Ρίχνοντας σκιά στην πολιτική κατεύθυνση που αναμένεται να λάβει η Ιταλία, τα αντισυστημικά κόμματα της χώρας επικράτησαν κάτι παραπάνω από άνετα στις εκλογές.
Και αυτό αφού ένας στους δύο ψηφοφόρους αποφάσισε να τιμωρήσει τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την αύξηση της φορολογίας και την αθρόα εισροή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα δύο κόμματα που απέσπασαν τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη, το Κίνημα 5 Αστέρων και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, μπορούν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία σε τουλάχιστον ένα από τα δύο Σώματα της ιταλικής Βουλής, αν αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με τη RAI, μπορούν να έχουν μια πλειοψηφία 345 εδρών επί συνόλου 630 στην ιταλική Βουλή.
Σε εξέλιξη η καταμέτρηση
Tα ποσοστά των κομμάτων και ενώ είναι σε εξέλιξη η αργή διαδικασία κατανομής εδρών σε Βουλή και Γερουσία:
Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Μ5S): 31,6%
Στο στρατόπεδο της κεντροαριστεράς:
Δημοκρατικό Κόμμα: 19,1%
LeU: 3,3%
+Εuropa: 2,7%
Potere al Popolo! 1,1%
Στο στρατόπεδο της δεξιάς:
Λέγκα: 18,2%
Forza Italia: 13,8%
Fratelli d’ Italia: 4,3%
Noi con Italia: 1,3%
H πρώτη εκτίμηση για τις έδρες έχει ως εξής: η δεξιά συμμαχία κινείται μεταξύ 248-268, τα Πέντε Αστέρια 216-236 και το Δημοκρατικό Κόμμα 107-127 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή είναι οι 316 έδρες.
Πιο ψηλά η Λέγκα από τον Μπερλουσκόνι
Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι η Λέγκα θα πρέπει να σπάσει τη συμφωνία με τα άλλα κόμματα του δεξιού συνασπισμού κι αν συμβεί αυτό τότε θα απαιτηθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες μέχρι τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, προοπτική που θα προκαλέσει ανησυχία και αναταράξεις στις αγορές αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτικό πρότυπο του ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας: «Ο Όρμπαν υπερασπίζεται τα σύνορα, υπερασπίζεται τις τράπεζες, υπερασπίζεται τις αποταμιεύσεις των καταθετών και μπλοκάρει τη μετανάστευση», είπε: αυτοί ήταν κι οι βασικοί πυρήνες του κυβερνητικού του προγράμματος.
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που περιλαμβάνει και τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά με πολύ μικρή διαφορά από το M5s του ηλικίας 31 ετών Λουϊτζι ντι Μάιο, το οποίο εκμεταλλεύτηκε τη λαϊκή οργή για την κυβερνώσα τάξη και τα συχνά σκάνδαλα διαφθοράς για να αναδειχθεί με διαφορά πρώτο κόμμα στη βουλή με διαφορά. «Νίκη του Ντι Μάιο, η Ιταλία δεν μπορεί να κυβερνηθεί», σχολίασε στον τίτλο της η εφημερίδα La Stampa.
Πηγή: iefimerida.gr