Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σκοτώθηκε λίγες μόλις ημέρες αφότου διέκοψε τη συνεργασία του με τους αντάρτες Χούτι, εξέλιξη η οποία οδήγησε στο ξέσπασμα σφοδρών, πολύνεκρων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σαναά.
Ο θάνατος του 75χρονου πρώην προέδρου ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2012, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.
https://twitter.com/thevocaleurope/status/937665143575588864
https://twitter.com/TheRegionOrg/status/937662768978817026
Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Μασίρα, που ελέγχεται από τους Χούτι, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών (των σιιτών ανταρτών), ο Σάλεχ, ο ηγέτης των “προδοτών παραστρατιωτικών” και “ένας αριθμός εγκληματικών στοιχείων” σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες.
Στελέχη του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (GPC), του κόμματος του Σάλεχ, είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρώην πρόεδρος σκοτώθηκε στα νότια της πρωτεύουσας, σε επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες και πυροβόλα. Μαζί του βρισκόταν και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος, o Γιάσερ αλ Αουάντι. Πηγές προσκείμενες στους Χούτι ανέφεραν ότι μαχητές της οργάνωσης ακινητοποίησαν το θωρακισμένο όχημά του με μια αντιαρματική ρουκέτα και κατόπιν τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.
Σε ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Χούτι, διακρίνεται ένα πτώμα που ενδέχεται να ανήκει στον Σάλεχ.
Οι μάχες μαίνονται από την περασμένη Τετάρτη στη Σαναά, την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες Χούτι και οι μονάδες που παρέμεναν πιστές στον Σάλεχ. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έχει καταφύγει στο Άντεν, στα νότια. Μέχρι σήμερα το πρωί τα θύματα από τις συγκρούσεις αυτές, νεκροί και τραυματίες, ξεπερνούσαν τους 100.
Μετά τη ρήξη του με τους Χούτι, ο Σάλεχ έτεινε το χέρι στη Σαουδική Αραβία (σ.σ. που στηρίζει τον Χάντι) προτείνοντας μάλιστα στο Ριάντ να “γυρίσουν σελίδα” στις σχέσεις τους, σε αντάλλαγμα για την άρση του αποκλεισμού της Υεμένης. Οι Χούτι κατήγγειλαν αμέσως τη “μέγιστη προδοσία”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χάντι έδωσε σήμερα εντολή στον αντιπρόεδρο Άλι Μόχσεν αλ Άχμαρ, που βρίσκεται στη Μαρίμπ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαναά “να ξεκινήσει πορεία (…) προς την πρωτεύουσα”. Η επιχείρηση αυτή, που ονομάζεται “Σαναά η Αραβική”, έχει ως στόχο να σφίξει ο κλοιός γύρω από την πόλη, κυρίως από τα ανατολικά και τα βορειοανατολικά. Στρατιωτικές πηγές από τη Μαρίμπ ανέφεραν ότι επτά ταξιαρχίες έλαβαν εντολή να βαδίσουν προς τη Σαναά, προς το ανατολικό μέτωπο.
Ο Χάντι αναμένεται επίσης να προτείνει τη χορήγηση γενικής αμνηστίας σε όσους συνεργάστηκαν με τους Χούτι, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησαν.
Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Σαναά ανέφεραν ωστόσο ότι στην πρωτεύουσα οι Χούτι φαίνεται ότι επικρατούν των δυνάμεων του Σάλεχ.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.750 ανθρώπους και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με τη “χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο”, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση σήμερα για κατάπαυση του πυρός στη Σαναά προκειμένου να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και οι τραυματίες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ο Τζέιμς ΜακΓκόλντρικ, ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές αποστολές στην Υεμένη, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε “πεδίο μάχης” και ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από όλες τις πλευρές να τηρήσουν προσωρινή κατάπαυση του πυρός αύριο Τρίτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Προειδοποίησε εξάλλου τις εμπόλεμες πλευρές ότι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και εναντίον νοσοκομείων αποτελούν “σαφείς παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου”.