Απάντηση στα όσα δήλωσε χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την συνταγματική αναθεώρηση έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τασσόμενος ακόμη φορά \κατά της όποιας συνεργασίας μαζί του για αυτήν την διαδικασία.
Μάλιστα εμμέσως απευθύνεται και στο δικό του χώρο το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλει (σ.σ ο Τσίπρας) ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του! Είδαμε όμως τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος;
Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου:
«Ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε εχθές την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά για την αναθεώρηση θεωρώντας ότι μπορεί να συμπέσει με τη δική του και να την ενισχύσει. Δεν αρκέστηκε μάλιστα σε αυτό. Επανήλθε, χωρίς αιδώ, στα γνωστά αγαπημένα του ψέματα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών αποδίδοντας σε εμένα συνταγματικές ρυθμίσεις του 1864 (!) και το νόμο που εισηγήθηκε ο Φ. Πετσάλνικος το 2003 και ψήφισαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του τότε Συνασπισμού. Ας μη ανησυχεί, η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς. Δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Κάποιοι όμως θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Υποθέτω αντιλαμβάνονται ότι αριθμητικά χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνεται στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άλλο το 151, άλλο το 149. Ακόμη και το 150-150 σημαίνει ότι η πρόταση απορρίπτεται, το ένα 150 νικά και το άλλο χάνει.
Άρα δεν ζητούν απλώς συναίνεση και από τον κ. Τσίπρα. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν. Και αυτός μίλησε και χθες καθαρά για τη δική του αντίληψη περί Συντάγματος με «προοδευτικό πρόσημο». Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του! Είδαμε όμως τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό;
Υπενθυμίζω εδώ στον κ. Τσίπρα και σε όποιον άλλο πάσχει από επιλεκτική αμνησία την απάντηση που του είχα δώσει στη Βουλή στις 28.3.2017*, ένα χρόνο πριν, όταν είχε πει τα ίδια χυδαία ψέματα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Θα επανέλθω όσες φορές χρειαστεί και με όση δύναμη χρειαστεί για την προστασία των θεσμών, της κοινής λογικής, της αλήθειας, του αγώνα μας και της προοπτικής της δημοκρατικής παράταξης που είναι ταγμένη στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, χωρίς τακτικισμούς και μικροκομματισμούς που θολώνουν την αξιακή εικόνα του χώρου».
* ( 28 Μαρτίου 2017, Παρέμβαση στη Βουλή με αφορμή την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα