Παρά τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με την ποικιλομορφία στα ‘Οσκαρ, με τις γυναίκες να παίρνουν το λόγο, το κίνημα #MeToo και τη μεγάλη εμπορική επιτυχία της ταινίας Μαύρος Πάνθηρ που αναφέρεται σε έναν μαύρο υπερήρωα, η έλλειψη εκπροσώπησης των εγχρώμων καλλιτεχνών και των γυναικών επιμένει στο Χόλιγουντ.
Μελέτη που διεξάγεται εδώ και πέντε χρόνια από το Πανεπιστήμιο UCLA διαπιστώνει ότι “το κοινό προτιμά τις ταινίες και τα τηλεοπτικά προγράμματα με ηθοποιούς διαφορετικών εθνοτήτων” και ωστόσο “ο κινηματογραφικός τομέας αργεί να διορθώσει τις φυλετικές του ανισότητες και τα ζητήματα φύλου”.
Η έρευνα εξετάζει τις 200 σημαντικότερες ταινίες που βγήκαν το 2016 στις ΗΠΑ και 1.251 τηλεοπτικές εκπομπές που μεταδόθηκαν την περίοδο 2015-2016.
Η παρουσία των γυναικών σημείωσε πρόοδο αλλά παραμένει υποβαθμισμένη σε διάφορους τομείς, κυρίως στη σκηνοθεσία που είναι το επάγγελμα με τη μεγαλύτερη επιρροή εκτός από αυτό των διευθυντών των κινηματογραφικών στούντιο και των παραγωγών: μόνο το 6,9% των σκηνοθετών είναι γυναίκες, λιγότερες σε σχέση με 7,7% που ήταν πέρυσι, όπως ο αριθμός των γυναικών στους βασικούς ρόλους που επίσης μειώθηκε.
Το μεγαλύτερο ποσοστό (45%) των γυναικών στους βασικούς ρόλους καταγράφεται στην τηλεόραση, στις σειρές που μεταδίδονται στα καλωδιακά δίκτυα.
Στις μειονότητες, που αποτελούν το 40% του αμερικανικού πληθυσμού, το ποσοστό είναι υποδιπλάσιο στους βασικούς ρόλους στην τηλεόραση και υποπενταπλάσιο στους δημιουργούς τηλεοπτικών σειρών σε σχέση με τους λευκούς κινηματογραφιστές.
Οι μαύροι ηθοποιοί έχουν καλύτερες επιδόσεις, ίσως χάρη στους αγώνες ετών με την εκστρατεία “Oscars So White” (Τόσο λευκά Όσκαρ): οι αφροαμερικανοί ηθοποιοί αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο 14% των ρόλων στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ποσοστό που αναλογεί στο ποσοστό τους στον αμερικανικό πληθυσμό”, σημειώνει η έκθεση.
“Αν η τάση συνεχιστεί προς τη σωστή κατεύθυνση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι οι έγχρωμοι καλλιτέχνες και οι γυναίκες να εκπροσωπούνται σύμφωνα με την αναλογία τους στη δημογραφία της χώρας στους περισσότερους τομείς, κυρίως πίσω από την κάμερα”, υπογραμμίζει ο Ντάρνελ Χαντ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας και επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του UCLA College.
Η έκθεση τονίζει την παγκόσμια εμπορική επιτυχία του “Black Panther” της ταινίας της Marvel με τους ηθοποιούς και την καλλιτεχνική ομάδα που είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους Αφροαμερικανοί, κάτι που συντείνει στη διάλυση του “μύθου της διεθνούς διανομής”, μιας πεποίθησης σύμφωνα με την οποία οι ταινίες που έχουν συντελεστές γυναίκες ή μαύρους θα αγνοηθούν από το κοινό μεγάλων ξένων αγορών όπως η Ινδία και η Κίνα.
https://youtu.be/YN4durFjHps