Αναλυτές του Οίκου Moody’s χαρακτηρίζουν «πιστωτικά θετικό» το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Αττικής, που ελέγχουν το 97% του τραπεζικού συστήματος, κατάφεραν να εκπληρώσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ήταν 99,1 δισ ευρώ, που αναλογούν στο 56% του ΑΕΠ. Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν στα 99,9 δισ ευρώ και ήταν περισσότερο φιλόδοξος σε σχέση με τους αντίστοιχους που είχαν τεθεί το 2016, παρά τις χειρότερες μακροοικονομικές υποθέσεις.
Αναλυτές του οίκου κάνουν λόγο επίσης για το ρίσκο επίτευξης συνολικά των στόχων εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και δεδομένου ότι η πλειονότητα της μείωσης πρέπει να γίνει τη διετία 2018-19. Υπογραμμίζει δε πως «ακόμα και αν οι τράπεζες πιάσουν το στόχο για NPLs στο 21% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που περιορίζει τις ανοδικές προοπτικές για την πιστοληπτική τους διαβάθμιση».
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων κανόνων της για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά μερικούς μήνες καθώς χρειάζεται χρόνο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από τον κλάδο, δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί σε πορτογαλική εφημερίδα.
«Νομίζω ότι αυτή διαδικασία ανάλυσης θα πάρει ένα ή δυο μήνες», δήλωσε η Νουί στην εφημερίδα Público. «Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανόν η εφαρμογή να καθυστερήσει κατά μερικούς μήνες».
«Ωστόσο, θα έλεγα ότι δεν αλλάζουν πολλά εάν αυτό συμβεί, ας πούμε την 1η Ιανουαρίου, την 1η Απριλίου ή την 1η Ιουνίου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για καθυστέρηση πέραν του 2019.