Στην κορυφή των κρατών που έχουν αξιοποιήσει το σχέδιο Γιούνκερ, που αφορά σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, βρίσκεται η Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕπ, μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αυτήν την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αναμένεται να κινητοποιήσει 256,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις.
Οι συμφωνίες που εγκρίνονται βάσει του ΕΤΣΕ αφορούν συνολική χρηματοδότηση ύψους 51,1 δισ. ευρώ και στα 28 κράτη μέλη. Περίπου 539.600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Τον Δεκέμβριο, οι πέντε πρώτες χώρες κατά σειρά επενδύσεων, ανάλογα με το ΑΕΠ είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επίσης, αυτήν την εβδομάδα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την έγκριση του κανονισμού για την παράταση της λειτουργίας και την ενίσχυση του ΕΤΣΕ, του κεντρικού πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.
Ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: «Οι υποστηριζόμενες από το ΕΤΣΕ επενδύσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα θα αυξήσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,7 % και θα δημιουργήσουν περίπου 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2020. Σήμερα, χάρη στο ΕΤΣΕ 2.0, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Το επενδυτικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα επιτυχές όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, καθώς αναμένεται ήδη 539.000 μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους».
Τα έτη 2016 και 2017 συμφωνήθηκαν με την τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία, μέσα στο 2017.
Για τα επόμενα τρία χρόνια δρομολογήθηκαν συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ.