Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, με αφορμή την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και τη δήλωσή του ότι η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα.
«Ο κ. Τσίπρας δεν μένει σε νησί, δεν είναι πολύτεκνος, δεν παίρνει ΕΚΑΣ, δεν αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο και δεν χρειάζεται βέβαια επίδομα θέρμανσης. Αν του συνέβαινε ένα, έστω, απ’ όλα αυτά, δεν θα είχε το θράσος να ισχυριστεί σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», σημείωσε. Καταλήγοντας, η κ. Σπυράκη είπε: «Τον παραπέμπουμε στον προϋπολογισμό που ψήφισε και επιβαρύνει για το 2018 τους Έλληνες με νέα μέτρα 1,9 δισ. ευρώ».
ΚΚΕ
«Τα χιλιοειπωμένα “κλισέ” και η “ξύλινη” γλώσσα περί “τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας”, που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, καταρρέουν με πάταγο μπροστά στην πραγματικότητα των παλιών και νέων προαπαιτουμένων, των ρεκόρ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη γενίκευση των πλειστηριασμών και του χτυπήματος της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία». Αυτό αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο.
«Ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να εμφανίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ως προνομιούχους, στα κεφάλια των οποίων θα πέσει ο πέλεκυς της δημοσιονομικής προσαρμογής και ως “κοινωνική πολιτική” τα ελάχιστα ψίχουλα στους λεγόμενους “φτωχοδιάβολους” που στην πραγματικότητα δεν επαρκούν ούτε καν για τη στοιχειώδη ανακούφισή τους» επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Η ανάπτυξη στην οποία καλεί τον λαό να συναινέσει, σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, ένα πολυνομοσχέδιο με ακόμα 70 επιπρόσθετες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, νέο κύμα επίθεσης και αναδιανομή της φτώχειας στα εργατικά-λαϊκά στρώματα».
«Ο κ. Τσίπρας δουλεύει για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επενδυτών και του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και πρέπει να πάρει δυναμική απάντηση από τον λαό στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που διοργανώνονται τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Το Ποτάμι
«”Ο κ.Τσίπρας, αφού με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων άλλο ένα μνημόνο, βύθισε τη χώρα ξανά σε ύφεση και φόρτωσε κι άλλους φόρους τώρα έχει εφεύρει νέο παραμύθι: έρχεται το τέλος της επιτροπείας και θα μπορούμε να μοιράζουμε.
Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα έχει κατορθώσει να δανείζεται με ανεκτά επιτόκια, κάποιου είδους στήριξη από την ΕΕ θα χρειαστεί και αυτό θα γίνει με αυστηρούς όρους. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να απαλλαγεί από την επιτροπεία και τον έλεγχο και ο έλεγχος αυτός θα έχει πολλαπλές μορφές:
Όπως σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι κανόνες του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η χώρα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2% ως το 2060…
Για την Ελλάδα (όπως και για την Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία) υπάρχει η εποπτεία μετά το πρόγραμμα μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων.
Όσο για το ότι δεν λαμβάνεται «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», πρόκειται για μια από τις γνωστές κοροϊδίες του κ.Τσίπρα. Ήδη έχει ψηφίσει περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020.
Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι νέα παραμύθια. Αλλά ανάπτυξη και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν πάνε μαζί.”
ΔΗΜΑΡ
Με αιχμηρό σχόλιο αντέδρασε και η ΔΗΜΑΡ στην ομιλία του πρωθυπουργού.
«Ο κ. Τσίπρας, αφού δέσμευσε τη χώρα με την υπογραφή του για πολλά έτη ακόμη σε σκληρή επιτροπεία, δήλωσε σήμερα ότι το 2018 θα έχουμε έξοδο από την επιτροπεία! Δεν πρόκειται πλέον για αυταπάτη αλλά για πολιτική απάτη. Με τη δήλωση του αυτή “και λέει ψέματα και θα εξαπατήσει και θα προδώσει”» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός την ίδια στιγμή «παρουσίασε μία εικονική πραγματικότητα και ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, παρουσιάζοντας ως βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας».
«Θυμήθηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση που για ένα χρόνο έχει πετάξει στις καλένδες, ενώ αναφέρθηκε και σε παράγοντες που κράτησαν δέσμια τη χώρα σε λογικές τού παρελθόντος, ξεχνώντας να αναφέρει ότι επί ημερών του οι παθογένειες αυτές διευρύνθηκαν» προσθέτει η ΔΗΜΑΡ και καταλήγει: «Εκτός αν για τις ανεπάρκειες της πολιτικής του οφείλεται το ότι “έχει την κυβέρνηση αλλά όχι και την εξουσία”! Σε αυτό όμως δεν αναφέρθηκε προσωπικά ο ίδιος…».