Σε τρία ονόματα τα οποία και θα παρουσιάσει στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη σε Ελλάδα και πΓΔΜ έχει καταλήξει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Real News της Kυριακής, τα ονόματα αυτά είναι:
-Βόρεια Μακεδονία
-Άνω Μακεδονία
-Nova Macedonia
Επισήμως, προσώρας δεν υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι, άλλωστε ο πρώτος γύρος επαφών Νίμιτς- Βασιλάκη- Ναουμόφσκι στις Βρυξέλλες ήταν διερευνητικός και είχε στόχο να προετοιμάσει τον κυρίως γύρο επαφών που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.
Αθήνα και Σκόπια κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για διαπραγματευτικούς αλλά και πολιτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές ισορροπίες σε κάθε χώρα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, βάση συζήτησης είναι η ελληνική θέση (Βουκουρέστι) για σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει με κάποιο τρόπο τον όρο Μακεδονία αλλά για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.
Μιλώντας στη Νέα Σελίδα ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως “δεν υπάρχει ονομασία στο τραπέζι αυτή τη στιγμή” αλλά προειδέασε πως “η πρόταση που θα φέρει η Ελλάδα θα είναι μια πολύ καλή πρόταση”, ενώ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές πως διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία συναίνεσης στη Βουλή ώστε να επικυρωθεί μία τέτοια συμφωνία.
Οι προτάσεις Νίμιτς
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και κάποια τέταρτη πρόταση για όνομα έστω και την τελευταία στιγμή ενώ ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα ονόματα τα οποία τελικά φαίνεται να έχει απορρίψει αλλά είχαν πέσει στο τραπέζι όπως: «Μaκεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια) και «Σλαβοματσεντόνιγια» (δηλ. Σλαβική Μακεδονία).
Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί, ο κ.Νίμιτς θα καταθέσει στους διαπραγματευτές της Ελλάδα και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, το όνομα που προτείνεται.
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως λίγο πριν την παρουσίαση των ονομάτων που προτείνονται, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να επισκεφθεί την γείτονα χώρα η υποψηφιότητα της οποίας για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία που συζητείται τον Ιούλιο, περνά μέσα από τη λύση του θέματος της ονομασίας αφού η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως θα ασκήσει βέτο. Στα δε μέσα Απριλίου θα συζητηθεί επίσης η ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ και φυσικά η στάση της Αθήνας είναι ανάλογη.
Σλαβική υφή…
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που επικαλείται ο Σκάϊ αναζητείται λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει μεν τον όρο «Μακεδονία» αλλά με σλαβική υφή, και θα περιέχει και κάποιον προσδιορισμό, επιδιώκει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά είναι θετικά διακείμενη προς το πιθανό όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Νόβα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Νέα Μακεδονία.
Ο όρος Βαρντάρσκα ταιριάζει με την ονομασία που είχε η περιοχή ανάμεσα στο 1929 και το 1941, όταν ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Κατά την εποχή Τίτο η περιοχή αποκαλούνταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά ασχολείται και με τα εμπορικά παράγωγα που θα έχει το νέο όνομα, ώστε να μην έλθει σε σύγκρουση με ελληνικά συμφέροντα.
Πηγή: Real News, Νέα Σελίδα, skai.gr