Υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis, στην πρώτη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, με το σκεπτικό πως πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας. Δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε πως δεν προβάλλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η Επιτροπή. Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της, η οποία προσδιορίστηκε για τις εξήμισι το απόγευμα της Τρίτης. Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμα συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την προσεχή Παρασκευή.
Αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος κατά το οποίο τον αφορά, ζητά με επιστολή του προς τον ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής, θεωρώντας πως η σύστασή της δεν έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών.
Την ώρα που η επιστολή έφτανε στα χέρια των μελών της ειδικής επιτροπής, ο Ε. Βενιζέλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να κάνει έρευνα επί της ουσίας για να μην σέρνονται εντυπώσεις, σημειώνοντας πάντως ότι “δεν υπάρχει κανένας φάκελος, αλλά υπάρχουν τρεις ανώνυμοι μάρτυρες, που ούτως ή άλλως δεν συνιστούν απόδειξη και που λόγω ανωνυμίας είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, ακόμη και αν όλα είναι νομότυπα”.
“Φοβούμαι όμως ότι όπως έχει προδιαγραφεί, και από αυτά που περιλαμβάνονται στην πρόταση και από αυτά που ειπώθηκαν στην Ολομέλεια, ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε επί της ουσίας, ότι θα κάνουν μια νομική συζήτηση – τάχα, δήθεν – ότι αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης”, προέβλεψε ο Ε. Βενιζέλος.
Στην επιστολή του προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι με την απόφαση συγκρότησής της, έχει παραβιαστεί το άρθρο 154 του Κανονισμού που ορίζει ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι πράξεις ή παραλείψεις των υπουργών, που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι αξιόποινες. Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας, ως προς το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων. Ο Ε. Βενιζέλος ζητεί να κληθούν οι τρεις μάρτυρες επωνύμως, να κληθεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής, η διοίκηση της NOVARTIS αλλά και ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος προκειμένου να αναπτύξει ενώπιον της επιτροπής τις ενστάσεις που προβάλλει.
Όπως ειδικότερα αναφέρει στην επιστολή του ο Ε. Βενιζέλος, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των υπουργών είναι αξιόποινες και δεν μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Κατά τον κ. Βενιζέλο έχει παραβιαστεί το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, διότι στην πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έγινε δεκτή από την ολομέλεια της Βουλής, δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις, ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες. Ειδικά ως προς το πρόσωπό του, ο Ε. Βενιζέλος δηλώνει ότι στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως αναφορά, πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελέως, το οποίο παρατίθεται στον πρόλογο της πρότασης. Στο πραγματολογικό μέρος της πρότασης, δεν περιλαμβάνεται ούτε καν ενδεικτική αναφορά στο όνομά του. Πολύ περισσότερο, δεν του αποδίδεται καμία πράξη ή παράλειψη, η οποία να προσδιορίζεται, έστω συνοπτικά, αλλά με τη σαφήνεια που απαιτεί το άρθρο 154 παρ. 3 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής. “Ούτε στο διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας περιλαμβάνεται, ούτε θα μπορούσε κατά το άρθρο 86 παρ. 2 Συντ. να περιλαμβάνεται, παρόμοιος προσδιορισμός. Ούτε είναι προσδιορισμός με σαφήνεια των πράξεων ή παραλείψεων η μνεία διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που φέρονται να έχουν παραβιασθεί. Ο προσδιορισμός με σαφήνεια των πράξεων ή παραλείψεων, συνιστά την πρώτη έκφανση της υπαγωγής πραγματικών περιστατικών στον φερόμενο ως παραβιασθέντα κανόνα δικαίου”, αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος και υπογραμμίζει ότι “η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, από την ολομέλεια της Βουλής, δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως, το γεγονός ότι η ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής, χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελέως, χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή, που είναι ούτως η άλλως απόλυτη”.
“Η Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε, περίπτωση, προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής”, καθιστά σαφές ο Ε. Βενιζέλος και ενημερώνει ότι εφόσον η επιτροπή αποφασίσει να συνεχίσει, παρά την ένσταση απαράδεκτου και ακυρότητας της απόφασης της Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου για την σύστασή της, υποβάλλει επικουρικά ενστάσεις και αιτήματα, με τη ρητή δήλωση επιφύλαξης όλων των δικαιωμάτων του για το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων, για το οποίο υποβάλλει ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων. Στο σημείο αυτό ο Ε. Βενιζέλος θέτει υπόψη της επιτροπής, ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2018, υπέβαλε αναφορά προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, και στο οποίο αναπτύσσει τους λόγους για τους οποίους είναι απολύτως άκυρη, τόσο η υπαγωγή των ανώνυμων μαρτύρων της διαβιβασθείσας δικογραφίας στο καθεστώς προστασίας της παραγράφου 2 του άρθρου 9 ν. 2928/2001, όπως ισχύει, με διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όσο και η εκ των υστέρων, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως «δημοσίου συμφέροντος», κατά την παρ. 1 του άρθρου 45Β του ΚΠΔ με την 3/2018 διάταξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και την από 9 Φεβρουαρίου 2018 εγκριτική διάταξη του ανωτέρω αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
“Αρμόδια να κρίνει το ζήτημα είναι πλέον, ως ο εισαγγελέας της υπόθεσης, η Επιτροπή σας, από την οποία ζητώ, για τους λόγους που αναπτύσσω στην παραπάνω αναφορά μου, την οποία καταθέτω και ενώπιον της επιτροπής σας, να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα της φάσης της προδικασίας που συντελέσθηκε ενώπιον της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και ιδίως την απόλυτη ακυρότητα των μαρτυρικών καταθέσεων χωρίς αναφορά του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας των μαρτύρων. Κατά μείζονα δε λόγο, να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα του εκ των υστέρων χαρακτηρισμού τους ως «δημοσίου συμφέροντος» από αναρμόδια όργανα”, αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος, και προσθέτει ότι το όνομα του “ψέλλισε” μόνον ο αναφερόμενος υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» μάρτυρας, όμως λόγω της δικονομικής συνάφειας, η ένστασή του αφορά και τους τρεις μάρτυρες.
“Παρέλκει να σημειώσω ότι η Επιτροπή πρέπει να ζητήσει αμέσως από τις Εισαγγελικές Αρχές, προς στοιχειώδη συμπλήρωση της δικογραφίας, τις διατάξεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών με τις οποίες υπήχθησαν οι μάρτυρες στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 ν. 2928/2001 και την εκ των υστέρων εκδοθείσα διάταξη υπ’ αριθμόν 3/2018 της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών καθώς και την από 9 Φεβρουαρίου 2018 εγκριτική διάταξη του εποπτεύοντος αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπαγωγή των ίδιων μαρτύρων στο άρθρο 45 Β παρ. 1 ΚΠΔ”, αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος και ζητεί κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως.
Επικουρικώς ζητεί από την Επιτροπή, εάν θεωρήσει κατά πλειοψηφία ότι συγκροτήθηκε και λειτουργεί νόμιμα, να επιληφθεί εξαρχής της προδικασίας και να καλέσει προκειμένου να εξετάσει εξ υπαρχής, σύμφωνα με τον ΚΠΔ, επωνύμως και υπό συνθήκες διαφάνειας, τους τρεις φερόμενους ως προστατευόμενους μάρτυρες η ανώνυμη εξέταση των οποίων πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και ως ανώνυμη είναι, ούτως ή άλλως, αποδεικτικά ανίσχυρη.
Ο κ. Βενιζέλος ζητεί επίσης να κληθεί ως μάρτυρας ο Κωνσταντίνος Φρουζής και η σημερινή διοίκηση της NOVARTIS επισημαίνοντας ότι στα μέσα ενημέρωσης ( ενδεικτικά Η Καθημερινή, ηλεκτρονική έκδοση 1.3.2018, Το Βήμα online 1.3.2018, iefimerida 1.3.2018) δημοσιεύθηκε η είδηση ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και φερόμενος στις καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ως αυτουργός όλων των παράνομων πράξεων, κάλεσε με εξώδικο δήλωσή του (που δημοσιεύθηκε αυτούσια) την εταιρεία στην οποία εργαζόταν να αποσαφηνίσει ότι δεν είχε αρμοδιότητα και εξουσία διαχείρισης οποιουδήποτε εταιρικού λογαριασμού.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει, όπως σημειώνει, άμεση υποβολή από την Novartis, προς την Επιτροπή, των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ και υποβάλλει και αίτημα αυτοπρόσωπης εμφάνισης προκειμένου να αναπτύξει και προφορικώς τις ενστάσεις που προβάλλει.