Πριν μερικές ημέρες ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (πολιτική μετεξέλιξη των ακροδεξιών “Γκρίζων Λύκων”) και σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν στην πορεία προς τις εκλογές του 2019 προέβη σε δηλώσεις, απαντώντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις “παράνομες ενέργειες” της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.
«Ο Τσίπρας νομίζει πως το τέρμα είναι άδειο. Αυτό το άτομο στις Βρυξέλλες χωρίς να κοκκινίσει το πρόσωπό του δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Είπε μάλιστα ότι η Τουρκία πυροβολεί στα πόδια όταν κάνει κάτι τέτοιο. Είχε τέτοιο θράσος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Όλος ο κόσμος ξέρει πάντως ποιοι έριξαν σφαίρες εθνικής υπερηφάνειας και ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος από τους παππούδες όσων μιλούν με τέτοια κενά λόγια».
Ο Αλέξης. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είχε δηλώσει «δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ο ελληνικός λαός να έχει την αίσθηση του φόβου, γιατί έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα και είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε θα ήταν σαν να πυροβολεί τα δικά του πόδια».
Είναι προφανές πως η δήλωση του πρωθυπουργού δεν περιείχε τίποτε προκλητικό εναντίον της Τουρκίας, θα την αποκαλούσε κανείς μια τυπική και απολύτως δίκαιη και λογική απάντηση στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Όμως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκρινε πως έπρεπε να απαντήσει. Και το έπραξε με έναν τρόπο ιδιαιτέρως απειλητικό και εμφορούμενο από ένα ιστορικό φορτίο που προκαλεί το θυμικό των Ελλήνων αφού παραπέμπει στη σφαγή των Ελλήνων της Σμύρνης. Από τη Νέα Σμύρνη μέχρι τη Νέα Ραιδεστό, πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που αισθάνθηκαν τις μνήμες και την οδύνη να αναδύεται από τα σκοτάδια της Ιστορίας.
Ο “Γκρίζος Λύκος” Μπαχτσελί δεν έκανε τυχαία τη συγκεκριμένη δήλωση. Είναι συνέχεια παρόμοιων δηλώσεων με εξίσου επώδυνο ιστορικό φορτίο που έκαναν, είτε ο σύμβουλος του Ερντογάν Μπουλούτ, είτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντζάρογλου. Οι δηλώσεις αυτές ελάχιστα σχολιάσθηκαν -πέραν των τετριμμένων αναφορών- στα ελληνικά και ακόμα λιγότερο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο Πάνος Καμμένος, κατά τα συνήθη, αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στις δηλώσεις Μπαχτσελί.
Είπε:
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε την ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της Ιστορίας της –και ιδίως τις στιγμές της Ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας– ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα», και συμπλήρωσε:
«Ευχή μας είναι η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχή μας είναι να δούμε την Τουρκία να προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά φοβάμαι ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και τις αναφορές στα όνειρα της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη, από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα».
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της Ν.Δ Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Real fm, είπε πως “όταν κάποιος, όπως η Τουρκία, κάνει εξωτερική πολιτική με τον στρατό της, πρέπει κι εσύ να απαντήσεις”. Κι όταν ρωτήθηκε εάν πρέπει να απαντήσουμε στρατιωτικά, τόνισε “δεν γίνεται αλλιώς”.
Η δήλωση Καμμένου περί…1821 είναι αναμφίβολα “αθώα” μπροστά στις δηλώσεις Βορίδη. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται στο στόχαστρο ελληνικών ΜΜΕ.
Γνωστό σάϊτ, μάλιστα, γράφει υπό τον τίτλο ” Ο Καμμένος ονειρεύεται ένα νέο 1821′ :
” Ο υπουργός Αμυνας κλιμάκωσε τη ρητορική του κατά της Αγκυρας και της υπενθύμισε την ήττα της –δηλαδή την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας– από τους Ελληνες τον 19ο αιώνα
Συνεχίζοντας τη «διπλωματία» της υπερβολής και του θυμικού –κατά πολλούς, όχι η καλύτερη συνταγή– ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσε να κλιμακώσει τη ρητορική του κατά της Τουρκίας υπενθυμίζοντάς της, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία, την ήττα της από την Ελλάδα το 1821″.
Σε αυτό το κλίμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τις δηλώσεις Καμμένου και τόνισε πως ‘όταν η Τουρκία προκαλεί τόσο έντονα με τις δηλώσεις Μπαχτσελί, Γιλντιρίμ και άλλων αξιωματούχων της, κάποιες σκληρές δηλώσεις είναι θεμιτές και εύλογες”.
Συγκεκριμένα:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρείχε πλήρη κάλυψη στον κυβερνητικό εταίρο και για τις πρόσφατες δηλώσεις Καμμένου ότι η Ελλάδα νίκησε το 1821, χαρακτηρίζοντάς τες «θεμιτές» και «εύλογες».! Και είπε ότι «η κυβέρνηση ζητά να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο κρατούνται οι δυο έλληνες στρατιωτικοί και για ποιο λόγο επιλέγεται η τακτική κωλυσιεργίας».