Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον το σχέδιο συμφωνία επτά σημείων που θα παραδώσει η ελληνική πλευρά στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τον τελευταίο γύρο συναντήσεων του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ.
Το σχέδιο επεξεργάστηκε υπό τον εποπτεία του υπουργού Εξωτερικών η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή των Χρήστου Ροζάκη, Χάρη Παμπούκη, Αντώνη Τζανακόπουλου κ.ά και, σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
- Το όνομα της ΠΓΔΜ: Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά καταθέτει ως τελική πρόταση το GornaMakenija (Άνω Μακεδονία) σε σλαβική γραφή και αμετάφραστο, κάτι που είχε αρχικώς αποδεχθεί ο Ζόραν Ζάεφ,
- Το εύρος της χρήσης του νέου ονόματος: Η ελληνική πλευρά επιμένει στο “erga omnes’, ήτοι για όλες τις χρήσεις διεθνώς αλλά και εντός της γειτονικής χώρας,
- Γλώσσα,
- Ταυτότητα,
- Εμπορικές χρήσεις του ονόματος,
- Συντμήσεις,
- Ακρωνύμια
Κομβικά από τα παραπάνω επτά σημεία θεωρούνται εκείνα που αφορούν τη γλώσσα και την ταυτότητα καθώς η σκοπιανή κυβέρνηση θεωρείται δύσκολο να τα αποδεχθεί. Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται υπό την πίεση του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ που προέρχονται πολιτικά από το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (ηγέτης του οποίου και επί δέκα χρόνια πρωθυπουργός ήταν ο Νικολά Γκρούεφσκι που τώρα τελεί υπό ποινικές διώξεις για θέματα διαφθοράς).
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ώστε το αργότερο εντός του Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η προεργασία, ώστε ο Μάθιου Νίμιτς να γνωρίζει εάν υπάρχει πράγματι έδαφος για την τελική συμφωνία. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά είναι πιθανό μέχρι τα μέσα Απριλίου να υπάρξει “πράσινο φως”.
Ανώτατη διπλωματική πηγή έλεγε στο anatropinews.gr ότι εκτός απροόπτου ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί αεροπορικώς στα Σκόπια στα τέλη αυτής ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων (από “Μέγας Αλέξανδρος” σε Διεθνής Αερολιμήν Σκοπίων). Από σήμερα, άλλωστε, περιοδεύει στα Δυτικά Βαλκάνια και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο πλαίσιο τις διερεύνησης των προϋποθέσεων για έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών των χωρών αυτών στην ΕΕ. Ο κ. Γιουνκέρ συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ, και διευκρίνισε πως δεν κομίζει ημερομηνία έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.
Ο κ. Γιουνκέρ θα πιέσει τον Ζόραν Ζάεφ να αποδεχθεί τις βασικές ελληνικές θέσεις ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας αλλά και την απελευθέρωση, με συναίνεση της Ελλάδας, των πρώτων ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη γειτονική χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στείλει σαφές μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ πως η αποδοχή της πρότασης των επτά σημείων πρέπει να είναι συνολική και πως δεν θα δεχθεί διαδικασία “σαλαμοποίησης”. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον προσεχή ΙΟύλιο.
Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα αναμένει τις παρατηρήσεις των Σκοπίων επί του σχεδίου συμφωνίας, το οποίο έχει ήδη τεθεί υπόψη του Ζόραν Ζάεφ και του Νικολά Ντιμιτρόφ, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Κοτζιάς.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή” τα πρακτικά προβλήματα που απορρέουν από το σχέδιο συμφωνίας και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εύθετο αλλά όχι μακρύ χρόνο είναι αυτά που αφορούν:
- Την τυποποίηση και συγκεκριμένα το ISO 3166-1 δια του οποίου προσδιορίζονται οι συντομογραφίες κάθε χώρας. Οι σημερινές που αφορούν την ΠΓΔΜ είναι MK και MKD που παραπέμπουν στο “Μακεδονία” και οι οποίες πρέπει να αλλάξουν, κάτι, βεβαίως, που απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
- Η παραπάνω διαδικασία επηρεάζει και τις εμπορικές χρήσεις, κάτι για το οποίο υπάρχει σοβαρότατη αντίσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Κι αυτό διότι θα επηρεάσει τις εξαγωγές της χώρας αυτής και ιδιαίτερα προϊόντα σημαντικά για την σκοπιανή οικονομία, όπως το κρασί.
- Τον εθνικό ύμνο της χώρας, ο οποίος, σήμερα, περιλαμβάνει στίχους που υποδηλώνουν αλυτρωτισμό. Η διαδικασία αλλαγής του αποτελεί αναμφίβολα ένα “ευαίσθητο” θέμα, το οποίο θα απαιτήσει χρόνο.