Μέχρι πριν λίγο καιρό το όνομα του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πάντοαν ήταν αυτό που ακουγόταν περισσότερο για τη θέση του προέδρου του Eurogroup μετά την αποχώρηση του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.
Τις τελευταίες ημέρες ένα άλλο όνομα ακούγεται περισσότερο και αρκετοί υποστηρίζουν πως μάλλον “κλείδωσε” για μια θέση με ιδιαίτερη κρισιμότητα, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ελληνικής μνημονιακής περιπέτειας.
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times ήταν η πρώτη πηγή που ανέφερε το όνομά του ως επικρατέστερου διεκδικητή της προεδρίας του Eurogroup. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο εξασφάλισε τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς το πρόσωπό του και αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να διαδεχτεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του οργάνου αυτού της ΕΕ.
Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
″Σταρ της ροκ”, σύμφωνα με το περιοδικό Expresso λόγω της μεγάλης προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης. Οι επιδόσεις του μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ”’Ρονάλντο” του Eurogroup – από τον γνωστό Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.
Το ρεπορτάζ της DW αναφέρεται στην εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup, εξηγώντας πως σε αυτό παίζουν ρόλο όλες οι διαφορετικές τάσεις και αντιπαραθέσεις της σύγχρονης Ευρώπης: «ανατολική εναντίον δυτικής, βορράς εναντίον νότου, Σοσιαλιστές εναντίον Συντηρητικών, αλλά και το πολύπλοκο ζήτημα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία μετά την αποχώρηση του ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λεττονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων».
«Ας σημειωθεί – αναφέρει η DW – ότι κάθε χώρα-μέλος του Eurogroup έχει μια ψήφο. Για την εκλογή προέδρου απαιτείται απλή πλειοψηφία».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «Ο νέος ή νέα πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να πληροί μια σειρά κριτηρίων. Επειδή, για παράδειγμα, προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ταγιάνι, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο. Την προϋπόθεση αυτή πληρούν ωστόσο όλοι οι υποψήφιοι.
«Φαβορί ο πορτογάλος Μάριο Σεντένο;» αναφέρει στη συνέχεια και εξηγεί: «Οι υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup: Σεντένο, Ράιζνιτσε-Οζόλα, Κάζιμιρ και Γκραμένια. Δεν έχουν όμως όλοι οι υποψήφιοι τις ίδιες πιθανότητες εκλογής. Έτσι δεν θεωρείται πιθανή μια εκλογή του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου και αυτό επειδή ο πρόεδρος της Κομισιόν προέρχεται από την ίδια χώρα, ενώ παράλληλα πλήθος ευρωπαϊκών θεσμών έχουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο. Την ίδια στιγμή χώρες-μέλη της ανατολικής Ευρώπη θεωρούν ότι δεν διαθέτουν ισχυρή εκπροσώπηση. Ίσως εκεί ο Σλοβάκος Κάζιμιρ θα μπορούσε να συμπληρώσει ένα κενό. Μια εκλογή του πορτογάλου Μάριο Σεντένο θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση χρέους που πλήττει πρωτίστως τον ευρωπαϊκό νότο. Η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση που εκλεγεί, τότε μια πρώην χώρα της κρίσης είναι σαν να βρίσκεται μεμιάς στο επίκεντρο των αποφάσεων της Ευρωζώνης. Ήδη τόσο η Ισπανία, όσο και η Γαλλία δήλωσαν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα Σεντένο. Πάντως η λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα θεωρείται μάλλον αουτσάιντερ με ελάχιστες πιθανότητες εκλογής.
Η τοποθέτηση, πάντως, του Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup θα σηματοδουούσε, πιθανώς, μια γενικότερη αλλαγή στάσης. Είναι ένας υπουργός Οικονομικών χώρας του Νότου και, μάλιστα, της Πορτογαλίας που θεωρείται επιτυχημένο παράδειγμα μετά την έξοδό της από τα μνημόνια. Είναι σοσιαλιστής, όπως ο Ντάϊσελμπλουμ, αλλά το Πορτογαλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει αισθητές διαφορές από το αντίστοιχο Ολλανδικό και πάντως προέρχεται από μία κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο (Αντόνιο Κόστα).
Κυρίως, όμως, μία τέτοια εξέλιξη θέτει τέρμα στην κυριαρχία των Βορείων στο Eurogroup και μεταβάλλει τους συσχετισμούς δυνάμεων, ακόμα περισσότερο, δε, από τη στιγμή που δεν θα βρίσκεται εκεί ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Στην περίπτωση, δε, που σχηματιστεί κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο και αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στέλεχος του SPD (ή έστω παραμείνει ο εκ του CDU αλλά μετριοπαθής Πέτερ Αλτμάγιερ), τότε οι ισορροπίες στο Eurogroup θα είναι πολύ περισσότερο ευνοϊκές για την πορεία σε μια Ευρώπη “τύπου Μακρόν” (κατά το σχέδιο του Γάλλου προέδρου) με ενιαίο υπουργό Οικονομικών.
Ποιος είναι
Ο Μάριο Σεντένο έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ο Σεντένο εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας. Ο Σεντένο είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.
Ο επικεφαλής του Εurogroup θεωρείται ένας μεσάζοντας, ένα διαμεσολαβητής ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης, των οποίων συχνά διαφέρουν ριζικά οι απόψεις ως προς το νόμισμα και την οικονομική πολιτική του μπλοκ.
Στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Γερμανία επέμενε οι χώρες που επιθυμούν πακέτα διάσωσης να επιβάλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας ως προϋπόθεση. Οι θέσεις αυτές συχνά επικρατούσαν των εκκλήσεων για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την έξοδο από την ύφεση των οικονομιών του μπλοκ.
Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν ενισχυθεί και ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί αντιμέτωπος με διαφορετικές προκλήσεις.
Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2019 και το Brexit εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης αν δεν υπάρξει καλή διαχείρισή του.
Ο Ολλανδός Ντάισελμπλουμ εγκαταλείπει το Eurogroup έχοντας χάσει στις εθνικές εκλογές της χώρας του. Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup υπήρξε εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας αποκλειστικά στο CNBC, ο Σεντένο απάντησε ότι έχει εκκρεμότητες στη Λισαβόνα αλλά ”όχι απαραίτητα” δικές του.
Ερωτηθείς αν προτιμά την κουζίνα των Βρυξελλών από εκείνη της πατρίδας του είπε: ”Η κουζίνα της Λισαβόνας είναι πολύ καλύτερη, αλλά δεν θα την χάσω έτσι κι αλλιώς”.
Κι αυτό γιατί αν αναλάβει τελικά το νέο του αξίωμα θα διατηρήσει και τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, ίσως και το παρατσούκλι ”Ρονάλντο”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thehuffingtonpost.gr