«Οι διαδηλώσεις αυτές μπορεί να αποτελούν την αρχή μιας πολύ μεγάλης εξέγερσης, που θα ξεπεράσει το Πράσινο Κύμα του 2009. Και αυτό, επειδή το Ιράν μαστίζεται από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Η διαφθορά στη χώρα έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα». Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή της στη ιταλική «Ρεπούμπλικα» η ιρανή δικηγόρος Σιρί Εμπάντι, η οποία το 2003 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτό που αρκετοί αναλυτές ονομάζουν νέα Ιρανική Άνοιξη ξεκίνησε με μαζικές διαδηλώσεις πριν από τέσσερις ημέρες. Στόχος η κατάσταση της οικονομίας, η υψηλή ανεργία και ο μεγάλος πληθωρισμός. Πολύ σύντομα όμως οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του ανώτατου ηγέτη της χώρας Ayatollah Khamenei.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Alireza Nader στο cnn, αναλυτής και ερευνητής στο Rand Corporation, ο λαός έχει επίσης χάσει την πίστη του στον ιρανό πρόεδρο Hassan Rouhani. «Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως ιδιαίτερα διεφθαρμένη, ενώ η αυξανόμενες ανισότητες γίνονται αντιληπτές από τον πληθυσμό ως μια μορφή αδικίας», σημειώνει και προσθέτει: «Υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν ένα σύστημα που θα έφερνε και πάλι δικαιοσύνη μετά την επανάσταση του 1979 αλλά απέτυχε». Ο Karim Sadjadpour, αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace, ανέφερε ότι υπάρχει και μια ώθηση ανάμεσα στους πολίτες να διασφαλιστούν ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες.
Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση στην Τεχεράνη και για τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στον Ρουχανί» και «θάνατος στον δικτάτορα», μαζί με τα συνθήματα κατά της αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά και της διαφθοράς αξιωματούχων. Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης την κυβέρνηση ότι επικεντρώνει υπερβολικά την προσοχή της στα προβλήματα του εξωτερικού -όπως στον εμφύλιο της Συρίας- αντί για τα πιεστικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.
Χαμενεΐ: Φταίνε οι εχθροί του Ιράν
Τους «εχθρούς του Ιράν» κατηγόρησε για τις πολιτικές ταραχές των τελευταίων ημερών ο πρώτος πολίτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Μέχρι την Τρίτη ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν είχε εκφραστεί σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες μέχρι στιγμής κυριαρχούν αντιφατικά συνθήματα, καθώς κάποιοι στοχοποιούν την κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Χασάν Ρουχανί για οικονομικά ζητήματα, ενώ άλλοι εκφράζονται συνολικά κατά του καθεστώτος, αποκαλώντας τον αγιατολάχ Χαμενεΐ «τύραννο».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο απολογισμός των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων με την αστυνομία είναι 22 νεκροί, ενώ από τη μεριά του ο Hassan Rouhani επιχειρεί να μειώσει τη σημασία των διαδηλώσεων.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τις κινητοποιήσεις και την κριτική εναντίον της κυβέρνησης ως «ευκαιρία και όχι ως απειλή». Μίλησε ακόμη για μικρή μειονότητα που υποκινεί τις διαδηλώσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου κατά του ιρανικού καθεστώτος τη Δευτέρα, λέγοντας πως έχει αρπάξει τον πλούτο του ιρανικού λαού και έχει καταπιέσει τα δικαιώματα του.
«Ο σπουδαίος ιρανικός λαός έχει καταπιεστεί για πολλά χρόνια. Διψάει για φαγητό και για ελευθερία. Μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ληστεύουν και τον πλούτο του Ιράν. ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ!» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter o κ. Τραμπ.
Η ΕΕ «ελπίζει» ότι είναι «εγγυημένο» το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται ειρηνικά
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε τη Δευτέρα ότι «ελπίζει» πως το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι και θα παραμείνει «εγγυημένο» στο Ιράν, θέατρο εδώ και πέντε ημέρες συχνά βίαιων διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Ροχανί με αφορμή τις οικονομικές δυσκολίες.
«Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις ιρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.
Ο ΥΠΕΞ Γκάμπριελ καλεί την Τεχεράνη να σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν
Την ανησυχία του για τους θανάτους διαδηλωτών στο Ιράν εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας έκκληση στην ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν οργανωθεί στο Ιράν από το 2009, μετά την επανεκλογή του τότε προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
“Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών να συγκεντρώνονται και να υψώνουν ειρηνικά τη φωνή τους” τόνισε ο Γκάμπριελ. “Μετά τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι πλευρές να αποφύγουν τις βίαιες ενέργειες”, πρόσθεσε.
Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απευθύνει έκκληση για διάλογο και σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε το βράδυ της Δευτέρας την κυβέρνηση του Ιράν να αρχίσει έναν «ουσιώδη» διάλογο για τα θέματα που εγείρουν οι πολίτες στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις τους, που χαρακτήρισε «δικαιολογημένα και σημαντικά», την ώρα που η σοβαρότερη αναταραχή στην Ισλαμική Δημοκρατία εδώ και σχεδόν μία δεκαετία δεν μοιάζει να κοπάζει.
Ο Τζόνσον ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης και να επιτραπεί στους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά τις νέες κινητοποιήσεις, για πέμπτη συνεχή ημέρα, τη Δευτέρα.
«Το ΗΒ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ιράν. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να γίνει ουσιώδης διάλογος για τα δικαιολογημένα και σημαντικά θέματα που εγείρουν οι διαδηλωτές και αναμένουμε από τις ιρανικές αρχές να το επιτρέψουν», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Μπαχρέιν: Ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν, εξαιτίας των διαδηλώσεων, εξέδωσαν οι αρχές
Οι αρχές του Μπαχρέιν κάλεσαν σήμερα τους πολίτες της χώρας να μην επισκεφθούν το Ιράν “για κανέναν λόγο”, εξαιτίας των διαδηλώσεων και των επεισοδίων που σημειώνονται από την περασμένη εβδομάδα στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν ζητά επίσης από τους πολίτες που βρίσκονται ήδη στο Ιράν να φύγουν από τη χώρα αυτή άμεσα. Όπως αναφέρει, η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια είναι “ασταθής” ενώ σημειώνονται “ταραχές σε ευρεία κλίμακα” και “σοβαρές βίαιες ενέργειες”.
Οι σιίτες μουσουλμάνοι, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του Μπαχρέιν, επισκέπτονται συχνά το Ιράν κυρίως για θρησκευτικούς λόγους.
Η σουνιτική δυναστεία που κυβερνά το βασίλειο του Μπαχρέιν κατηγορεί το Ιράν ότι υποκινεί ταραχές στη χώρα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά. Το Μπαχρέιν είναι η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν όπου τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε βίαια επεισόδια, στο περιθώριο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Πηγή: thetoc.gr