Το μέλι της ελληνικής εταιρείας «Μελισσοκομία Αμφίπολης» βραβεύτηκε ως το καλύτερο φυσικό τρόφιμο στη Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων «Nordic Organic Food Fair» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας.
Στην έκθεση, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα με την Διεθνή Έκθεση «Natural Products Scandinavia», συμμετείχαν 42 ελληνικές εταιρείες.
Οι εν λόγω εκδηλώσεις απευθύνονται σε αγοραστές και επιχειρηματικό κοινό του κλάδου υγιεινής διατροφής και των φυσικών προϊόντων περιποίησης.
Κατά την φετινή διοργάνωση, συμμετείχαν εκθέτες από 40 χώρες και αναμένονταν περίπου 5.000 επισκέπτες. Εθνικά περίπτερα είχαν η Ελλάδα, η Εσθονία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Δανία, η Σρι Λάνκα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Νότια Αφρική και η Σουηδία.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, η παρουσία της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα δυναμική, με περίπτερα του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ και του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
H συμμετοχή 42 ελληνικών εταιρειών, ήταν η μεγαλύτερη μετά της Σουηδίας (68 εταιρείες), ενώ συγκρίσιμες ήταν οι συμμετοχές από Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Δανία και Ολλανδία.
Οι ελληνικές εταιρείες δήλωσαν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένες από τη συμμετοχή τους, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση, ότι η εν λόγω έκθεση, λόγω του μικρού μεγέθους της και του σχετικά χαμηλού κόστους συμμετοχής (ενδεικτικά 1.300 ευρώ για 3 τμ), είναι κατάλληλη για μικρομεσαίες και start-up επιχειρήσεις με φυσικά ή βιολογικά προϊόντα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης διεξάγεται ψηφοφορία από τους επισκέπτες για την απονομή βραβείων Innovation Awards, εκ των οποίων το βραβείο για το καλύτερο φυσικό τρόφιμο απονεμήθηκε στο μέλι της ελληνικής εταιρείας Amphipolis.
Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας, η Μελισσοκομία Αμφίπολης γεννήθηκε ως ιδέα από τον Γεώργιο Σύρπα, τεχνολόγο τροφίμων, ο οποίος ασχολείται με τη μελισσοκομία εδώ και 35 χρόνια. Η ιδέα έγινε πραγματικότητα από το γιο του, Παναγιώτη Σύρπα, πτυχιούχο της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, αφού εμπλέκονται όλα τα μέλη της οικογένειας.
«Η εταιρεία διαθέτει μια νέα και σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού και είναι μια από τις τελειότερες καθετοποιημένες μονάδες, διαθέτοντας και εκτρέφοντας η ίδια, περίπου 1.000 κυψέλες. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, στο Ροδολίβος, στην έδρα του Δήμου Αμφίπολης. Είναι πιστοποιημένη από την TUV Rheinland με τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 και ISO 9001».