Το πολιτικό χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών εξετάζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο στην πορεία για την τελική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιστροφή, όπως λένε, στην πολιτική και οικονομική κανονικότητα. Από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αλλά και την πολιτική τους διαχείριση θα κριθεί, άλλωστε, και ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η προκήρυξη εκλογών για τον Μάϊο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα κλείσει -τουλάχιστον τα κρισιμότερα από αυτά- σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: Σε λίγες ημέρες, στις 20-22 Απριλίου, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά γι’ αυτό το ζήτημα και κυρίως οι προθέσεις του Ταμείου
Eurogroup 24ης Μαϊου: Η τέταρτη αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και σε πολιτικό επίπεδο στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 21 Ιουνίου.
Μαζί με τις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τα πρώτα σχέδια -το γαλλικό και του ESM- βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, αλλά καθοριστικός σε αυτό το ζήτημα κρίνεται ο ρόλος του ΔΝΤ. Η θετική τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε λύση βρεθεί, αποτελεί και την αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει καθαρή έξοδο από την επιτροπεία.
Eurogroup 21ης Ιουνίου: Εκεί θα κριθεί ουσιαστικά το πόσο “καθαρή” θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια. Θα έχει προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό το τεχνικό -ίσως και το πολιτικό- μέρος της ελάφρυνσης του χρέους και, εάν όλα πάνε καλά, θα μένει μόνο η τελική ανακοίνωση εκ μέρους των δανειστών του τέλους της μνημονιακής εποχής. Ο βαθμός επιτροπείας της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί από το εάν το ΔΝΤ θα έχει παραμείνει -καθ΄ οιονδήποτε τρόπο- εντός του πλαισίου του ελληνικού προγράμματος. Κι αυτό γιατί εάν αυτό συμβεί θα ζητηθεί η “ευλαβική” τήρηση των συμφωνηθέντων για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, ανάλογα δε από την πορεία του πλεονάσματος θα τεθεί στο τραπέζι η επίσπευση ή όχι της εφαρμογής.
Σύνοδος του ΝΑΤΟ 11-12 Ιουλίου: Εκεί θα αποφασισθεί εάν η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί ή όχι στον οργανισμό ή εάν θα μπει σε ενταξιακή τροχιά με την τελική απόφαση να μένει σε εκκρεμότητα ανάλογα με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας στην οποία θα έχουν φθάσει οι δύο πλευρές υπό το πρίσμα της υλοποίησης της παραμέτρου που θα αφορά τις συνταγματικές αλλαγές.
Ολα τα προαναφερόμενα ίσως να ήταν ευκολότερα για τη χώρα αν δεν περιπλέκονταν με μια ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία, εκτός των άλλων, συνοδεύεται με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Αναμφίβολα οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βάλουν τη σφραγίδα τους και στην οικονομία. Αυτός είναι ένας επιπλέον -αλλά καθοριστικός- λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή αγώνα δρόμου, ώστε να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα στα Βαλκάνια και κυρίως αυτά που αφορούν τις σχέσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Ισως είναι από τις σπάνιες φορές στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία που η οικονομική και η εξωτερική πολιτική βρίσκονται σε τόσο στενή και αλληλένδετη σχέση, ώστε η μία να επιδρά καθοριστικά στα ζητήματα της άλλης.
Τέλος Αυγούστου: Εφόσον όλα τα παραπάνω έχουν υλοποιηθεί, η ελληνική οικονομία εξέρχεται από τα μνημόνια στα τέλη του καλοκαιριού. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει την πορεία στη “νέα εποχή” με μια μεγάλη εκδήλωση και ομιλία του, κατά πάσα πιθανότητα από τη (συμβολική) Πνύκα, τον ίδιο χώρο που χρησιμοποιήθηκε για την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν. Λίγες ημέρες μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη ΔΕΘ, οπότε η χώρα εισέρχεται στην τελευταία φάση προς τις εκλογές. Στην πορεία αυτή ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης (στη βάση και της πρότασης της Φώφης Γεννηματά). Οι εισηγήσεις ακόμα και προκήρυξης δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα βρίσκονται στο τραπέζι, αν και αυτό θα αποφασισθεί ανάλογα με τη συγκυρία.