Ο Φώτης Κουβέλης περνάει την περίοδο προσαρμογής στο Πεντάγωνο. Η έκφραση είναι γνωστή παλαιόθεν σε όσους κατατάσσονταν στις Ένοπλες Δυνάμεις και είχε να κάνει με το χρονικό διάστημα (προσαρμογή) μέχρι την ορκωμοσία και το φύλο πορείας προς τις μάχιμες μονάδες.
Ουδείς το ομολογεί δημοσίως, όλοι, όμως, γνωρίζουν πως η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς στο “μάχιμο” υπουργείο και δη σε περιόδους οξύτατης ελληνοτουρκικής κρίσης δεν ήταν μία κίνηση να “βολευτεί” ο κ. Κουβέλης. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο, σηματοδότησε αυτή την κίνηση ως ένα άνοιγμα προς την κεντροαριστερά.
Κατά ανάλογο τρόπο έγινε και η πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Πάνο Καμμένο. Διότι εδώ υπάρχει αυτό που στις επιχειρήσεις λένε “conflict of interrests”. Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Αν.Ελ παραμένει πιστός στον Αλέξη Τσίπρα, από την άλλη, όμως, νοιάζεται και για την πολιτική του επιβίωση και την εκλογική επιβίωση του κόμματός του.
Κάτι τέτοιο τον οδηγεί σε μία στρατηγική σκληρής δεξιάς ατζέντας στον δρόμο προς τις εκλογές. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, αφενός με τα εθνικά θέματα σε έξαρση και αφετέρου με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να συνομιλήσει με την κεντροαριστερά και να διερευνήσει πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας.
Οι πληροφορίες, λοιπόν, θέλουν τον Πάνο Καμμένο να έχει αποφασίσει να μείνει εκτός κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό που θα είναι και εκλογικός. Με αυτές τις αλλαγές ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να στείλει σήμα μεταμνημονιακών πολιτικών συμμαχιών στον χώρο του κέντρου. Ήδη στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού βλέπουν πολύ θετικά αυτή την προοπτική και έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου.
Η αφορμή μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη στο Σκοπιανό. Εφόσον υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα το επικαλεστεί και θα προχωρήσει στις κυβερνητικές αλλαγές, σε συνδυασμό, βεβαίως, και με τις εξελίξεις στην οικονομία. Στις 21 Ιουνίου, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, είναι πολύ πιθανό να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο εξόδου από το μνημόνιο και η ρύθμιση του χρέους. Τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο, οπότε κρίνεται ότι είναι ο καταλληλότερος χρόνος για έναν ευρύ ανασχηματισμό, με αναβάθμιση της νέας γενιάς της κυβέρνησης, συμμετοχή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις περιφέρειες (ειδικά εκείνες όπου υπάρχουν δημοσκοπικά προβλήματα…) και νέα πρόσωπα και τεχνοκράτες εκτός του κυβερνώντος κόμματος.
Με αυτή την αφορμή ο Πάνος Καμμένος και οι υπουργοί των Αν.Ελ θα μείνουν εκτός κυβέρνησης αλλά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο θα διαχωρίσουν τη θέση τους στα εθνικά θέματα και θα διαμορφώσουν ένα δεξιό πρόσημο στα κενά που αφήνει η Ν.Δ. Η μετωπική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να θεωρείται δεδομένη…