Μπορεί σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση το Κίνημα Αλλαγής να εμφανίζεται ότι συγκεντρώνει ποσοστό 10,2% και αυτό να έχει προκαλέσει αισιοδοξία στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, τα προβλήματα, ωστόσο, δεν κρύβονται, πλέον, και δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό.
Η ίδια η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει την πολιτική των ίσων αποστάσεων, κάτι που ευνοεί αναμφίβολα τη Ν.Δ, ενόψει, όμως, του συνεδρίου αναδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα που παράγουν εσωστρέφεια.
Πρώτο και μεγαλύτερο είναι δίχως άλλο αυτό που αφορά τις εμφανείς διαφοροποιήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στα εθνικά θέματα, όπου φαίνεται ότι συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση. Το αυριανό ραντεβού αύριο του επικεφαλής του Ποταμιού με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει την οργή της κ. Γεννηματά, η οποία δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για διαγραφή του κ. Θεοδωράκη στην όποια νέα αφορμή παρουσιαστεί.
Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η υπερψήφιση της πρότασης της Ν.Δ για Προανακριτική σχετικά με τους Ξανθό, Κουρουμπλή και Πολάκη, σε διαφορετική γραμμή από την ΔΗΣΥ, αποκαλύπτει, όπως πιστεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ίσως έχει αποφασίσει να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του. Κάποιες πληροφορίες λένε πως δεν πρέπει να αποκλείεται να τεθεί ακόμα και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ, σε συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν καινοφανές (για πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ), αν και ο ίδιος φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ότι θα παραμείνει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Εκεί, όμως, δεν είναι βέβαιο πως θα εκλεγεί, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει να είναι υποψήφια η Εύα Καϊλή, η οποία θα έχει την υποστήριξη του Ιβάν Σαββίδη και του “συστήματος ΠΑΟΚ”.
Μικρότερο πρόβλημα είναι η εξαιρετικά ήπια στάση του Γιώργου Παπανδρέου στα εθνικά θέματα. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος απουσιάζει αυτή την περίοδο στο εξωτερικό, δείχνει να συμφωνεί στην κυβερνητική γραμμή στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως ο κ. Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συναινέσει σε ταύτιση με τη Ν.Δ και στήριξη μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σε απόκλιση από την συμπόρευση με τη Ν.Δ είναι και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δηλώνει πως επιθυμεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπει θετικά μία προγραμματική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό να συνομιλεί με στελέχη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
Για διχαστικά μέτωπα κατηγορεί την κυβέρνηση η Φώφη
Η Φώφη Γεννηματά άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις διαφορετικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και γενικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα εθνικά θέματα. «Αν έχουν γραμμή να συγκαλέσουν επιτέλους Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ειδάλλως να κλείσουν το στόμα τους… Ξέρουν κάτι; Αν δεν ξέρουν, τότε γιατί πυροδοτούν το κλίμα; Ας σεβαστούν τον τουρισμό μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε στη τηλεόραση ΣΚΑΪ. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Πρώτος ο Τσίπρας, να κλείσει το στόμα του», καθώς φέρει ευθύνη για τη γραμμή και την εικόνα της κυβέρνησης και των στελεχών της.
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά υπάρχει διγλωσσία στην κυβέρνηση και διαφορετικές γραμμές που πυροδοτούν το κλίμα. «Όταν λέμε ότι φέτος θα έχουμε ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια για τον τουρισμό μας, είναι κουβέντες αυτές να μιλάμε για θανατηφόρο ατύχημα και ομηρία; Τι κάνουν για τους Έλληνες στρατιωτικούς; Τι κάνουν απέναντι στην Τουρκία, στην προκλητικότητα των Σκοπίων; Έχουν διαφορετικές γραμμές για όλα τα θέματα», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Νίκος Ανδρουλάκης: Η ενότητα απαιτεί το τέλος των εγωϊσμών
«Η ενότητα επιβάλει το τέλος των εγωισμών. Η ενότητα επιβάλει διάλογο και δημοκρατική λειτουργία. Είναι αναγκαίο να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας δράση και όχι να μετεξελιχθούμε σε ένα μονοπρόσωπο πολιτικό όργανο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης και εκφράζει την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής έπρεπε να πάει σε ένα συνέδριο εκλεγμένων από τη βάση οι οποίοι, με τη σειρά τους θα επέλεγαν τα νέα όργανα.
Υποστηρίζει ότι μερικούς μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές, που η συμμετοχή 212.000 ανθρώπων, έδωσε ελπίδα για μια δυναμική αρχή, το κλίμα είναι διαφορετικό. «Τα ερωτήματα παραμένουν, οι απαντήσεις αναζητούνται» σημειώνει.
Για το περιστατικό στον Έβρο και τη σύλληψη των 2 Ελλήνων αξιωματικών ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε τη σοβαρότητα του από την αρχή και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν άστοχες».
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων δηλώνει ότι «κάθε εβδομάδα που περνά βλέπω να περιορίζονται οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έχουμε επικοινωνιακούς χειρισμούς εκατέρωθεν, ενώ απουσιάζει μια ουσιαστική συζήτηση την αντιμετώπιση του ζητήματος».