Τα φώτα τους στην Ελλάδα στρέφουν οι επενδυτές της ιατρικής κάνναβης. Στη χώρα, όπου το ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα και η πιθανή ευνοϊκή μελλοντική νομοθεσία, θα έδειχνε στην κυβέρνηση μία πόρτα εξόδου από την επτάχρονη οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ενδιαφέρον των καλλιεργητών για επενδύσεις έχει ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή πάρκων θερμοκηπίου για την καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου. Τι θα κερδίσει η Ελλάδα; Ένα μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, που όπως λέει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να ανέλθει σε 200 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια!
Ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται σε επενδύσεις, για να ωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να επιτρέψει στη χώρα να βγει από ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, την ώρα που οι προβλέψεις θέλουν ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος, και ανεβαίνουν στο 2,5% για το 2018.
Οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας
Τι έχουμε να κερδίσουμε; Μια επένδυση με 12 έως 15 θερμοκήπια κάνναβης, για παράδειγμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που προετοιμάζει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, σε μια χώρα που το ποσοστό ανεργίας είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ- πάνω από 20% από τον Νοέμβριο του 2011. Το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο για να «προετοιμαστεί» η καλλιέργεια και η συγκομιδή το επόμενο καλοκαίρι.
Χρήση μόνο για ιατρικούς λόγους
Η καλλιέργεια και οι πωλήσεις θα είναι μόνο για ιατρικούς σκοπούς, ανέφερε ο κ. Απόστολου. «Χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που έχουν ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η νόσος του Πάρκινσον, θα μπορούν να πάρουν φάρμακα που έχουν παραχθεί εδώ», σύμφωνα βέβαια με την κατεύθυνση που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τι δείχνουν οι ιατρικές έρευνες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μελέτες που αποδεικνύουν τις θεραπευτικές επιδράσεις της κάνναβης για ναυτία και έμετο, σε προχωρημένα στάδια ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το AIDS. Άλλες θεραπευτικές χρήσεις έχουν παρουσιαστεί σε μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του άσθματος και του γλαυκώματος.
Αναμένεται αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα πάντως αναμένεται αύξηση της ζήτησης. Σύμφωνα με τον Καναδό παραγωγό κάνναβης κ. Tilray, ο ίδιος τον Σεπτέμβριο προγραμματίζει να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ στην Πορτογαλία, καθώς περιμένει αύξηση της ευρωπαϊκής ζήτησης. Η Cronos Group Inc., με έδρα το Τορόντο, συμφώνησε με φαρμακευτική εταιρεία χονδρικής πώλησης, να προμηθεύει την γερμανική αγορά ιατρικής μαριχουάνας και διερευνά την επέκταση της και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Gorenstein, σε συνέντευξή του.
«Έχουμε μάλλον συζητήσει με 20 διαφορετικές χώρες, με ρυθμιστικές αρχές, επιχειρηματίες, φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε ο Gorenstein. «Αν επιλέγαμε μια άλλη χώρα στην Ευρώπη για την παραγωγή, θα βασιζόμασταν στο ισχυρό κλίμα».
(Πηγή: euro2day.gr)