Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του γερμανικού τύπου του Σαββάτου όμως είναι η προγραμματισμένη για τον Μάιο συνάντηση-έκπληξη μεταξύ του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Τραμπ.
Πριν μερικούς μήνες στο Χονγκ Κονγκ έχει μία συνάντηση…σωσιών. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν εκεί, υπό την…εποπτεία του Μπαρακ Ομπάμα, περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους και ήπιαν αναψυκτικά σε κάποιο τοπικό καφέ. Ουδείς μπορούσε τότε να προβλέψει ότι εκτός από τους σωσίες θα συναντηθούν και οι πραγματικοί ηγέτες.
Όμως στον διεθνή Τύπου βλέπουν το φως αναλύσεις σχετικά με το πόσο θετική μπορεί να είναι μία τέτοια συνάντηση. Εφόσον όλα εξελιχθούν ουδέτερα ή ακόμα περισσότερα εάν η έκβαση είναι θετική, τότε είναι βέβαιο πως ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές και γενικότερα στην πλανητική γεωπολιτική ισορροπία θα είναι πολύ καλός. Τι θα συμβεί, όμως, εάν η συναντηση δεν πάει καλά; Και, ακριβέστερα, όπως λένε ορισμένοι, ποιος μπορεί να διασφαλίσει πως η συνάντηση δύο απρόβλεπτων ανθρώπων, ενίοτε και ασταθών, μπορεί οπωσδήποτε να επιτύχει;
Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Στόχος της Βορείου Κορέας ήταν ανέκαθεν […] να διαπραγματεύεται μόνον με τις ΗΠΑ. Ήταν ορθό που η Ουάσιγκτον φρόντιζε πάντα να το αποτρέπει αυτό, επιχειρώντας να συμπεριλάβει τις Κίνα, Νότια Κορέα, Ρωσία και Ιαπωνία. Τι πιθανότητες έχει τώρα ο Τραμπ να μην τον ξεγελάσουν σε ενδεχόμενες συνομιλίες; Σε ποιο βαθμό θα συμβάλει στην αναβάθμιση ενός καθεστώτος, όταν και μόνον η χειραψία με τον αμερικανό πρόεδρο συνιστά μοναδικό θρίαμβο; Ποιος θα είναι ο πυρήνας ενδεχόμενης συμφωνίας; Και μπορεί ο Κιμ να ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα για τον πυρηνικό αφοπλισμό πέραν της άρσης των κυρώσεων;».
Η Stuttgarter Zeitung: «Ούτε ο Τραμπ αλλά ούτε και ο Κιμ είναι ιδιαίτερα αξιόπιστοι πολιτικοί. Και οι δυο φημίζονται για το ότι παραβιάζουν κανόνες και συμφωνηθέντα. Ο κίνδυνος της προγραμματισμένης συνάντησης λοιπόν έγκειται στο ότι ενδεχόμενη αποτυχία των επαφών απειλεί να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση».
Αρκετά επιφυλακτική ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας και η Neue Osnabrücker Zeitung που σημειώνει: «Το θέμα είναι ότι αυτές οι συνομιλίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο Κιμ δεν πρόκειται ουδέποτε να αποχωριστεί τα πυρηνικά του όπλα διότι αυτά διασφαλίζουν την πολιτική του επιβίωση».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Η πιο συνετή -και ευλόγως και συνήθης- διαδικασία θα υπαγόρευε προπαρασκευαστικές συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του Κιμ και να απαντηθεί τι ζητά ως αντάλλαγμα για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Αντ΄ αυτού όμως ο Τραμπ επαναλαμβάνει το λάθος προκατόχων του οι οποίοι έδειξαν στο αυταρχικό καθεστώς μια πέραν του δέοντος προκαταβολική εμπιστοσύνη. Η εμπειρία με τρεις γενιές της δικτατορίας Κιμ καταδεικνύει ότι η Πιονγκγιάνγκ προσποιείται τάσεις αποπυρηνικοποίησης, στην πραγματικότητα όμως αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να ξεγελάσει την άλλη πλευρά και να κερδίσει χρόνο».
Κύμα αισιοδοξίας
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι σχέσεις μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και τη Βόρειας Κορέας ήταν σε οριακό επίπεδο με ανταλλαγές ιαχών πολέμου, προσβλητικών και ειρωνικών εκφράσεων που προβλημάτισαν την παγκόσμια κοινότητα μπροστά στο ενδεχόμενο στρατιωτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις.
Πριν από λίγες ώρες όμως έγινε η απόλυτη μεταστροφή, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει, εάν όλα πάνε καλά, σε ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων, στη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του από τη Βόρειο Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν, στην οποία και συμφώνησαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία συνάντηση σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων από τις δύο χώρες έγινε το 2000 με την τότε υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ να επισκέπτεται στη Πγιονγκ Γιανγκ τον τότε πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ιλ τον δεύτερο, πατέρα του νυν προέδρου.
Ο χρόνος και ο τόπος της συνάντησης μένει ακόμη να προσδιοριστεί, το αργότερο πάντως θα γίνει μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, σύμφωνα με τον ανώτατο σύμβουλο του προέδρου της Νότιας Κορέας, ο οποίος ήταν και ο κομιστής της πρόσκλησης από την Β. Κορέα προς τις ΗΠΑ. Εύλογη ήταν και η ικανοποίηση της Σεούλ, σύμφωνα με τις πρώτες ενθουσιώδεις δηλώσεις του προεδρικού εκπροσώπου Κιμ Εουί Κιγεόμ.
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς τους δύο ηγέτες για την τόσο δύσκολη απόφαση που αντικατοπτρίζει το θάρρος και τη σοφία τους. Ιδιαίτερα, η ηγεσία του προέδρου Τραμπ, που δέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν γι αυτή τη συνάντηση, θα γίνει αντικείμενο επαίνου όχι μόνο από τους κατοίκους των δύο κορεατικών χωρών, αλλά από όλους εκείνους που ελπίζουν για ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε Ιν χαρακτήρισε τη συνάντηση ιστορική, κάνοντας λόγο μάλιστα για θαύμα. Ως ένα θετικό βήμα αποκάλεσε την επικείμενη συνάντηση και η Κίνα.
Από την πλευρά της η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβόρφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αντις Αμπέμπα, αξιολόγησε το γεγονός ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που όμως δεν θα πρέπει να μείνει μόνο σε μια συνάντηση, αλλά να ανοίξει τον δρόμο και για μια πιο διευρυμένη διπλωματική διαδικασία.Τέλος, από το Τζιμπουτί ο αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον διευκρίνισε ότι οι προετοιμασίες θα χρειαστούν ακόμη μερικές εβδομάδες επισημαίνοντας ότι την απόφαση για τη συνάντηση την έλαβε μόνος του ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: Deutsche Welle