Σφοδρή αντιπαράθεση αναμένεται την Δευτέρα στη Βουλή, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, υπόθεση την οποία η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει ως σκάνδαλο.
Την επίκαιρη ερώτηση έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιτεθεί με δριμύτητα τόσο κατά του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου όσο και κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασ. Κικίλιας έκανε λόγο για «μαύρη Δευτέρα» για την κυβέρνηση. Ωστόσο εκτίμησε ότι «δυστυχώς, αντί απαντήσεων, τη Δευτέρα περιμένουμε, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα», ξεκαθαρίζοντας όμως πως η «η Δευτέρα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή της πολιτικής διερεύνησης της υπόθεσης».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ζητήσει την αναβολή τη συζήτησης για την Δευτέρα προκειμένου να παρίσταται και ο ίδιος καθώς έλειπε στο εξωτερικό. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε πολλαπλώς: Κάποιοι είπαν ότι ο υπουργός Αμυνας ζήτησε από τον Αλεξη Τσίπρα να τον στηρίξει με την παρουσία του στη Βουλή. Αλλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να κατηγορηθεί για ««φυγομαχία» και ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό του.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η “Αυγή” (avgi.gr) η τακτική της κυβέρνησης θα είναι η εξής:
Όπως αναφέρουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι κυβερνητικοί παράγοντες, το καταστροφολογικό αφήγημα της Ν.Δ. στην οικονομία έχει καταρρεύσει προ πολλού και παράλληλα προσπαθεί απεγνωσμένα να «θάψει» τα πραγματικά σκάνδαλα για τα οποία η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της είναι υπόλογοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως η Ν.Δ. «φαντασιώνεται σκάνδαλα». «Δεν έχει πει κουβέντα για την off shore της συζύγου του, για τα περιουσιακά στοιχεία και από πού προήλθαν αυτά» σχολίαζε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.
Υπάρχει ένα ζήτημα αρχής σχετικά με τα κράτη στα οποία η χώρα προμηθεύει πολεμικό υλικό; Αυτό αποτελεί μια συζήτηση ουσίας, ιδίως, όπως υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης, όταν οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης με θύματα αμάχους. Απέχει όμως αυτή η συζήτηση από τα «σκάνδαλα» που βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, που κρίνουν με βάση τον καθρέφτη τους.
Την ώρα που Μοσχάτο και σειρά ΜΜΕ έχουν βγάλει ετυμηγορία περί σκανδάλου, οι πρόσφατες αποκαλύψεις δείχνουν ότι από πλευράς Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και έχουν γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή από το ΥΠΕΘΑ. Παρ’ όλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση, διά των πολιτικών χειρισμών της, βρίσκεται ξανά εκτεθειμένη και χωρίς σταθερή γραμμή.
Από το κάλεσμα στον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για τα όσα καταλογίζει η Πειραιώς στον υπουργό Άμυνας, στην άρνηση να δεχτεί το αίτημα του πρωθυπουργού για μετάθεση της συζήτησης τέσσερις μέρες μετά, στο «καλοδεχούμενη» η παρουσία Τσίπρα στη συζήτηση, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει ασύντακτο στράτευμα. Έκαναν λόγο ακόμη και για «απόδραση Τσίπρα στο Παρίσι», τη στιγμή που ο ίδιος συναντιόταν με τον Γάλλο Πρόεδρο μετά την απονομή των δύο βραβείων από το Politique Internationale και τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιών.
Η όλη μεθόδευση της αντιπολίτευσης στοχεύει στη δημιουργία κλίματος συμψηφισμών, με αναφορές σε «μεσάζοντες» που βάζει η Αθήνα και σε «πάρτι με τα εξοπλιστικά». Όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που είχε φέρει στο φως η «Α» και τις επιστολές αυθεντικότητας, ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ο εκπρόσωπος που όρισε το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και, τέτοιος υπέγραψε τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη Σαουδική Αραβία. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όμως, εμμένουν ότι πρόκειται για «μεσάζοντα», αν και τα έγγραφα που οι ίδιοι κοινοποιούν δείχνουν το αντίθετο.
Γιατί χάλασε η συμφωνία
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, η συμφωνία χάλασε επειδή η Σαουδική Αραβία δεν αναγνώριζε τον «μεσάζοντα». Όμως η συμφωνία με το Βασίλειο είχε υπογραφεί από τον επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Κυριάκο Κυριακίδη και τον εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Βασίλη Παπαδόπουλο. Η υπογεγραμμένη συμφωνία είχε σταλεί τόσο στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, όσο και στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αποστολή στρατιωτικών ήρθε από το Ριάντ στην Ελλάδα για την επιθεώρηση του υλικού, ωστόσο, επειδή δεν κατατέθηκαν τα χρήματα στον ενδιάμεσο λογαριασμό, η ελληνική πλευρά περαίωσε τη συμφωνία ώς «άγονη».
Κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο στα τηλεπαράθυρα για «δήθεν διακρατική συμφωνία», υποστηρίζοντας πως οι μεσάζοντες δεν είναι υπήκοοι του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Όπως προκύπτει, όμως, από τα πραγματικά δεδομένα, αγνοούν έναν βασικό παράγοντα: Το νομικό καθεστώς που διατρέχει τις διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες του αραβικού κόσμου και τις ευρωπαϊκές είναι διαφορετικό από αυτό που διέπει τις διακρατικές ευρωπαϊκές σχέσεις. Στις διακρατικές συμφωνίες με τον αραβικό κόσμο, ο εκπρόσωπος του κράτους δύναται να είναι εταιρεία. Τούτων δοθέντων, προκύπτει με σαφήνεια ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος υπογράφει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως πληρεξούσιος εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας.
Το αεροδρόμιο της Μίκρας και ο πρέσβης στο Ριάντ
“Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government, φέρεται να δήλωσε σε σχετικό έγγραφο ο Έλληνας πρόξενος στο Ριάντ, μεταφέροντας ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου δεν αναγνωρίζουν ως εκπρόσωπο της χώρας τον Βασίλη Παπαδόπουλο.
Η αναφορά του πρόξενου αφορά κάποιους Σαουδάραβες στρατιωτικούς, δίχως να αναφέρει βαθμό ή αρμοδιότητα αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ και ζητήθηκε από την πρεσβεία να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι το Βασίλειο είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση νέου εκπροσώπου.
Η συμφωνία υπογράφηκε την επόμενη μέρα και απεστάλη στην πρεσβεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα όσο και στην ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα για τον εκπρόσωπο που υπέγραψε τη συμφωνία στο όνομα του Βασιλείου.
Μια “σύλληψη” που δεν έγινε ποτέ
«Η κυβέρνηση τιμωρεί διπλωμάτη και ταξίαρχο επειδή έκαναν τη δουλειά τους» κατήγγειλε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος στον ταξίαρχο Παπαδάκη, που δήθεν τιμωρήθηκε γιατί αποκάλυψε το «σκάνδαλο». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ταξίαρχος Παπαδάκης δεν τέθηκε ποτέ σε διαθεσιμότητα, δεν συνελήφθη και δεν μετατέθηκε στην παραμεθόριο. Πράγματι, πήρε μετάθεση, αλλά σε υπηρεσία του ΓΕΣ στο Πεντάγωνο, επειδή θεωρήθηκε πως λειτούργησε πέρα από τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές του.
Η ελληνική πλευρά, με βάση τη συμφωνία, παράγει και διαθέτει το υλικό, όλες όμως οι περαιτέρω ενέργειες, όπως η μεταφορά του υλικού, είναι στην αρμοδιότητα του αγοραστή και στη συγκεκριμένη περίπτωση του πληρεξούσιου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί ούτε να προτείνει ούτε να επιδείξει τρόπους μεταφοράς του υλικού.
Την ίδια στιγμή, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μιλούν για εξοπλιστικό σκάνδαλο, με μίζες και ύποπτους μεσάζοντες, απαξιώνοντας το ΚΥΣΕΑ, κρίνοντας, ως φαίνεται, εξ ιδίων τα αλλότρια. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αγορά, αντισταθμιστικά, μεσάζοντες, μίζες, αλλά συμφωνία για πώληση υλικών, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Τα απόρρητα έγγραφα
Με πρωτεργάτες τον Ανδ. Λοβέρδο και τον Άδ. Γεωργιάδη, η αντιπολίτευση επιχείρησε να δώσει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα του ΚΥΣΕΑ. Ο Ανδ. Λοβέρδος, γνωρίζοντας ότι κινήθηκε έξω από κάθε νομιμότητα και κοινοβουλευτική πρακτική, υποστηρίζει πως κατέθεσε απόρρητα έγγραφα όχι για να βγουν στη δημοσιότητα, αλλά για να μπορούν να τα δουν οι βουλευτές.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, που προήδρευε εκείνη τη στιγμή, καταδίκασε αυτή την πρακτική. Μόλις διαπίστωσε ότι αποτελούσαν απόρρητα έγγραφα, τα έβαλε σε έναν φάκελο και τα παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής. Η πρακτική καταδικάστηκε και από τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου έγινε δεκτή η πρόταση του Νίκου Βούτση, ο οποίος άνοιξε τον φάκελο και ζήτησε να διαβιβαστούν τα έγγραφα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, όπου κρατούνται και τα αρχεία των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ.
Προκειμένου να μην παραμείνει καμία σκιά σε σχέση με το δήθεν σκάνδαλο, αλλά και για να μην ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε ότι αποκλείονται οι βουλευτές από την ενημέρωση, ο Π. Καμμένος κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών στο ΥΠΕΘΑ για να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα.
Όπως διαβεβαιώνει το ΥΠΕΞ, η παράνομη χρήση και διακίνηση εγγράφων τα οποία είτε αποτελούν αποφάσεις ΚΥΣΕΑ, οι οποίες είναι εκ του νόμου απόρρητες, είτε άλλα έγγραφα του κράτους που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα, τιμωρούνται αυστηρά από τον νόμο. Για το θέμα της παράνομης εξαγωγής αντιγράφων απόρρητων εγγράφων διετάχθη ΕΔΕ από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ και ο υπουργός Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι αυτά είναι στη διάθεση του εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να διερευνήσει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Πως προσέρχεται η Ν.Δ
Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασ. Κικίλιας έκανε λόγο για «μαύρη Δευτέρα» για την κυβέρνηση. Ωστόσο εκτίμησε ότι «δυστυχώς, αντί απαντήσεων, τη Δευτέρα περιμένουμε, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα», ξεκαθαρίζοντας όμως πως η «η Δευτέρα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή της πολιτικής διερεύνησης της υπόθεσης».
Λοβέρδος: Το όνομα του μεσάζοντα δεν υπάρχει στο έγγραφο της συμφωνίας
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως το υπουργείο Άμυνας ήθελε οπωσδήποτε τη συνεργασία με τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ακόμη πως όταν το θέμα ετέθη στη Βουλή και στο ΚΥΣΕΑ, δεν υπήρχε πουθενά το όνομα του μεσάζοντα. «Η ελληνική νομοθεσία από το 2011 απαγορεύει μεσάζοντες όπως και η νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος. Συμπλήρωσε δε ότι «ο κ. Παπαδόπουλος μπαινοβγαίνει στο υπουργείο Άμυνας».
Επιπλέον ο κ. Λοβέρδος είπε πως υπάρχει μία έγκριση στον κ. Παπαδόπουλο για να διαπραγματευτεί. «Διαπραγματεύεται όταν φτάνει η ώρα να πέσουν οι υπογραφές ενημερώνουν οι Σαουδάραβες ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση να υπογράψει τη συμφωνία». Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχει έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πως καλό θα είναι για τον κ. Παπαδόπουλο να πάρετε τη γνώμη της ΕΥΠ»,
Πρόσθεσε μάλιστα: «Υπάρχουν μέρες και μετά τη Δευτέρα (…) Υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν ότι παρότι φύγανε κακήν κακώς (σ.σ. οι Σαουδάραβες) μετά το υπουργείο το ίδιο να ανοίξει πίστωση ώστε να «πέσουν» τα λεφτά με Παπαδόπουλο, ντε και καλά. Ντε και καλά το υπουργείο Εθνικής Αμύνης θέλει συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί τη θέλει; Εγώ κατέθεσα στη Βουλή δύο ενδεχόμενα. Ένα υπάρχει θέμα διαφθοράς που χάνει η Ελλάδα 66 εκατ. ευρώ, απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για να πάρει κάποια λεφτά ένας μεσάζον ή υπάρχει πολιτικό θέμα Υεμένης ή κάτι άλλο».
Επίσης, αναφερόμενος στις διαφωνίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία: «Υπάρχει στη Βουλή η επιτροπή εξοπλιστικών. Όταν ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε την πρόθεση του για τη συμφωνία και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι». Μάλιστα σημείωσε με νόημα πως διαφωνούντες βουλευτές είναι μέλη της επιτροπής.
«Οι άνθρωποι δεν συντονίζονται. Την απόφαση την έδωσε ο κ. Καμμένος στις 7 Νοεμβρίου απαντώντας σε βουλευτές της ΝΔ. Αυτό που κατέθεσα στη βουλή με την ένδειξη απόρρητο το κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος» τόνισε ο Α. Λοβέρδος ο οποίος αποκάλυψε ότι «το 1999 ή το 2000 η ΕΛ.ΑΣ. είχε αγοράσει υλικό από τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά το επέστρεψε ως άχρηστο».
Καμμένος: Είναι αδίστακτοι
Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας με ανάρτηση του στο twitter κάνει λόγο για «αδίστακτους» και επικαλούμενος δημοσίευμα ιστοσελίδας υποστηρίζει ότι η διαρροή εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών έγινε σε συνεργασία με καταζητούμενο Έλληνα πράκτορα που έχει προσχωρήσει στις τάξεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Βορίδης: Ο Καμμένος δεν ελέγχεται για το ποιόν του αλλά για τις πράξεις του
Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι αυτή η υπόθεση δεν θα «ρίξει» την κυβέρνηση.
«Ο πόθος του κ. Τσίπρα για παραμονή στην εξουσία είναι τόσος ώστε να έχει εναγκαλιστεί τον κ. Καμμένο τόσο σφιχτά, ώστε θα πάνε στον πάτο μαζί. Αλλά γιατί διαχωρίζουμε τον κ. Τσίπρα από τον κ. Καμμένο; Όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Ο κ. Καμμένος είναι η πιο vulgaire (για να χρησιμοποιήσω και τα γαλλικά, που εσχάτως εξετίμησε ο πρωθυπουργός) εκδοχή του κ. Καμμένου. Αυτό όμως είναι διαφορά ύφους, όχι ποιότητας» τόνισε.
Αναφερόμενος στα έγγραφα που προσκόμισε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα «απόρρητα», ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι «όταν ένα έγγραφο κατατίθεται στη Βουλή στα πλαίσια κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε αυτό». Δήλωσε ακόμη ότι ι κ. Καμμένος εμπλέκεται συνεχώς σε δυσώδεις υποθέσεις που απασχολούν την ελληνική δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο.
«Υπενθυμίζω ότι οι συνομιλίες του με τον ισοβίτη και η εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και η υπόθεση με την αγοραπωλησία βλημάτων στην Σαουδική Αραβία απασχολούν ήδη το Κοινοβούλιο, και είμαι βέβαιος ότι θα το απασχολήσουν εντονότερα και στην επόμενη περίοδο που θα έχει διαφορετική σύνθεση. Διευκρινίζω όμως ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντοτε η ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στον δημόσιο βίο και όχι η εκδίκηση, ανεξαρτήτως του πόσο χυδαία ή άδικα μπορεί να φέρονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ο κ. Καμμένος δεν ελέγχεται για το ποιόν του ή για τον χαρακτήρα του, αλλά μόνο για τις πράξεις του».
ΓΕΕΘΑ: Τα απόρρητα έγγραφα Λοβέρδου
Τα δύο απόρρητα έγγραφα που παρέδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο προεδρείο της Βουλής προέρχονταν από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, για την Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε για τη διαρροή των εγγράφων.