Την ικανοποίησή του για την εικόνα την οποία παρουσιάζει ο χώρος της έρευνας στη χώρα εξέφρασε, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις.
«Μετά από πολλά χρόνια ακινησίας, το ερευνητικό τοπίο στη χώρα έχει αλλάξει. Αυτό αποτυπώνεται έμπρακτα στον υπερδιπλασιασμό της δημόσιας δαπάνης για την Έρευνα κατά τα τρία τελευταία χρόνια, το άνοιγμα, μετά από μια επταετία ξηρασίας, νέων θέσεων καθηγητών στα ΑΕΙ, νέων θέσεων ερευνητών στα ΕΚ, την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ και του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EQUI FUND», είπε.
Ειδικότερα, για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν την Έρευνα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε σχετικά με τους ερευνητικούς φορείς που θα ενταχθούν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου που διέπει τα Ερευνητικά Κέντρα, ότι η ένταξη όλων των φορέων «θα ήταν πράγματι μια ιδανική, ευκταία μεν, αλλά μη ρεαλιστική κατάσταση».
«Ο λόγος είναι ότι οι διοικητικές δομές που υπάρχουν και η επιστημονική κουλτούρα που επικρατεί στα διάφορα ΕΚ, διαφέρουν σημαντικά και καθιστούν την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος αμφισβητήσιμη. Αντίθετα, μια κατά περίπτωση και βήμα προς βήμα προσέγγιση, όπως προβλέπουν οι ρυθμίσεις, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό γίνεται στο ν/σ για το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΕΛΓΟ Δήμητρα», είπε.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας), το οποίο χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο εγχείρημα». «Η δυνατότητα προγραμματισμού των δράσεων του ΕΛΙΔΕΚ από τον υπουργό αναφέρθηκε ως ασύστολη υπουργική παρέμβαση. Όμως, τον προγραμματισμό των δράσεων οφείλει να κάνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους για την επόμενη χρονιά και μόνο εφόσον αυτό δεν συμβεί, αναλαμβάνει ο Υπουργός, προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. ‘Αλλωστε ο Προγραμματισμός των δράσεων είναι προαπαιτούμενο και από τη Δανειακή Σύμβαση, πριν από κάθε εκταμίευση και οι όποιες καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο το Ίδρυμα», ανέφερε ο κ. Φωτάκης.
«Αν η πρόθεσή μας ήταν να “χειραγωγήσουμε” το ΕΛΙΔΕΚ, ποιος ο λόγος να γίνει όλη η φασαρία για τη θεσμοθέτησή του ως ανεξάρτητο Ίδρυμα;», αναρωτήθηκε.
Τέλος, ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν την Ηθική και Δεοντολογία στην Έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία «προνοεί αντί απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις». Τόνισε ότι η βαρύτητα των ζητημάτων που συνδέονται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ιδιωτική ζωή, τα προσωπικά δεδομένα και το σεβασμό στο περιβάλλον κατά τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο μέλλον, αφού οι τεχνολογικές προκλήσεις που αναδύονται, όπως για παράδειγμα η λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση στη βιομηχανική παραγωγή ή τομείς όπως η Ιατρική Ακριβείας, που βασίζεται στην ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος, επιτάσσουν νέες θεωρήσεις σε θέματα Ηθικής και Δεοντολογίας, που ακόμη δεν είναι πλήρως προβλέψιμες. «Η Πολιτεία με τις διατάξεις αυτές παίρνει έγκαιρα πρωτοβουλία ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί», κατέληξε.
https://youtu.be/72e5H8kQGb4