Η “ώρα της αλήθειας” για το Μακεδονικό έχει έρθει, καθώς σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στα Σκόπια προκειμένου να εισέλθει η διαπραγμάτευση στην τελική (;) φάση της. Την ίδια στιγμή, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη των επαφών του υπουργού Εξωτερικών, η Μόσχα παρενέβη ευθέως στην διαδικασία εξεύρεσης λύσης απευθύνοντας προειδοποίηση προς τα Σκόπια ότι τυχόν ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα είχε επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών προσγειώνεται σήμερα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, που πλέον ονομάζεται “Διεθνές” και όχι “Μέγας Αλέξανδρος” -αλλαγή που επέτρεψε, άλλωστε, την πρώτη απευθείας πτήση έπειτα από αρκετά χρόνια. Ο Ν. Κοτζιάς σήμερα και αύριο θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας, από τις οποίες αναμένεται να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει περιθώριο σύγκλισης για την τελική και συνολική συμφωνία επί του «Μακεδονικού».
Με Νίμιτς στη Βιέννη
Άλλωστε στα μεν Σκόπια έχει φτάσει εδώ και πολλές ημέρες το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης, έκτασης 7 σημείων, στη δε Αθήνα έχει παραληφθεί και το περίγραμμα των προτάσεων της κυβέρνησης Ζάεφ. Με άλλα λόγια, αμφότερες οι πλευρές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και όλοι γνωρίζουν τα όρια του καθενός, αλλά και τα δύσκολα πεδία για κάθε πλευρά. Διπλωματικές πηγές, πάντως, διατηρούν την αισιοδοξία τους πως η συζήτηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία, ενώ δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι πριν καν φανεί η έκβαση των σημερινών και αυριανών επαφών του Ν. Κοτζιά στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ έχει ήδη κανονιστεί το επόμενο ραντεβού των δυο υπουργών Εξωτερικών μερικές ημέρες αργότερα: Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ θα βρεθούν στις 30 του μηνός στη Βιέννη, θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς και θα επιχειρήσουν εκ νέου να αγγίξουν μία συνολική συμφωνία.
Συνταγματική “φόρμουλα”
Σε κάθε περίπτωση, από τους έως τώρα διεξαχθέντες γύρους της διαπραγμάτευσης, όλα δείχνουν ότι η ονομασία είναι το μικρότερο… “αγκάθι”. Αντιθέτως, για τα Σκόπια φαίνεται πως το σημαντικότερο θέμα είναι ο χαρακτηρισμός της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ενώ για την ελληνική πλευρά προκρίνεται ως μείζον θέμα η ανάγκη “συνταγματικών” δεσμεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ προκειμένου να μην μείνει στα χαρτιά το “erga omnes” -να πρόκειται, δηλαδή, για μία συμφωνία που θα ισχύει “έναντι όλων”, του συντάγματος της γείτονος συμπεριλαμβανομένου.
Παρέμβαση Παυλόπουλου στο ΝΑΤΟ
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες και με δεδομένη την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης Ζάεφ να δρομολογήσει συνταγματική αναθεώρηση αυτή τη στιγμή, η “φόρμουλα” που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά την προσάρτηση ενός εδαφίου στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με το οποίο η Βουλή της χώρας θα αναγνωρίζει ότι “αποδέχεται πως το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο υπερισχύει του εθνικού συντάγματος”. Εξάλλου, κατά πληροφορίες, επ’ αυτού υπάρχει ήδη προηγούμενο, καθώς τέτοια διάταξη έχει ενταχθεί στο σύνταγμα της Ολλανδίας. Βεβαίως ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει τη συνομολόγηση μίας διεθνούς συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και έναντι του ΟΗΕ, ώστε απ’ αυτή να απορρέουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως το μήνυμα που κομίζει σήμερα στα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς -ότι, δηλαδή, χωρίς καμία αλλαγή στο σύνταγμα δεν θα ανοίξει τον δρόμο για το ΝΑΤΟ- έχει την πλήρη στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Επ’ αυτού, μάλιστα, έχουν πραγματοποιήσει τις… κατάλληλες επαφές, προκειμένου να κατανοήσει πλήρως το ΝΑΤΟ τις ευαισθησίες της Ελλάδας, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πέραν αυτών, πληροφορίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα anatropinews.gr και ισχύουν στο ακέραιο θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει επίσης συζητήσει το θέμα προσφάτως με την αναπληρώτρια γ.γ. του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμέλερ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ρωσική προειδοποίηση
Σε κάθε περίπτωση, αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση της Ρωσίας λίγο πριν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συναντήθηκε με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ και η ρωσική πλευρά υπογράμμισε ότι τα σχέδια εισόδου της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις…
Πηγή: avgi.gr