυροτέχνημα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι “προσπάθησαν μάλιστα να αποτρέψουν και τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη να συμμετάσχουν”.
Πρόσθεσε ότι “η εξαιρετική επιτυχία όλων των προηγούμενων συνεδρίων αποδεικνύει ότι αυτή η μηδενιστική προσέγγιση, δεν έχει σχέση με την αλήθεια” και πως κανείς καλόπιστος άνθρωπος, ό, τι κόμμα κι αν υποστηρίζει, δεν θα μπορούσε να πει ότι το συνέδριο αυτό είναι μια ευκαιρία για την περιοχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποδεικνύεται ποια σχολή σκέψης, ήθους, συνέπειας, σοβαρότητας, εθνικής ευθύνης, εκπροσωπεί ο καθένας:
-Από πώς αντιμετωπίζει ο καθένας τις προσπάθειες όχι της κυβέρνησης, αλλά των παραγωγικών τάξεων, και της ίδιας της χώρας, να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης.
-Από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοινώθηκε χτες
-Από το πώς αντιμετωπίζει κάθε μέτρο και κάθε βήμα, που αποσκοπεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την στασιμότητα.
Από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore.”Ο καθένας άλλωστε που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν”, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
“Θα ρθω ακόμα πολλές φορές εδώ μέχρι το φθινόπωρο του 2019 που θα γίνουν οι εκλογές”, τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
“Κάποιοι προσπάθησαν σήμερα να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσους, αποτελεί ηθικό- μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό”. Αυτό τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας ουσιαστικά κριτική στη ΝΔ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, στις σημερινές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.
Τόνισε πως “αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό το τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής”.
“Και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική”, πρόσθεσε. Αντί απάντησης, όπως είπε, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης”, για να υπογραμμίσει πως “δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει”.
“Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν”, είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.
“Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ενημέρωσε ότι στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, είπε, υπάρχουν εδώ θέματα προς αντιμετώπιση, τα οποία δεν είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση. Αναφέρθηκε στις εμβληματικές περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ.
Σε ό,τι αφορά τα Λιπάσματα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας, η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τόνισε ότι “η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν, απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία”.
“Εμείς, τόνισε, θα συνεχίσουμε με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε ζωντανή και να ενισχύσουμε τη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, βιομηχανίας”.
Για την ΕΝΚΛΩ, είπε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ, συστήνοντας ειδική επιτροπή και αξιολογώντας και βελτιώνοντας μέσω ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν, με δική τους επιλογή.
“Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι”, είπε, “να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων. Και φυσικά με την συμβολή επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν”.
“Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο”, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε τον κεντρικό ρόλο που παίζει στο σχέδιο αυτό ο TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.Τόνισε ότι παρότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% του αγωγού, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020.
Πρόσθεσε ότι προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του IGB, που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας.
Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο: Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.\
Πρόκειται να έρθει άμεσα στην Βουλή το “νομοσχέδιο-τομή”, για τις Ενεργειακές Κοινότητες, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εξήγησε ότι πρόκειται για θεσμική πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί ενέργειας.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην παράλληλη προώθηση του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο, “στοχευμένο ιδιαίτερα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών”. Σημαντικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόσθεσε, έχει και η δημιουργία ειδικού προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια και δημοτικά κτίρια.
“Οι υποδομές είναι το κλειδί για να μετασχηματιστεί η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, από μια ακριτική περιοχή της χώρας σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού, είπε ότι “ολοκληρώσαμε τον Κάθετο άξονα της Ροδόπης από την Κομοτηνή – Νυμφαίο – μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα” και πως σε λίγες ημέρες, παραδίδεται το τμήμα «Τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα». “Επιτέλους ο Έβρος θα αποκτήσει έναν ασφαλή κάθετο άξονα”, σχολίασε.
Ανακοίνωσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατ. Είπε πως το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40,000,000 ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Για τη σύνδεση της Δράμας, τόσο με την Καβάλα όσο και με την Αμφίπολη, είπε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης μας ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί. “Ήταν μια δέσμευση αυτής της κυβέρνησης που γίνεται πράξη”, επισήμανε.
Ειδικότερα: “τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή”.
Για τα σιδηροδρομικά έργα που θα ενταχθούν στο όραμα της “σιδηροδρομικής Εγνατίας”, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια.
“Η Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στα εργαλεία της νέας εποχής, για όλους, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικούν, είναι ζήτημα Δημοκρατίας”, ανέφερε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι “αντιμετωπίζουμε το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες 410 χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, όπως επεβλήθη κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea”.
Όσον αφορά στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η πρόκληση είναι διπλή: “να βρούμε τρόπο ώστε οι ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα, αλλά και να συνδεθεί η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία”.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», στον τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, είπε ότι δρομολογούνται έργα με συμμετοχή 21 επιχειρήσεων της Περιφέρειας και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2,33 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς έχουν υποβληθεί προτάσεις προϋπολογισμού 54,4 εκατ. ευρώ, με 269 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών. Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 30,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».
Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:
-Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
-Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
-Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
-Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.
– Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι “φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις, απόψεις, θα κάνουμε διάλογο, για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε”. Ανακοίνωσε δε ότι από αύριο, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας, θα αρχίσει η σχετική διαβούλευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 Τοπικές Μονάδες Υγείας, και ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές: 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα.
Είπε ακόμη ότι στην Περιφέρεια υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης, που αφορά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.
Σημείωσε ότι είναι εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης του ΕΣΥ στην Περιφέρεια της ΑΜΘ είναι η χρηματοδότηση, μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.
“Η επόμενη μέρα και ο σχεδιασμός της βρίσκονται ήδη εδώ”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2018 “θα ξεκλειδώσουμε τις καγκελόπορτες που ήταν κλεισμένη η χώρα για 7 χρόνια”.
Πριν την κεντρική ομιλία του πρωθυπουγού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο και τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γ. Πετρίδη, στο Ξενοδοχείο Chris & Eve.
Πηγή φώτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Andrea Bonetti.