Το ταλέντο αυτό του Χόκινγκ φαίνεται πως πήγαζε όχι μόνο από την βαθιά κατανόηση ζητημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο εστίασε αλλά και από τον τρόπο σκέψης με τον οποίο προσέγγιζε από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα πράγματα. Από τα καθημερινά, μέχρι τα μεγάλα. Και αυτό φαίνεται και σε πολλές δηλώσεις που έχει κατά διαστήματα κάνει και πλέον έχουν γίνει διάσημες.
Για το «γιατί» της ύπαρξης του Σύμπαντος
«Εάν βρούμε την απάντηση, θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής – εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού, θα γνωρίζουμε τον νου του Θεού» («Ενα συντομότερο χρονικό του Χρόνου» 1988).
Για την ασθένειά του
«Οι ελπίδες μου μειώθηκαν στο μηδέν στα 21 μου χρόνια. Εκτοτε όλα είναι μπόνους» (Συνέντευξη στους New York Times, Δεκέμβριος 2004).
«Εζησα πέντε δεκαετίες περισσότερο από αυτό που είχαν προβλέψει για μένα οι γιατροί. Προσπάθησα να κάνω καλή χρήση του χρόνου μου…Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αντλήσω το καλύτερο από κάθε λεπτό» (Στο ντοκιμαντέρ «Hawking» , 2013).
Για τον Θεό
«Δεν είναι αναγκαίο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψουμε την σπίθα και να βάλουμε σε δρόμο το Σύμπαν» (Grand Design, 2010).
Για τη ζωή
«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία»
Για τις γυναίκες
«Οι γυναίκες αποτελούν το απόλυτο μυστήριο».
Για τη διασημότητα
«Το μειονέκτημα της διασημότητάς μου είναι ότι δεν μπορώ να πάω πουθενά χωρίς να με αναγνωρίσουν. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να φοράω γυαλιά ηλίου και περούκα. Η αναπηρική πολυθρόνα με προδίδει» (Συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση, Δεκέμβριος 2006).
Για τους φανφαρόνους διανοούμενους
«Οι άνθρωποι που κομπάζουν για τον Δείκτη Νοημοσύνης είναι βλάκες» (Συνέντευξη στους New York Times, Δεκέμβριος 2004).
Πηγή: thehuffingtonpost.fr