Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τα αίτια της τραγωδίας στη Δυτική Αττική.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως υπεύθυνες για την τραγωδία «δεν είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες γενικά και αόριστα. Πίσω από τις διαδικασίες βρίσκονται πρόσωπα: ένας διευθυντής, ένας δασάρχης…».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μελέτη για την περιοχή της Μάνδρας, που είναι έτοιμη από το 2014, αλλά δεν έχει δημοπρατηθεί, υπογραμμίζοντας: «η περιβόητη μελέτη ήταν όντως θαμμένη στα συρτάρια πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου (…) αναζήτησα όλες τις μελέτες που είχαν «κρυφτεί» επί πενταετίας στο συρτάρι και τις έβαλα σε χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν για πάρα πολύ καιρό στο Δασαρχείο».
Ερωτηθείσα για το ποιος έχει την ευθύνη να δώσει εντολή στο Δασαρχείο, η κυρία Δούρου απάντησε: «Ο δασάρχης, ο κάθε δασάρχης, δεν εντέλλεται. Είναι καλύτερο να γίνεις δασάρχης ή υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρά πρωθυπουργός».
«Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας, όπως συνειδητά παραπληροφορούν ορισμένοι» δηλώνει κατηγορηματικά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αποδίδοντας σε «κοπτοραπτική» παραπληροφόρησης τη «συστηματική αναπαραγωγή ανακριβών ειδήσεων» από ορισμένα εκδοτικά κέντρα περί αδράνειάς της, επί της μελέτης για την διευθέτηση του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης.
Συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό η κα Δούρου υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμεύσει 12 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της, έχει εγκρίνει τη μελέτη από το 2014, την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει, από αυτό, το 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία.
Η υπόθεση επισημαίνει η περιφερειάρχης, αποτελεί τη συμπύκνωση όλων των χρόνιων δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης που λειτουργούν ως τροχοπέδη και διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα, ειδικά σε κρίσιμα έργα όπως το συγκεκριμένο. Αυτή ακριβώς ήταν και η αιτία κατάθεσης της αναφοράς της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ώστε «να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας».
Επίσης, διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε φερόμενη ως δήλωση της κατά το 2014, περί αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται σε 6 μήνες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για χαρακτηρίζοντας «κοπτοραπτική παραπληροφόρησης από συγκεκριμένες ιστοσελίδες και κανάλια».
Χαρακτηρίζει δε την συγκεκριμένη τακτική «επιτομή της κατασκευασμένης είδησης, fake news, που στοχοποιεί συκοφαντικά πρόσωπα και θεσμούς» και καταλήγει ότι δυστυχώς για τους εμπνευστές των συκοφαντικών, ψευδών δημοσιευμάτων και ευτυχώς για τους πολίτες, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Γι’ αυτό και επιχειρούν να την αλλάξουν και να την προσαρμόσουν στα συμφέροντά τους.