Με το ζήτημα της ανακάλυψης Φυσικού Αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ασχολήθηκαν σε άρθρο του οι The Times και συγκεκριμένα η δημοσιογράφος Hannah Lucinda Smith.
“Η διπλωματία των πολεμικών πλοίων η οποία ακολουθεί την ανακάλυψη φυσικού αερίου στις ακτές της Κύπρου, αποτελεί απειλή για εντατικοποίηση της πιο μακροχρόνιας και δυσεπίλυτης εδαφικής διαμάχης στην Ευρώπη”, αναφέρει στο άρθρο η δημοσιογράφος.
Το άρθρο κάνει αναφορά σε δηλώσεις του “υπουργού εξωτερικών του τουρκόφωνου βόρειου τμήματος του διαιρεμένου νησιού”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τα κατεχόμενα η δημοσιογράφος. Ο κ.Οζερσάι είπε στις Times ότι το ζήτημα αυτό έχει επιδυνώσει τις σχέσεις με το “ελληνόφωνο νότιο μέρος του νησιού”, σε μια διαμάχη που όπως είπε τοποθετεί την Τουρκία απέναντι από την ΕΕ.
Η ένταση, σύμφωνα με το άρθρο, έγινε χειρότερη ότι τουρκικά πλοία επιχείρησαν να μπλοκάρουν ιταλικά πλοία τα οποία απέστειλε η νότια Κυπριακή Δημοκρατία, για να ξεκινήσουν χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου τεμαχίου Καλυψώ.
Η Βόρεια Κύπρος, συνεχίζει το άρθρο, ανακοίνωσε ότι θα στείλει το δικό της ερευνητικό πλοίο σε αμφισβητούμενα τεμάχια στο νότιο μέρος του νησιού, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη ένταση, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο.
Η διαμάχη αυτή, κάνει ακόμα πιο έντονη τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αναφέρει.
Η Κύπρος, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, έχει δυο κυβερνήσεις στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, συμπληρώνει η δημοσιογράφος, που προφανώς αγνοεί βασικά στοιχεία της κατάστασης στο νησί.
Συμπληρωματικά επισημαίνει ότι η Βόρεια Κύπρος συστάθηκε το 1983 ωστόσο παραμένει μη αναγνωρισμένο κράτος από όλους εκτός από την Άγκυρα.
Ο κ.Οζερσάι ανέφερε στη δημοσιογράφο πως είναι πιο σημαντικό να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τώρα σε σχέση με όσα γίνονται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου παρά σε οτιδήποτε άλλο.
ΠΗΓΗ: neaselida.gr