Κι ενώ το διακομματικής σύνθεσης ΕΣΡ προχώρησε -έστω και με καθυστέρηση αρκετών μηνών- στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση 7 τηλεοπτικών αδειών -μετά και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ζήτησε και πέρασε από τη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς-, το “Ποτάμι” εξέδωσε ανακοίνωση που αμφισβητεί το αδιάβλητο και την συνταγματικότητα της διαδικασίας. Η σχετική ανακοίνωση προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά για πολλούς λόγους:
- Ενώ ΔΗΣΥ και “Ποτάμι” αποτελούν πλέον συμπορεύομενες κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως ανακοινώθηκε από τους Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη, η ανακοίνωση που ουσιαστικά ζητά την αναβολή του διαγωνισμού φέρει την υπογραφή του δεύτερου και όχι και των δύο που υποτίθεται πως εφεξής “στεγάζονται” υπό το νέο φορέα που θα φέρει την επωνυμία “Κίνημα Αλλαγής”.
- Για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού δεν φαίνεται να αντιδρούν, πλέον, ούτε οι καναλάρχες -παρά τις προσφυγές στο ΣτΕ που εκκρεμούν- καθώς έχουν γίνει δεκτά αρκετά αιτήματά τους, όπως η μείωση του ειδικού φόρου διαφήμισης στο 5%,
- Το ΕΣΡ έχει γνωμοδοτήσει και για τον αριθμό των προς παραχώρηση αδειών και για την ανάγκη διεξαγωγής του διαγωνισμού προκειμένου να αρθεί το καθεστώς ανομίας, κάτι που έχει ζητήσει με παλαιότερες αποφάσεις του και το ίδιο το ΣτΕ
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει θέσει, σε συννενόηση με το ΕΣΡ, διάστημα 45 ημερών για την υποβολή προσφορών και έχει οριστεί η τεχνική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, δίχως να έχει σημειωθεί μέχρις ώρας κάποια ένσταση.
Έτσι, η αιφνιδιαστική παρέμβαση του “Ποταμιού” προκάλεσε απορία και ορισμένοι δεν αποκλείουν να αποτελεί προανάκρουσμα μιας νέας προσπάθειας να ματαιωθεί ο διαγωνισμός.
Η ανακοίνωση του “Ποταμιού”
“Εκεί που χωρούσαν μόνο 4 κανάλια, με βάση την περιβόητη έκθεση της Φλωρεντίας, να που χωράνε και 7, με βάση τη νέα προκήρυξη. Όμως ο κ.Παππάς συνεχίζει το βιολί του και επιχειρεί ξανά να ράψει τον διαγωνισμό στα μέτρα του. Δυστυχώς η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες δεν δημιουργεί τις συνθήκες για αδιάβλητο διαγωνισμό. Το φαινόμενο με βοσκοτόπια και «λαγούς» ενδέχεται να το ξαναδούμε.
Στη Βουλή είχαμε προτείνει αλλαγές που δεν έγιναν δεκτές. Έτσι με βάση τις ρυθμίσεις:
Δεν προβλέπεται η έκδοση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης που να αποδεικνύει τη φερεγγυότητα υποψήφιων επενδυτών
Ο ουσιαστικός έλεγχος πόθεν έσχες δεν προβλέπεται πριν από τον διαγωνισμό ώστε να αποκλείονται οι «λαγοί» και οι συμμετέχοντες των οποίων η προέλευση των χρημάτων δεν είναι διαφανής
Η εφαρμογή διατάξεων του «νόμου Παππά» εγείρει ξανά σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Βασικές διατάξεις πρέπει να αλλάξουν, κάτι που έχει επισημάνει και το ίδιο το ΕΣΡ. Ο κ. Παππάς όμως συνεχίζει ακάθεκτος στον ίδιο δρόμο.