Αιχμές για τα αυξημένα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζουν οι γερμανικές αρχές στα αεροδρόμια για όσους φθάνουν από Ελλάδα αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας πως έχουν γίνει διαβήματα.
Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 επεσήμανε πως «ο επαυξημένος έλεγχος είναι έσχατο μέσο κι αποτελεί μια ανωμαλία καθώς διαταράσσει τα δεδομένα».
Πρόσθεσε πως «μια σειρά από χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν όπως είναι η Γερμανία έχουν επανεισάγει θεσμό ελέγχων στα εσωτερικά τους σύνορα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως πράγματι επιτρέπει η συνθήκη, όταν υπάρχουν λόγοι ασφαλείας. Και η Γαλλία έχει κάνει κάτι παρόμοιο, έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης. Αυτό από μόνο του είναι μια ανωμαλία γιατί διαταράσσει τα δεδομένα».
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι στα γερμανικά αεροδρόμια διαπιστώνεται ένας εξονυχιστικός έλεγχος ταξιδιωτών από Ελλάδα σε αναζήτηση πλαστών εγγράφων και επισήμανε: «Ελάχιστα έχουν εντοπιστεί. Εμείς από τη δική μας μεριά έχουμε κάνει όσα μας αναλογούν ώστε να μην διακινούνται ταξιδιώτες χωρίς τα σωστά έγγραφα. Έχουν γίνει διαβήματα γιατί αυτό φαίνεται να είναι στοχευμένο για ταξιδιώτες από τη χώρα μας. Η ελευθερία μετακίνησης είναι βασική ελευθερία στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα χωρίς κλιμάκωση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολίασε και την κατάθεση διαβαθμισμένων εγγράφων στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο για τη συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε πως είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα στη Βουλή βλέπουμε ένα κοινοβουλευτικό θέατρο με πρωταγωνιστή την επιπολαιότητα».
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι σε περίπτωση διαρροής θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα που προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια.
Και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι «η διαρροή των απόρρητων εγγράφων, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας».
Σημειώνεται ότι ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να καταθέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα στη Βουλή αλλά ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, δεν τα παρέλαβε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Τα τοποθέτησε σε φάκελο που σφραγίστηκε και παραδόθηκε προς φύλαξη στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να καταθέσει απόρρητα έγγραφα από τη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στις 29 Αυγούστου, τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ και ηλεκτρονική αλληλογραφία Ταξίαρχου με Άραβες.