Απίστευτες καταστάσεις ζουν περίπου 30.000 κάτοικοι του Βόλου και όχι μόνον, που έτυχε να είναι κάτοχοι αυτοκινήτων, αφού ο δήμος Βόλου «θυμήθηκε» ξαφνικά να στείλει ειδοποιητήρια-κλήσεις για υποτιθέμενες παραβάσεις του ΚΟΚ της περασμένης δεκαετίας.
Το σοκ που έχουν υποστεί κάτοχοι και οδηγοί αυτοκινήτων δεν περιγράφεται, αφού τα πρόστιμα είναι απίστευτα υψηλά και οι κλήσεις αφορούν την περίοδο 2007-2013 και παράλληλα επικρέμεται η απειλή ότι εφ’ όσον δεν εξοφληθούν οι οφειλές και τα πρόστιμα, ο δήμος Βόλου θα προβεί στην αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη των ποσών, μέσω των ΔΟΥ που δεν θα χορηγούν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.
Το δημαρχείο του Βόλου καθημερινά τις τελευταίες ημέρες «πολιορκείται» από χιλιάδες πολιτών που διαμαρτύρονται, αφού υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που είναι πραγματικά παράλογες. Το περίεργο είναι ότι ο δήμος Βόλου μιλά για οφειλόμενα πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ από κλήσεις που προήλθαν, αποκλειστικά και μόνο,από άνδρες της τότε δημοτικής αστυνομίας.
Ανάλογες εικόνες επικρατούν και στην Διεύθυνση Μεταφορών Μαγνησίας, όπου αγανακτισμένοι πολίτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν είναι δικά τους τα αυτοκίνητα.
Κάτοχοι αυτοκινήτων που πάνω από δεκαετία τα έχουν πουλήσει ή τα έχουν αποσύρει, καλούνται να πληρώσουν για παραβάσεις του ΚΟΚ, που φυσικά δεν έκαναν ποτέ.
Για αυτοκίνητα που οι κλήσεις αναγράφουν άλλο χρώμα και άλλη μάρκα, καλούνται οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν πρόστιμα από το 2007, με μόνο στοιχείο τον αριθμό κυκλοφορίας.
Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, που δεν επισκέφθηκαν ποτέ τον Βόλο, φέρονται να έχουν σταθμεύσει παράνομα σε δρόμους του Βόλου.
Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπήρξαν επίσης καταγγελίες για άλλες περιπτώσεις που ενώ πληρώθηκαν τότε τα πρόστιμα, τελικά ξαναέρχονται τα «μπιλιέτα» και φυσικά είναι αδύνατον να φυλάσσονται αποδείξεις πληρωμής από την προηγούμενη δεκαετία.
Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο δήμος Βόλου με ανακοίνωσή του, ζητά συγγνώμη από τους πολίτες, αφού «δεν πρόκειται για απόφαση του δήμου Βόλου, αλλά για την υποχρεωτική εφαρμογή διατάξεων του Νόμου, που βεβαίως, ισχύει για όλη τη χώρα. Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του μέτρου, άλλως κινδυνεύουν να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασία τους».
Αυτό βεβαίως δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη ελληνική πόλη και η αντιπολίτευση κατηγορεί με δριμύτητα την παράταξη Μπέου ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να γεμίσει με ζεστό χρήμα τα ταμεία του δήμου, λόγω των μεγάλων εξόδων από τον εορταστικό στολισμό της πόλης εν όψει εορτών.
Από το Ινστιτούτο Καταναλωτών μιλούν για καταχρηστική ερμηνεία του Νόμου από πλευράς δήμου Βόλου και ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν αφού τα «χρέη» τους από παραβάσεις του ΚΟΚ, παραγράφονται από την πάροδο πενταετίας.