Στο ακρωτήρι του Καφηρέα έφθασε η τουρκική φρεγάτα Barbaros, με το ελληνικό πλοίο «Θεμιστοκλής» να επιτηρεί στενά τις κινήσεις της, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross, βρισκόταν επίσης πολύ κοντά.
Μάλιστα, την ώρα που η τουρκική φρεγάτα προσέγγιζε το ακρωτήριο Καφηρέας, ανάμεσα στο τουρκικό και το ελληνικό πλοίο μπήκε το αμερικανικό αντιτορπιλικό.
Τις προκλητικές κινήσεις (Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου) του τουρκικού πλοίου, κατέγραψε η κάμερα και μετέδωσε ο Alpha.
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:
Η κατάσταση στα Ιμια πάντως παραμένει σταθερή, αν και παρά τη συζήτηση και τη συμφωνία των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, για αποκλιμάκωση κάποιες τουρκικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή. Στα ανατολικά των Ιμίων έπλεε μία τουρκική ακταιωρός από χθες το πρωί και μικρότερα σκάφη της ακτοφυλακής. Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται στην Καλόλιμνο, σε πολύ μικρή απόσταση από τα Ιμια. Η χθεσινή τουρκική ναυτική κινητικότητα αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στη λογική της ίσης ανταπόδοσης (tit-for-tat) που ακολουθεί πάντα η γείτων σε ζητήματα στρατιωτικά.
Προχθές, η προγραμματισμένη άσκηση «Αστραπή» του Π.Ν., με τη συμμετοχή φρεγατών και υποβρυχίων, κινήθηκε προς τα ανατολικά του Αιγαίου. Η αβλαβής διέλευση της τουρκικής φρεγάτας «Μπαρμπαρός» από το στενό του Καφηρέα με πορεία από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά και έπειτα ξανά ανατολικά στα βόρεια της Κρήτης, ερμηνεύεται ως τουρκική απάντηση στην, προγραμματισμένη προ σχεδόν ενός μηνός, άσκηση του Π.Ν. Το «Μπαρμπαρός» παρακολουθούσε διακριτικά καθ’ όλη την πορεία του η φρεγάτα «Θεμιστοκλής». Κάποια στιγμή τα δύο πολεμικά συναντήθηκαν και με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ρος», το οποίο επέστρεφε από άσκηση στην Αδριατική με πορεία προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Σε διπλωματικό επίπεδο, χθες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα μέσω του επίσημου λογαριασμού της, αλλά και εκείνου του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, σχολίασε τις συναντήσεις του υπουργού Αμυνας Τζιμ Μάτις με τον Ελληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Πάιατ (ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην επίσκεψή του στην Τουρκία) ευχαρίστησε τον κ. Μάτις «για την ισχυρή στήριξή σας στη συμμαχία μας με την Ελλάδα».
Από τον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας η συνάντηση των κ. Μάτις και Καμμένου περιγράφηκε ως ενδεικτική της ισχύος της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Ο κ. Καμμένος ήταν, επίσης, χθες ιδιαίτερα ενεργός στο Twitter, καθώς αναπαρήγαγε ρεπορτάζ ιστοσελίδας (militaire.gr), σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι που βρέθηκαν την Τετάρτη στο ΥΠΕΘΑ ενημερώθηκαν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα δώσουν άμεση απάντηση σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας.
O Γ. Στόλτενμπεργκ
Στις Βρυξέλλες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τήρησε, όπως ήταν αναμενόμενο για τον επικεφαλής της Συμμαχίας, ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό του εμβολισμού από τους υπουργούς Aμυνας και των δύο χωρών, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύτιμους συμμάχους». «Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στις δικές του δηλώσεις για τις επαφές του με τον κ. Μάτις και τον κ. Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας κινήθηκε στη γραμμή και των προηγούμενων ημερών. «Είχα τη δυνατότητα να τους επιδείξω αποδεικτικό υλικό που καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό ότι πρόκειται δήθεν για ατύχημα είτε για αιτιάσεις της Ελλάδας», είπε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους». Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι η Ελλάδα «είναι μια ειρηνική χώρα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας».
ΠΗΓΗ: neaselida.gr, kathimerini.gr