Με την πρόταση να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με τον προσδιορισμό των αναθεωρητέων διατάξεων, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, η Φώφη Γεννηματά έβαλε στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης το θέμα των συναινέσεων.
Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε “σαν έτοιμος από καιρό” και έκανε λόγο για την ανάγκη συγκρότησης “προοδευτικού μετώπου”. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και κορυφαία στελέχη, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ θετικά υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, είτε προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, είτε από το Ποτάμι. Μοναδικός αλλά όχι “μόνο” που δημοσίως στράφηκε εναντίον της κ. Γεννηματά ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που καραδοκεί, πλέον, να κλιμακώσει την επίθεσή του και υποστηρίζει τη σκληρή αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή, ταυτιζόμενος με τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεργασία σύνθεσης και η έντονη αντίθεση των Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου περιπλέκουν το σχεδιασμό της Φ. Γεννηματά για σπάσιμο των τειχών της πόλωσης.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η κ. Γεννηματά. Θα συνεχίσει και θα εντείνει τις πρωτοβουλίες της ή θα τις αποκλιμακώσει, φοβούμενη μια μη αμετάκλητη ρήξη με τον κ. Βενιζέλο; Κάποιοι υποστηρίζουν πως η διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης προσφέρει στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής την “χρυσή ευκαιρία” να ωθήσει τον κ. Βενιζέλο εκτός του πλαισίου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, ενισχύοντας έτσι το “αριστερό” πρόσημο.
Στο ευρύτερο περιβάλλον της κ. Γεννηματά ομολογούν πως ο νέος φορέας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα βολικό και ευρύχωρο πολιτικό όχημα που θα οδηγήσει στις επόμενες εκλογές. Από το αποτέλεσμά τους θα κριθούν σχεδόν τα πάντα. Νίκη της Ν.Δ με σημαντική διαφορά θα την οδηγήσει πιθανότητα σε κυβερνητική συνεργασία, σε αντίθετη περίπτωση θα προκριθεί είτε το σενάριο της ανοχής και της κυβέρνησης (ΝΔ) μειοψηφίας, είτε ακόμα και η διολίσθηση σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική.
Μέχρι τότε, όμως, είναι σαφές πως για λόγους δημοσκοπικής και εκλογικής επιβίωσης η κ. Γεννηματά οφείλει να κινείται σε κεντροαριστερούς ρυθμούς, τροποποιώντας την τακτική των “ίσων αποστάσεων” κατά το δοκούν. Με υψηλούς αντικυβερνητικούς τόνους σε θέματα οικονομίας και κοινωνίας, αλλά με διάθεση συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική και θεσμικά ζητήματα.
Σύντομα θα φανεί εάν η πρωτοβουλία Γεννηματά για τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι ουσίας ή ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που εξισορροπεί την αντικυβερνητική γραμμή.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα μαζευτούν 50 υπογραφές βουλευτών για να κινηθεί η αναθεωρητική διαδικασία και από ποια κόμματα θα προέρχονται. Αν πρόκειται για βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητων εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί δυναμική αντιδεξιάς σύγκλισης. Το θέμα είναι σοβαρό και θα κρίνει τη συνέχεια…
Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη τα επόμενα 24ωρα η Φ. Γεννηματά θα έχει συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση, ο οποίος είναι αναφανδόν κατά οιασδήποτε σύγκλισης με τη Ν.Δ και διακρίνεται για υψηλούς τόνους κατά του κ. Βενιζέλου. Αλλά και από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης δηλώνει υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που άλλοι βουλευτές, όπως ο Γ. Αμυράς, λέγεται ότι έχουν ήδη “κλείσει θέση” στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Η παρέμβαση Ραγκούση
«Επιθυμία μου είναι το μέλλον να είναι προοδευτικό, όπως ήταν και το παρελθόν μας, όχι δεξιό» τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης. Με άλλα λόγια εκφράζει τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο συνεργασίας μετεκλογικά του Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ, ενώ αφήνει αιχμές για ιδεολογική σύγχυση η οποία, όπως λέει, είναι καταστροφική για τον προοδευτικό χώρο κι εξυπηρετεί προσωπικές επιδιώξεις.
Προσθέτει ότι η αντιπολίτευση στη κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει χαρακτηριστικά τεχνητής πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι σύγχρονη και προοδευτική. «Αντιπολίτευση που μπορεί να κοιτάζεται στον καθρέπτη έχοντας επίγνωση ότι είναι αξιόπιστη στους πολίτες όταν δεν καταλογίζει στη σημερινή κυβέρνηση αποφάσεις που είχε αναγκαστεί να πάρει και το ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος που συζητείται είναι «η πρώτη αναθεώρηση μετά την πτώχευση του 2009 και όχι η τέταρτη από το 1975» ενώ θεωρεί de facto δέσμευση γι΄ αυτό την πρόταση της Φώφης Γεννηματά και τη συγκεκριμένη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.