«Η αναστήλωση πρώτα και κύρια του ετοιμόρροπου οικοδομήματος το οποίο μας παραδόθηκε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, καθώς και των δεικτών της ανεργίας, της φτώχειας, της πείνας, προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να ανακτήσουν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής», υπογράμμισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης κατά τη διάρκεια του 9ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την ανασυγκρότηση της δυτικής Ελλάδας.
«Πρέπει», σημείωσε, «κρατώντας τις θεωρίες και τις υπαρξιακές αμφιθυμίες και έχοντας πλήρη συνείδηση ότι μιλάμε για την οικονομία μιας χώρας που λειτουργεί μέσα σε ένα δοσμένο πλαίσιο, θα πρέπει να οργανώσουμε σε σταθερή βάση μια παραγωγική και κυρίως αναπτυσσόμενη οικονομία. Το στοίχημα που έχουμε, σαν Κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι να κερδίσουμε μαζί και μέσα από αυτά. Εφόσον αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά η οικονομία και ένα μέρος του παραγόμενου πλούτου να αναδιανέμεται στους πολλούς, οι έννοιες “ανάπτυξη”, “επένδυση” και “παραγωγική ανασυγκρότηση” αποκτούν περιεχόμενο και σηματοδοτούν μία ποιοτική αλλαγή».
Όπως είπε, «η επιτυχία του πλαισίου που μόλις σας περιέγραψα επιβάλλει την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από επενδυτικά προγράμματα στα οποία έχουν συμμετοχή ο δημόσιος, ο κοινωνικός και ο ιδιωτικός τομέας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «στη χώρα μας έχει εδραιωθεί ένα πολυδαίδαλο πλέγμα δημόσιας λειτουργίας, βραχίονες της οποίας είναι η δικαιοσύνη, ο δημόσιος τομέας και οι διαδικασίες νομοθέτησης. Το πλέγμα αυτό, με πολύ βαθιές και παλιές ρίζες, τροφοδοτεί τις αντιθέσεις και ανακόπτει την κανονική ροή των εξελίξεων».
«Δυστυχώς αυτό που παραλάβαμε και προσπαθούμε να ανατρέψουμε δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Αν θέλουμε όμως να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να επανακωδικοποιήσουμε τους κανόνες μας, να κατοχυρώσουμε δηλαδή και στα χαρτιά αλλά κυρίως στην πράξη ένα νέο “οδικό χάρτη”, αυτόν της δίκαιης ανάπτυξης. Ο νέος αυτός οδικός χάρτης απαιτεί πρωτίστως νομοθετήματα απλά, εύληπτα και σταθερά, τα οποία θα κατατείνουν στην σύνθεση των επιμέρους εμπλεκομένων λειτουργιών και διαδικασιών και παράλληλα θα διευκολύνουν την δίκαιη στάθμιση των αγαθών από τους αρμοδίους.
»Σ’ αυτό το νομικό αλλά και πραγματικό περιβάλλον, η Δικαιοσύνη προφανώς θα κινείται γρηγορότερα και με ασφάλεια δικαίου, το ίδιο και οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Παραλλήλως, ο ιδιωτικός τομέας θα “καθοδηγείται”, λόγω των σταθερών, απλών και λειτουργικών κανόνων, προς τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Δεν είναι νοητό να επανεκκινηθεί η οικονομία μέσα από την επώδυνη διαδικασία αναζήτησης “παρεκκλίσεων»” είτε στη δασική νομοθεσία, είτε στην αρχαιολογική νομοθεσία, είτε σ’ αυτήν της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, του αιγιαλού, των παραλιών κ.λπ.
»Μιλώ για έναν οδικό χάρτη, που θα δίνει τη δυνατότητα στις “χρήσιμες” επενδύσεις κάθε είδους, δημόσιες – ιδιωτικές – μικτές, να πραγματοποιηθούν γρήγορα και σε πλήρη συνδυασμό και αρμονία με τα προστατευόμενα δημόσια αγαθά, όπως είναι το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά ή η δημόσια περιουσία. Εδώ παρεισφρέει η κομβική έννοια του «ισοζυγίου», την οποία η αγκυλωματική σημερινή λειτουργία αγνοεί επιδεικτικά. Δηλαδή, ως απλοϊκό παράδειγμα, αν πρέπει, αν χρειάζεται, ξεριζώνω κάποια δέντρα από ένα σημείο με την ταυτόχρονη υποχρέωση να τα μεταφέρω -ή να φυτέψω καινούρια- σε ένα άλλο σημείο. Επιτρέπω χρήσεις σε δασικό έδαφος, υπό τον όρο ότι ο χρήστης θα αναλάβει το κόστος φύλαξης και φροντίδας της οικείας δασικής περιοχής. Ή, ένα άλλο παράδειγμα, απαιτώ από την επένδυση, την οποία παρακολουθώ καλόπιστα από την έναρξή της, να αναδείξει αρχιτεκτονικά, ακόμη και να συντηρεί, τις αρχαιότητες που τυχόν υπάρχουν ή θα βρεθούν στην περιοχή της. Ή επιχειρώ να συνδυάσω την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, με την αλιεία αλλά και τα θαλάσσια σπορ. Απλά, λογικά βήματα. Λειτουργία ισόρροπη προς κάθε κατεύθυνση.
»Τούτο, όμως, απαιτεί από όλους μας να γίνουμε -από “φανατικοί” του επιμέρους ρόλου μας- επιτελικοί, ευέλικτοι και δημιουργικοί».