Ριζική ανατροπή αναμένεται να επέλθει στο ζήτημα αντιμετώπισης των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από μη εξυπηρέτηση των δανείων τους, σε περίπτωση που υιοθετηθεί μια νέα πρόταση.
Από κοινού η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προτείνουν τη θέσπιση δικαιώματος προτίμησης στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην ίδια τιμή που ο πιστωτής το πωλεί σε ένα fund.
Η πρόταση που προσομοιάζει με τη ρύθμιση που εφαρμόζεται στην Κύπρο έχει ήδη συζητηθεί με τους τραπεζίτες, οι οποίοι, φέρεται κατ’ αρχάς να μην είναι αρνητικοί.
Την πρόταση παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων κ. Δ. Βερβεσός, Κ. Κόλλιας και Γ. Στασινός.
Τι προβλέπει η πρόταση
Προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώνουν τον δανειολήπτη ότι το δάνειό του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων και έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες για να προσέλθει στην τράπεζα και να προχωρήσει σε ρύθμιση.
Αν δεν προσέλθει, η τράπεζα διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων σε funds. Οι συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη να προσφέρει την ίδια τιμή, που θα προσφέρει ο πλειοδότης.
Εν συνεχεία, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία του γίνεται γνωστό το τίμημα που προσφέρει το fund που έχει πλειοδοτήσει και του ζητείται να απαντήσει εντός 45 ημερών αν ενδιαφέρεται να προσφέρει το ίδιο τίμημα. Αν βρει τα χρήματα, θα πρέπει να αναφέρει ρητώς την πηγή των χρημάτων και τη χρονική περίοδο εξόφλησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξαγοράσει το δάνειό του, ενώ σε διαφορετική το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλιας ανέφερε ότι η πρόταση έχει παρουσιαστεί στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα καθώς και στους διευθύνοντες συμβούλους της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου και της Eurobank κ. Φ. Καραβία, αλλά και σε εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
«Κατ’ αρχάς κανείς δεν ήταν αρνητικός, ειδικά σε ό,τι αφορά το κοινωνικό σκέλος της υπόθεσης», υποστήριξε.