Με καταθέσεις μαρτύρων ξεκίνησε στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή, η καταδίκη και η φυλάκιση των οποίων φέρεται να στηρίχτηκε σε σαθρά αποδεικτικά στοιχεία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση καλλιτεχνών, ανθρώπων της τέχνης, αλλά και του συνόλου του κοινωνικού φάσματος.
Εξαιτίας της έκτασης που πήρε το συγκεκριμένο ζήτημα, η αίθουσα στην οποία συνεδριάζει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είναι κατάμεστη από κόσμο ανάμεσα στους οποίους και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας στην οποία άνηκε και η Ηριάννα, καθώς επίσης και ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Οι δύο νεαροί αντιμετωπίζουν βαριές πρωτόδικες ποινές κάθειρξης ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης ενώ κρατούνται στη φυλακή από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς φέρονται να ενεπλάκησαν σε προσωπική σχέση με νεαρό που είχε συλληφθεί ως μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ο οποίος αθωώθηκε ομόφωνα από το πρωτόδικο δικαστήριο.
Αρκετούς μήνες αργότερα, όταν εντοπίστηκαν κάποια όπλα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Ηριάννα και Περικλής κατηγορήθηκαν για την ύπαρξη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων σε αυτό. Και οι δύο δηλώνουν αθώοι.
Ως πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο αστυνομικός, Γεώργιος Γουλιαμπάκης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων παραδέχτηκε ότι ο άνθρωπος που είχε εντοπίσει τον οπλισμό και πήγε να το καταγγείλει στην αστυνομία και άργησε να το πει, αλλά και ο ίδιος είχε μετακινήσει τα ευρήματα.
Επίσης ο αστυνομικός είπε: «Το κουτί με τις σφαίρες παρέμεινε στην ΓΑΔΑ για ημέρες πάνω σε ένα τραπέζι μαζί με πειστήρια άλλων υποθέσεων, πριν δοθεί για έλεγχο. Μπορεί να έγιναν και λάθη”. Στην ερώτηση , αν έγινε ποτέ έρευνα για το ιδεολογικό υπόβαθρο των δραστών,καθώς ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και αντικείμενα όπως ένας σταυρός, ο μάρτυρας απάντησε πως όχι .
«Απορώ πως αποδόθηκαν στο παιδί μου αυτές οι κατηγορίες, είναι κατά των όπλων, δεν τα έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του», κατέθεσε στην συνέχεια ο πατέρας του Περικλή, «δούλευε, γυμναζόταν, είχε την σχολή του, πήγαινε ταξίδια με την κοπέλα του, ήταν κακό που πήγαινε ταξίδια;» αναρωτήθηκε ο μάρτυρας με αφορμή κι όσα είχαν γραφτεί και ειπωθεί και στην προηγούμενη δίκη για τα…ταξίδια στην Βαρκελώνη που είναι…άντρο τρομοκρατών.
Μόνος του πήγε να καταθέσει όταν συνελήφθη ο φίλος του που τελικά αθωώθηκε παμψηφεί (σ.σ. εννοεί τον σύντροφο της Ηριάννας). Αν ήταν μπλεγμένος θα πήγαινε αυθόρμητα να καταθέσει; Είναι ειλικρινής, μου είπε ότι δεν είχε πιάσει τα όπλα και εγώ τον πιστεύω. Δεν είχε χρόνο για να ασχοληθεί με τέτοια. Δεν μπορεί να το χωνέψει το μυαλό μου».
Από την πλευρά της η μητέρα του Περικλή υποστήριξε: «Ο γιος μου είναι ένα εξαιρετικό παιδί, φοιτητής και παράλληλα εργαζόμενος. Τι να πω γι’ αυτές τις τραγικές κατηγορίες; Δεν μπορώ να ξέρω γιατί το έκαναν…όταν τον συνέλαβαν βαράγανε πιστολιές…το παιδί μου είχε καταθέσει στον ανακριτή και είχε αφήσει διεύθυνση και τηλέφωνο. Γιατί τέτοιος ντόρος και κινηματογραφική σύλληψη; Είμαστε μια φιλήσυχη οικογένεια…αγανακτήσαμε, δεν είδαμε άσπρη μέρα από τότε που μας συνέβη αυτό το κακό. Τον είχαν προσαγάγει μόνο παλιά σε μια καφετέρια μετά το τέλος μιας πορείας και του είχαν πάρει το δαχτυλικό αποτύπωμα.
Καταθέτοντας ο πατέρας της Ηριάννας είπε για την κόρη του: «Ήταν αριστούχος, είχε μια ανοδική πορεία,δίδασκε σε παιδιά αλλά και στο Πανεπιστήμιο, είχε κάνει έναρξη επιτηδεύματος …διάβαζε διαρκώς ποτέ να προλάβει αυτά που την κατηγορούν;».
Πρόεδρος: «Η αστυνομία βρήκε ένα υλικό και το έστειλε για αξιολόγηση. Δεν φταίνε αυτοί…»
Μάρτυρας: «Να το μεταφράζουν σωστά όμως»
Πρόεδρος: «Αυτό είναι άλλο θέμα»