Mε τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων» απευθύνθηκε στο κομματικό του κοινό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ένα έθνος, μία σημαία, ένα κράτος, μια πατρίδα», ήταν το σύνθημα του Τούρκου Προέδρου, στη συγκέντρωση της Μερσίνης, που έγινε το Σάββατο. Ο σουλτάνος επανέλαβε, μάλιστα, ότι θα πάει πρώτος σε μία περίπτωση πολέμου.
«Όταν γίνει η επιστράτευση, όταν σας καλέσουν στο καθήκον, τότε θα πάω μαζί σας πρώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η σκλήρυνση των θέσεων του Ερντογάν και ο ιδιότυπος ισλαμιστικός εθνικισμός που αναπτύσσει, πέραν των γνωστών γεωπολιτικών διαστάσεων, διαθέτει και σοβαρή εσωτερική διάσταση. Η συμμαχία του με τους “Γκρίζους Λύκους” είναι αναγκαία για να κερδίσει τις κρισιμότατες γι αυτός εκλογές του 2019. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αύξηση της προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας και οι στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας προς την Ευρώπη.
«Συνεχίζουμε στο Αφρίν… Το πρωί είχαμε ”εξουδετερώσει” 3.197 τρομοκράτες. Θέλανε να δημιουργήσουν ένα τρομοδιάδρομο εδώ… Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, είπαμε ”κάνετε λάθος”, αλλά δεν μας άκουσαν» είπε, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ.
«Δεν ξέρουν τους Τούρκους, δεν ξέρουν το τουρκικό έθνος, δεν ξέρουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις» προειδοποίησε.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κρύβεται κάτι» πίσω από την είσοδο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος αφήνει σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραπέμποντας στην τουρκική δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση του θέματος.
Μιλώντας στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τους Έλληνες στρατιωτικούς και ποτέ θα επιστρέψουν στη χώρα μας.
«Δεν ξέρω, πέρασαν παράνομα τα σύνορα… Αυτό το θέμα αφορά κι έχει σχέση με τους εισαγγελείς και δικαστές που πρέπει να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή. Συνέβη κατά λάθος η εσκεμμένα; Θέλουν να είναι σίγουροι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς του ελικοπτέρου που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πήγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο, ο κ. Τσαβούσογλου το αποκλείει.
«Όχι δεν θέλουμε τέτοιο παζάρι… Άλλωστε τους Έλληνες στρατιώτες τους συλλάβαμε σε τουρκικό έδαφος και όχι ελληνικό. Όσον αφορά τους πιλότους, την έκδοση τους τη ζητήσαμε από την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό» σημειώνει.