Την εβδομάδα μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 12 και 13 Απριλίου, το Μέγαρο Μαξίμου θα γνωρίζει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια πόσο πιθανή είναι μία συμφωνία με την ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει λύση-πακέτο σχετικά με την ονομασία, τις συνταγματικές αλλαγές και την άρση των στοιχείων αλυτρωτισμού. Σε αυτές τις ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα.
Η τριμερής συνάντηση της Βιέννης οδήγησε σε ένα πρώτο πλαίσιο μιας “υβριδικής” -όπως χαρακτηρίστηκε από διπλωματικές πηγές- συμφωνία στην οποία θα μπορούσαν να φθάσουν οι δύο πλευρές. Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πρέπει να πείσει πρώτα τον “σκληρό” πρόεδρο της γείτονος Γκεόργκι Ιβάνοφ (που εμφανίζεται αδιάλλακτος σε μια σειρά θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση) και μετά τη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της συμφωνίας θα περιλαμβάνει το όνομα “Gorna Makedonija” (πιθανότατα σε δύο λέξεις και με τη δυνατότητα αγγλικής μετάφρασης στο Upper Macedonia), δέσμευση για αλλαγές στο προοίμιο και τα άρθρα του Συντάγματος που αποτελούν εστίες αλυτρωτισμού, και σειρά διευθετήσεων που θα αφορούν τη γλώσσα, τα διαβατήρια και τις αστυνομικές ταυτότητες των υπηκόων της ΠΓΔΜ.
Ως προς τις συνταγματικές αλλαγές προκρίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, η δέσμευση της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνθήκης που θα εγγυηθούν ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, κάτι που θα επιτρέψει να εισέλθει το γειτονικό κράτος σε μια διαδικασία “προθαλάμου” προς ένταξη στους ευρωατλαντικούς σχηματισμούς (όπως επιθυμεί και ο αμερικανικός παράγοντας αλλά και η Γερμανία). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον ο Ζόραν Ζάεφ συναινέσει, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, η ΠΓΔΜ θα χαρακτηρισθεί χώρα προς ένταξη αλλά με τη ρήτρα και την εγγύηση ότι θα αλλάξει το Σύνταγμά της. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί τότε θα συνέλθει -ακόμα και εκτάκτως- η διάσκεψη του οργανισμού για να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης.
Υπό όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις -για την υλοποίηση των οποίων η Αθήνα τελεί σε κατάσταση συγκρατημένης αισιοδοξίας- το σχέδιο συμφωνίας θα μπορούσε να φθάσει στην Βουλή των Ελλήνων, περί τα τέλη Απριλίου ή μέσα στον Μάϊο. Κι εκεί αρχίζουν οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες.
Οι συναντήσεις Κοτζιά- αρχηγών
Οι συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά, τις προηγούμενες ημέρες, με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον τομεάρχη της Ν.Δ Γιώργο Κουμουτσάκο, δείχνουν ότι είναι, πλέον, από σφόδρα πιθανή έως βέβαιη η συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της συμφωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 146 βουλευτές του αποτελεί τον σκληρό πυρήνα υπέρ της συμφωνίας, ενώ καταφατικά αναμένεται να ψηφίσουν οι 6 βουλευτές του Ποταμιού.
Εάν κρίνει κανείς από το θετικό κλίμα που εξέπεμψαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά μετά τη συνάντηση δεν πρέπει να αποκλείεται η θετική στάση των περισσότερων εκ των 19 βουλευτών της ΔΗΣΥ. Θα είναι αρκετά δύσκολη μια καταψήφιση της συμφωνίας από την πλευρά του κόμματος της κ. Γεννηματά, παρά την σκληρή αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και ο τελευταίος, ακόμα, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν, μάλιστα, μια συμφωνία κινηθεί στην κατεύθυνση της δικής του πρότασης περί διεθνούς συνθήκης που, όπως έχει πει, υπερισχύει του εθνικού συντάγματος.
Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να ψηφίσουν και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και ένας ή και δύο εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να συγκροτηθεί πλειοψηφία που θα αγγίζει, ίσως και να ξεπερνάει, τους 170 βουλευτές.
Η μεταβαλλόμενη στάση της Ν.Δ
Το πρόβλημα θα μετατοπισθεί στη Ν.Δ. Μια τέτοια συμφωνία θα είναι πολύ κοντά στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, πιθανώς και να την υπερβαίνει επί τα βελτίω. Δεν έχει διαλάθει της προσοχής του Μεγάρου Μαξίμου η τελευταία θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη (real fm) ότι “κανείς δεν πρέπει να προεξοφλεί τη στάση της Ν.Δ”.
«Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία αν και η κυβέρνηση δίχασε την κοινωνία και δημιούργησε αρνητικό υπόστρωμα για τη διαπραγμάτευση», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, κάτι που πόρρω απέχει από προηγούμενες θέσεις της Ν.Δ και τη σύνδεση με το τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινδυνεύσει με σοβαρούς κλυδωνισμούς μεταξύ της ακραίας θέσης του Αντώνη Σαμαρά (και των βουλευτών που ελέγχει) για “καμία λύση με τον όρο Μακεδονία” και εκείνης της Ντόρας Μπακογιάννη που επιμένει στην γραμμή Καραμανλή για σύνθετη ονομασία erga omnes.