Φρένο στις ανεξέλεγκτες σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό οι οποίες λόγω του πανύψηλου κόστους, αποτελούσαν προνόμιο για λίγους βάζει το Υπ. Παιδείας
Η απόφαση προβλέπει αυστηροποίηση των προϋποθέσεων με το σκεπτικό ότι υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που αδυνατούσαν να καλύψουν το κόστος συμμετοχής τους στην εκδρομή σε μια χώρα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων.
Πάντως κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο:
- εκπαιδευτικών ανταλλαγών
- αδελφοποιήσεων σχολικών μονάδων
- εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων
- προγραμμάτων διεθνών οργανισμών
- συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις
προσκλήσεων από σχολεία της ομογένειας
Πάντως η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις απο τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ανάρτησε σχόλιο στο Twitter αναφέροντας:
Η κατάργηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό των παιδιών και κυρίως το σκεπτικό της, δείχνει την Ελλάδα που θέλει ο Σύριζα, μικρή και απομονωμένη. Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα ανοιχτή και σίγουρη για τον εαυτό της, πρωταγωνίστρια.
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) January 3, 2018
Η αντίδραση πάντως, δεν λαμβάνει υπόψη ότι εν προκειμένω το μείζον δεν είναι η αυστηροποίηση των μετακινήσεων των μαθητών στο εξωτερικό αλλά το κατά πόσο οι οικογένειες αυτών δύνανται να καλύψουν το υψηλό κόστος μια εκδρομής στο εξωτερικό, η οποία με τα σημερινά δεδομένα κοστίζει τουλάχιστον 500 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει πως ένα ποσοστό 20 έως 30% δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος μιας μονοήμερης εκδρομής στο εσωτερικό της τάξης των 15 ευρώ.
Διευκρινίζεται πως στις περιπτώσεις που έως τις 8 Δεκεμβρίου έχουν αναδειχτεί μειοδότες για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό αυτές μπορούν κατά πρέκκλιση να εγκριθούν από τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης.
Διευκρινίσεις έδωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τον περιορισμό των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό.
Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη το Μάρτιο του 2017, οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό που δεν επιτρέπονται, είναι εκείνες που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο λόγος, για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών -η οποία αφορά όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας- είναι «η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού».«Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν απαγορεύεται η πενθήμερη εκδρομή της Γ′ λυκείου στο εξωτερικό. Έτσι, σύμφωνα και με την ΥΑ, συνεχίζουν να προβλέπονται οι εκδρομές εξωτερικού, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (όπως π.χ. το Erasmus), προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, προσκλήσεων από σχολεία της ομογένειας, αλλά και στο πλαίσιο συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις.
ΠΗΓΗ: neaselida.gr