Με την χαρακτηριστική κυπριακή έκφραση «δεν κολλάει τίποτε στον κ. Ερντογάν» σχολίασε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ACTIVE, o Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και κατά πόσο μπορεί ο διεθνής παράγοντας να ασκήσει επιρροή για να αλλάξει τη στάση του.
Όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ο ίδιος προσωπικά δεν είχε προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν, διότι «ενώ η Τουρκία δύσκολα μετακινείται από τις πάγιες θέσεις της σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, δεν μπορούσε κανείς να αναμένει ότι θα ερχόταν σε μια επίσκεψη ως μάγος με τα δώρα για να φέρει αλλαγές στις γνωστές της θέσεις».
Πρόσθεσε ότι ήταν γνωστή η θέση του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λοζάνης, ενώ σημείωσε ότι ήταν «πρωτοφανής η δημόσια αντιπαράθεση που συνέβη, αλλά θεωρεί πως η ελληνική πλευρά πρέπει να ήταν προετοιμασμένη επί του ζητήματος, καθώς απάντησε σωστά στον κ. Ερντογάν».
Χαρακτήρισε τον κ. Ερντογάν ως ένα «suis generis» πολιτικό, που δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να πιεστεί από κανέναν. Σημείωσε ότι, ενώ κάποιοι υποψήφιοι πρόεδροι στην Κύπρο μιλάνε για πρόκληση κόστους στην Τουρκία, παραβλέπουν το γεγονός ότι η Τουρκία δε λογαριάζει πιέσεις και κόστος από πουθενά. «Ο Τούρκος πρόεδρος ηγείται μιας περιφερειακής δύναμης και παίζει παιχνίδια με τις μεγάλες δυνάμεις» είπε.
Έδωσε ακόμη ιδιαίτερη σημασία στον ψυχισμό του Ερντογάν, ενός ανθρώπου που πέρασε από διάφορες φάσεις στην πολιτική ζωή του, εξηγώντας ότι «από τη φυλακή που τον είχαν βάλει οι Κεμαλίστες, ο Ερντογάν βρέθηκε πρωθυπουργός, κατάφερε σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες του προκάλεσαν “έθη”, ενώ ακολούθως γλύτωσε από του “χάρου τα δόντια” λόγω του πραξικοπήματος εναντίον του και βρίσκεται συνεχώς σε μια περίοδο προεκλογικής εκστρατείας, όπου η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».
Αναφερόμενος στη δημόσια αντιπαράθεση του Τούρκου ηγέτη με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα, είπε ότι δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντογάν να εκφράσει τις γνωστές θέσεις του, αλλά τόσο ο Έλληνας Πρόεδρος, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός που ήταν ιδιαίτερα έτοιμος, ακολούθως έδωσαν αποστομωτικές απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο.
Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι πολύ σωστά μπήκε η Ελλάδα στον διάλογο, λόγω των διαφορών στο Αιγαίο, «όπου παίζονται παιχνίδια επικίνδυνα», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη μετάβαση του Ερντογάν στη Θράκη, καθώς, όπως εκτίμησε, αναμένει ότι θα προκαλέσει με τη στάση του.
Εξάλλου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο οι κκ. Αναστασιάδης και Τσίπρας θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για την επίσκεψη Ερντογάν. Η αναλυτική ενημέρωση, πρόσθεσε, θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, πιθανόν την Πέμπτη το πρωί.
Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι «υπήρξε προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξισώσει τις ευθύνες Ελλάδας – Τουρκίας», κάτι «που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου».
Επισήμανε, ακόμα, ότι «όποτε ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, για να δικαιολογηθεί αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν».
Όμως, όπως διαπίστωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά σε σχέδιο βήτα ή γάμα για το κυπριακό, κάτι, ανέφερε, «που καταγράφεται για πρώτη φορά δημόσια».
Τα επιτελεία των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου προέδρων και τα πολιτικά κόμματα σε ανακοινώσεις τους επεσήμαναν την «αδιαλλαξία(του Τούρκου προέδρου), ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Τη σύμπλευση Ελλάδας και Κύπρου, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας τη σημασία της βελτίωσης σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τη σταθερότητα της περιοχής. «Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινές θέσεις και υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων στο εθνικό μας θέμα, και βεβαίως στο μείζον κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και σημειώνουμε την αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η λύση πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» δήλωσε.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα και για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες όμως σχέσεις, επεσήμανε, «δυναμιτίζονται από τις συνεχείς προκλητικές και αδιάλλακτες τοποθετήσεις από πλευράς της ‘Αγκυρας αλλά και προσωπικά του κ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα συμπεριέλαβε στις απαράδεκτες αξιώσεις του και την αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης».
Ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Λοζάνη. «Αν κάτι πρέπει να αλλάξει είναι η συνθήκη εγγυήσεων για την Κύπρο και όχι η Συνθήκη της Λοζάνης» δήλωσε ο κ. Μαλάς.
Οι απαιτήσεις του κ. Έρντογαν, επσήμανε, για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, «επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνηθίζει να τιμά την υπογραφή της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του επιτελείο του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου, προσθέτοντας πως αυτό δεν εκπλήττει, «καθώς αυτό ακριβώς ανέδειξε πολύ πρόσφατα και η μονομερής απόφαση της τουρκικής πλευράς να αναιρέσει ακόμη μια συμφωνία- τη Συμφωνία Γ’ Βιέννης που αφορούσε τους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Αφορμή ήταν και πάλι η ίδια ανάγκη για “επικαιροποίηση”».
Δεν αναμένει κάτι το θετικό από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας.
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, είπε, «έχει πολυδιαφημιστεί και δυστυχώς και η κυπριακή κυβέρνηση είχε ανεβάσει αβάσιμα τις προσδοκίες του κυπριακού λαού». Ο κ. Λιλλήκας υοστήριξε ότι αυτές οι προσδοκίες «δεν είχαν κανένα ουσιαστικό υπόβαθρο, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το θετικότερο από την κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν στην αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό». Δεν πρέπει, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας «να περιμένουμε τίποτα από μια τουρκική κυβέρνηση, η οποία αμφισβητεί πλέον διεθνείς συνθήκες με απώτερο στόχο ουσιαστικά να επεκτείνει την επιρροή και την επίδραση της Τουρκίας στις γειτονικές της χώρες».
Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει «εμπρηστικές» τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης και σημειώνει ότι «επιβεβαιώνουν τις επεκτατικές προθέσεις της Τουρκίας, την αναξιοπιστία της και την αδιαλλαξία της, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση το Κυπριακό».
Η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης «επιβάλλει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων πριν από την εφαρμογή της όποιας λύσης».
Οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν «ταραξία της περιοχής». Η «Αλληλεγγύη» υποστηρίζει ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα «έπρεπε να ακυρωθεί, από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος, πριν καν αφιχθεί στην Αθήνα, αμφισβήτησε εκ νέου και δημόσια τη Συνθήκη της Λοζάνης». Το Κίνημα χαιρετίζει τη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. «Τουλάχιστον ακόμη και τώρα, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν στην Αθήνα, ας αναβληθεί η επίσκεψή του στη Θράκη» καταλήγει η ανακοίνωση.
Το ΕΛΑΜ υποδεικνύει ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν, που αμφισβητεί και ζητά επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ουδέποτε σεβάστηκε η Τουρκία μέχρι σήμερα, «θα πρέπει να προβληματίσουν τις ενδοτικές δυνάμεις σε σχέση με τα διάφορα οράματα που μοιράζονται κατά καιρούς». Εκτός, προσθέτει το ΕΛΑΜ, «αν τα παραδείγματα της Ίμβρου και της Τενέδου, καθώς και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, εμπνέουν σε κάποιους εμπιστοσύνη».
Οι τίτλοι των σημερινών ελληνοκυπριακών εφημερίδων είναι:
«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Ερντογάν, ο προκλητικός. Επιβεβαιώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και ‘Αγκυρας, σε όλα τα ζητήματα».
«ΧΑΡΑΥΓΗ»: «Ανέδειξαν διαφωνίες Τσίπρας-Ερντογάν. Για το Κυπριακό ο Τσίπρας μίλησε για τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ ο Ερντογάν υπενθύμισε το σχέδιο Ανάν».
«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Ιστορικοί καυγάδες Τσίπρα και Παυλόπουλου με Ερντογάν. Ούτε στο Κυπριακό προέκυψε ο,τιδήποτε το καινούργιο».
«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Ουδέν νεώτερο για το Κυπριακό. ‘Ανοιξαν δύσκολες συζητήσεις για τη συνθήκη της Λοζάνης».
Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ένα ιστορικό γεγονός, που θα έχει αντίκτυπο και για το Κυπριακό».
Η «Κίμπρις Ποστασί» μεταδίδοντας την είδηση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, κάνει λόγο για ένα ιστορικό ταξίδι, που πραγματοποιείται ύστερα από 65 χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρεται στο πρόγραμμα και στις συναντήσεις του κ. Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η «Χαμπέρ Κίμπρις» αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό. Το Πρακτορείο ΤΑΚ αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν και ειπώθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης των προέδρων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επίσης, μεταδίδει ρεπορτάζ με τις δηλώσεις και των δυο πλευρών.
Η εφημερίδα «Κίμπρις» επισημαίνει την ένταση, που επικράτησε στην συνάντηση των δυο Προέδρων, τονίζοντας ότι «οι δυο εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου αντάλλαξαν λόγια και τοποθετήσεις».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ