“Σήμερα, έξι μήνες μετά από την πρώτη συνάντηση των τεσσάρων υπουργών- της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Ιταλίας- παρουσία και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας, προχωρήσαμε στο δεύτερο σημαντικό βήμα με την υπογραφή του “μνημονίου συναντίληψης” για τον αγωγό του EastMed, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα“, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο αγωγός του EastMed έχει για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία , γιατί «η χώρα για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Total για το οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας, και μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού νοτιοδυτικά της Κρήτης και σε μια καινούργια περιοχή στο Ιόνιο, μπαίνει για πρώτη φορά στον χάρτη ως εν δυνάμει παραγωγός φυσικού αερίου και δημιουργεί μια άλλη δυναμική φυσικά, στην παραγωγή αερίου στην ευρύτερη περιοχή».
Αναφορικά με τον αγωγό, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το τελευταίο βήμα είναι η επόμενη συνάντηση των υπουργών, που θα γίνει στην Ελλάδα και στην οποία θα ολοκληρωθεί η Διακυβερνητική Συμφωνία, η οποία θα δίνει την πλήρη πολιτική υποστήριξη των τεσσάρων χωρών στην ολοκλήρωση του έργου.
Ο αγωγός αυτός, εξήγησε, θα μεταφέρει το αέριο από εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχει (Ισραήλ και Κύπρο) στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα, «μετατρέπεται αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ σημαντικό κόμβο του φυσικού αερίου και αυτό, πέρα από το πολύ μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων, ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Με βάση τη συμφωνία που υπογράψαμε στην Κέρκυρα και με το διαγωνισμό που θα ολοκληρωθεί σε 90 μέρες από σήμερα για τα δύο πολύ μεγάλα κοιτάσματα που φαίνεται ότι υπάρχουν, η προοπτική είναι το στάδιο της έρευνας να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.
Σε ερώτηση, πού βρίσκεται το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ο υπουργός απάντησε: «Η οριστική και τελική οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι επιβεβλημένη και νομίζω θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα. Είναι μικρές κατά τη γνώμη μου οι διαφορές και σίγουρα μπορούμε να ολοκληρώσουμε την οριοθέτηση πολύ σύντομα».
Για την χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την οριστική εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Μένει όπως ξέρετε η τέταρτη αξιολόγηση τον επόμενο Μάιο και Ιούνιο». Εκ των πραγμάτων, σημείωσε, «όλοι προσυπογράφουν ότι, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρισκόμαστε πραγματικά στο τελικό στάδιο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, όπως έχει προβλεφθεί στα μέσα του 2018».
Σε ερώτηση, αν κατά τις συνομιλίες του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας, ο κ. Σταθάκης είπε ότι μπορεί να τεθούν κάποια θέματα. Εμείς, ανέφερε, έτσι κι αλλιώς έχουμε καλή σχέση και συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά νομίζω ότι η επίσκεψη αυτή έχει πολύ ευρύτερη σημασία. Η επίσκεψη Ερντογάν, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «έρχεται να επιβεβαιώσει το καλό πολιτικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και την από κοινού αντιμετώπιση σε πολύ μεγάλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και άλλα». Φυσικά παραμένει «σταθερή η θέση της χώρας μας, που θέλει να υπάρχει ένα καλό κλίμα και μια μετεξέλιξη προς τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Τουρκίας» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.