Ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο εντός, αλλά και εκτός Βουλής, δημιουργεί η χθεσινή, 21 ωρών, ακραία πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την υπόθεση Novartis, η οποία κατέληξε στην παραπομπή και των δέκα – φερόμενων ως εμπλεκόμενων προσώπων – σε προανακριτική επιτροπή.
Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της προανακριτικής επιτροπής μαζί με το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και κάποιους βουλευτές από την ομάδα των ανεξαρτήτων, καθώς Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων είτε με το άκυρο, είτε με το «παρών» δεν στήριξαν ούτε επί της αρχής την κυβερνητική πρόταση.
Με το εύρημα της φράσης «ναι στην προανακριτική, όχι στη σκευωρία» η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να ξεπεράσει τη δοκιμασία στην οποία είχε επενδύσει η κυβερνητική πλειοψηφία, για να εμφανίσει ρωγμές στην ψηφοφορία, κυρίως για τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη.
Αντιστοίχως, με τη στάση «ναι στην προανακριτική που θα ερευνήσει πραγματικά, αλλά όχι σε αυτήν που συγκροτεί η κυβέρνηση» που μετρήθηκε ως άκυρο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατάφερε να υπερβεί το εμπόδιο που πήγε να της βάλει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή κάποιοι βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου.
Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα από τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το «ναι» στην προανακριτική από Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι, που το ανέφερε σχεδόν ως βέβαιο στην ομιλία του και θα του ήταν πολύ χρήσιμο το επόμενο διάστημα, απέναντι σε όποιον θα έβγαινε να μιλήσει εναντίον της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis.
Το δυσκολότερο για τον Πρωθυπουργό είναι ότι η αντιπολίτευση κατάφερε από τη μία να παραδεχθεί πολιτικά ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και από την άλλη να ενωθεί πίσω από τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό την πραγματική διερεύνησή του.
Η πρώτη επίπτωση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είναι ότι χθεσινή συζήτηση αδυνατίζει αν δεν ακυρώνει την προσπάθεια του Μαξίμου να δείξει ότι συνομιλεί και συνεννοείται με την πτέρυγα των «Καραμανλικών» στη Ν.Δ. κόντρα στην πολιτική βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή την Φώφη Γεννηματά και τον Γ. Παπανδρέου από τη ΔΗΣΥ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση κορυφαία στελέχη όπως π.χ ο Ευ. Βενιζέλος, ο Ανδ. Λοβέρδος κ.ά., συντηρώντας σενάρια αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και νέων συνεργασιών πριν ή μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη μειώνουν την απόσταση μεταξύ τους έναντι της επίθεσης που δέχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ, στο ακραίο και τοξικό κλίμα που έχει προκληθεί, δύσκολα το Ποτάμι θα καταφέρει να τοποθετείται ανά περίπτωση ή ανά θέμα υπέρ ή κατά των κυβερνητικών επιλογών.
Το ΚΚΕ από θέση αρχής ψήφισε χθες υπέρ της προανακριτικής, αλλά είναι έτοιμο να αποχωρήσει αν διαπιστώσει – όπως έλεγε χθες ο Θανάσης Παφίλης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ψηφοφορία – ότι η προανακριτική δεν προχωρά στην έρευνα της υπόθεσης Novartis, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί ως συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της, έχει από καιρό πάρει σαφείς αποστάσεις από τους Τσίπρα – Καμμένο και έδειξε και χθες ότι δεν έχει τάσεις επαναπροσέγγισης.
Αν επικρατήσει το σενάριο για προανακριτική ενός μήνα και επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, η κυβερνητική πλειοψηφία ενδεχομένως να έχει πετύχει τον πολιτικό της σκοπό για συντήρηση του θέματος των πολιτικών ευθυνών των φερόμενων ως εμπλεκομένων προσώπων σε ένα σκάνδαλο που ερευνάται διεθνώς, θα έχει επιστρέψει όμως στο κλίμα πολιτικής απομόνωσής της.
Με χθεσινή διαρροή αργά χθες το βράδυ, το Μαξίμου επιχείρησε να παρέμβει στο κλίμα που επικράτησε στη Βουλή, λέγοντας εν πρώτοις στον κ. Μητσοτάκη αφενός ότι συντάχθηκε με τον κ. Σαμαρά και προειδοποιώντας τον – επί της ουσίας – να μην πανηγυρίζει διότι η κατάληξη της προανακριτικής θα τον εκπλήξει αρνητικά. Κάποιες πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν ακόμα να επιβεβαιωθούν, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ελπίζει σε αξιοποίηση του κ. Μάριου Σαλμά ως μάρτυρα στο πλαίσιο της διαδικασίας, μετά την πολύ πιθανή επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, εξηγώντας και τις διαρροές της πλειοψηφίας στην ψηφοφορία για τον κ. Σαλμά.
Ωστόσο, μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή η πίεση στην κυβέρνηση να αποδείξει τους ισχυρισμούς της για την ενοχή κάποιων εκ των φερόμενων ως εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση Novartis είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr