Ο Ερντογάν πάει στη Σύνοδο της Βάρνας με την ΕΕ με μια μακρά λίστα αιτημάτων και εκ των πραγμάτων επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, που το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση, με σειρά προκλητικών δηλώσεων, κατά της Ευρώπης, θα έρθει αντιμέτωπος με την πλευρά των Βρυξελλών, η οποία πηγαίνει ενισχυμένη με τις υπογραφές 28 κρατών-μελών, που καταδικάζουν έντονα τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Στη λίστα του Ερντογάν καταγράφονται τα εξής:
- Αίτημα για την απόδοση στην Τουρκία άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό, αλλά με τρόπο πιο άμεσο, πιο γρήγορο και συνδεδεμένο με τον τουρκικό προϋπολογισμό.
- Αίτημα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος με την απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την Ε.Ε., αίτημα που υπήρχε και στη συνάντηση της Αντάλιας πριν από δύο χρόνια.
- Αίτημα για επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. (στους τομείς των υπηρεσιών και των δημοσίων συμβάσεων).
- Ξεκάθαρη ενταξιακή προοπτική στην Ε.Ε. με άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
- Εξασφάλιση και γρηγορότερη διαδικασία απόδοσης στην Τουρκία των λεγόμενων προ-ενταξιακών κονδυλίων.
Αναμένεται να τονίσει, μάλιστα, στους προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ ότι όλα αυτά τα είχαν υποσχεθεί στην Άγκυρα και αθέτησαν τον λόγο τους, θα θέσει επιχειρήματα σε σχέση με τη χλιαρή αντίδραση της Ε.Ε. στο αποτυχημένο πραξικόπημα και θα τους ζητήσει αναγνώριση της δράσης της χώρας του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (με το δικό του, βέβαια, ορισμό) και στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. για το ίδιο θέμα.
Η ΕΕ (Τουσκ – Γιούνκερ) θα ζητήσει από την Τουρκία:
- Να τερματίσει την παράνομη δράση στην ανατολική Μεσόγειο.
- Να σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο.
- Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
- Να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τα Ψαρά, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι «οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως «στον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες, η καλή γειτονία και η διαρκής επιδίωξη επίλυσης των διαφορών».
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στη Σύνοδο της Βάρνας θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τόνισε πως από τη συμπεριφορά και τη στάση της Άγκυρας θα εξαρτηθούν πολλά.
ΠΗΓΗ: real.gr