Ενώ μέχρι και πριν μερικούς μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε την Ευρώπη και αποκαλούσε τους Γερμανούς πολιτικούς “ναζί”, Βερολίνο και Άγκυρα σπεύδουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με εντυπωσιακά βήματα. Εάν συνδυάσει κανείς τις αβρότητες των τελευταίων ημερών μεταξύ Γερμανών και Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και την επίσκεψη Ερντογάν στο Παρίσι, φαίνεται ότι η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει ανοικτή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σε επίπεδο τελωνειακής σύνδεσης, κυρίως, και να βάλει τέρμα στην ένταση.
Στο νέο αυτό στρατηγικό πλαίσιο που είναι βέβαιο πως αφορά σε μεγάλο βαθμό την διαφύλαξη των ισορροπιών της συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, σε θετικό κλίμα διεξήχθη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρωί του Σαββάτου στο Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας.
Το γεγονός ότι ο κ. Γκάμπριελ υποδέχθηκε τον τούρκο ομόλογο του στο σπίτι του ήταν μια ενδεικτική χειρονομία των προσπαθειών που καταβάλλουν εδώ και καιρό οι δύο υπουργοί για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Πάντως, το ζητούμενο προς το παρόν δεν είναι η πλήρης αποκατάσταση αυτών των σχέσεων, αλλά η δημιουργία ενός κλίματος που θα επιτρέπει τον διάλογο. Τα επίμαχα ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η κράτηση γερμανών πολιτών σε φυλακές της Τουρκίας και η αντιμετώπιση οπαδών του Κινήματος Γκιουλέν και του κουρδικού PKK στη Γερμανία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους γερμανούς κρατούμενους.
Μέτρα ανάκτησης εμπιστοσύνης
Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Ζ. Γκάμπριελ και ο Μ. Τσαβούσογλου τόνισαν ότι στόχος των προσπαθειών τους είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Και οι δύο επεσήμαναν κοινά σημεία αναφοράς: Οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, από κοινού πολεμούν την τρομοκρατία και σε σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής έχουν κοινή στάση. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη ή και τη Λιβύη. Ο κ. Τσαβούσογλου παραδέχθηκε όμως ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν «διαφορές», «προβλήματα» και «ένταση». «Είμαστε της γνώμης και έχουμε την κοινή θέληση να ξεπεράσουμε την ένταση και τις διαφορές μέσω του διαλόγου», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε «ορισμένες προσδοκίες» της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κουρδικής οργάνωσης PKK από τη γερμανική κυβέρνηση. Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως εκτός του γεγονότος ότι το ΡΚΚ είναι απαγορευμένο στη Γερμανία, οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν πιθανές παραβιάσεις αυτής της απαγόρευσης σε 3.000 περιπτώσεις.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφορικά με τους γερμανούς κρατούμενους στην Τουρκία και ειδικά για τον ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ. Παραδέχθηκε όμως πως έχει συζητήσει με τον κ. Τσαβούσογλου και «πολύ δύσκολα θέματα». Η κράτηση των Γερμανών αποτέλεσε άλλωστε τη βασική αιτία για μια σειρά μέτρων του Βερολίνου ενάντια στην Άγκυρα. Το γεγονός ότι σε ορισμένα από αυτά η Γερμανία αλλάζει στάση υποδηλώνει μάλλον ότι και στο ζήτημα των φυλακισμένων θα πρέπει να αναμένεται από την πλευρά της Τουρκίας κάποια κινητικότητα. Από γερμανικής πλευράς ο Ζ. Γκάμπριελ ανακοίνωσε την επανέναρξη της λειτουργίας των κοινών επιτροπών των υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως επίσης και την εξέταση του αιτήματος της Τουρκίας για την αγορά γερμανικών όπλων και συγκεκριμένα τεθωρακισμένων οχημάτων.
Αίτημα Τσαβούσογλου για την τελωνειακή ένωση
Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις με την ΕΕ ο Μελβούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε μεν εμμέσως στη συνέντευξη τύπου ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Συγχρόνως όμως έκανε έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ.
«Θα πρέπει να είναι δυνατόν να προχωρήσουμε αφήνοντας στην άκρη διαφορές απόψεων» σε επιμέρους ζητήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: DW