Ως «φυγή προς τα εμπρός» σε σχέση με την συνοχή της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή μάχη των εντυπώσεων για την συμφωνία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση την έκβαση της χθεσινής κοινοβουλευτικής μονομαχίας του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πριν καν τελειώσει η συζήτηση στη Βουλή, κυβερνητικές πηγές είχαν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως «αποκαλύφθηκε η σκευωρία του κ. Μητσοτάκη», επιμένοντας πως από την συζήτηση, τα επιχειρήματα και τον «χαρτοπόλεμο» στη Βουλή αναδείχθηκε ότι «η Σαουδική Αραβία ουδέποτε αμφισβήτησε ότι ο επιχειρηματίας Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπός της».
Η κρίσιμη αποκάλυψη
Άλλωστε, για το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση πήρε άλλη τροπή και «η σκευωρία κατέρρευσε» όταν ο πρωθυπουργός προέβη στην αποκάλυψη του ονόματος του Τζον Σφακιανάκη, τον οποίο κατονόμασε ως την… δήθεν «σαουδαραβική» πηγή του προξένου της χώρας μας στο Ριάντ, βάσει της οποίας «πηγής» ο εν λόγω διπλωμάτης είχε προειδοποιήσει να μην συναφθεί η συμφωνία για τα βλήματα. «Όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιαμέσου στον πρέσβη στο Ριάντ. Αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας ο οποίος επιδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο», τονίζουν στην κυβέρνηση, εξηγώντας εκ νέου όλα όσα είπε χθες στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στην κυβέρνηση κατηγορούν τον πρόεδρο της ΝΔ πως με τις τοποθετήσεις του πήρε την θέση αυτού του άλλου «μεσάζοντα» που «επεδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο», το Μαξίμου εξαπολύει –και αυτό θα συνεχιστεί και σήμερα με «ομοβροντία» πυρών από κυβερνητικά στελέχη- δριμεία επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ποιανού τις θέσεις υιοθέτησε πλήρως η ΝΔ;», «για ποιά συμφέροντα εργάζεται;», «θα απαντήσει γιατί το έκανε;», «θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης για τα ψέματά του;», είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που διατυπώνουν προς τη ΝΔ κυβερνητικοί παράγοντες.
Ως προς την «εικόνα» που εξέπεμψε η Βουλή και η αντιπαράθεση κορυφής για την συγκεκριμένη υπόθεση, κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ πως «εκθέτει τη χώρα και όχι την κυβέρνηση». «Τα υπόλοιπα τα είδε όλη η χώρα. Ακόμα μία παταγώδης αποτυχία της μιντιακής παραεξουσίας που καθοδηγεί τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα γύρω από αυτόν να πνίξουν τη χώρα στο βούρκο της συκοφαντίας. Η σκευωρία κατέρρευσε και τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη χώρα. Τη φοροδιαφυγή, τις offshore και τη διαφθορά. Θα συζητηθούν όλα στην προ ημερησίας που ζήτησε ο πρωθυπουργός και στην οποία πάλι θα είναι απολογούμενος ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει «να προσηλωθούμε στη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιχειρηματίες καθοδηγητές του προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτόν τον στόχο».
Σε κάθε περίπτωση, πέραν της ικανοποίησης, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί και ανακούφιση, αφού με την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έκλεισαν δύο μείζονα μέτωπα για την κυβέρνηση: αφενός, η εμφάνιση και η κοινή γραμμή Τσίπρα-Καμμένου διασκέδασε τις εντυπώσεις περί «ρηγμάτων» στην κυβερνητική συνοχή, αφού για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός συνασπισμός απεδείχθη αρραγής –εξ ου και ο πρωθυπουργός ανέλαβε το κόστος να «σηκώσει» ο ίδιος την πολιτική αντιπαράθεση για ένα θέμα που, αν ήθελε, θα μπορούσε να αφήσει… μόνο του τον κ. Καμμένο να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το υπουργείο του. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι έχει πλέον διευκρινιστεί πως η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε και μάλλον δεν… πρόκειται να τελεσφορήσει κλείνει άλλο ένα μέτωπο που άνοιξε εντός Κουμουνδούρου, έπειτα από τις παραινέσεις κορυφαίων και προβεβλημένων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος (Φίλης, Ξυδάκης, Κυρίτσης, Σκουρλέτης) να γίνουν δεύτερες σκέψεις για την σκοπιμότητα προμήθειας πολεμικού υλικού σε μία χώρα που καταγγέλλεται ως εμπλεκόμενη στην «γενοκτονία» της Υεμένης…
ΠΗΓΗ: news247.gr