Περίπου 7,9 εκατομμύρια Ούγγροι καλούνται να ψηφίσουν από τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας). Απουσία exit polls, οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα γίνουν γνωστές αργά το βράδυ.
Σύμφωνα ωστόσο με τις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα Fidesz του Όρμπαν εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 20 με 30 μονάδες, ενισχυμένο και από το εκλογικό σύστημα.
Βασικός άγνωστος των εκλογών αυτών είναι το ποσοστό συμμετοχής και το εύρος της νίκης: ο Όρμπαν είχε καταφέρει το 2010 και το 2014 να αποκτήσει «υπέρ- πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο, όμως αυτή τη φορά ίσως να μην έχει τόσο ευρεία πλειοψηφία.
«Λογικά το Fidesz θα κερδίσει, όμως πιθανόν να υπάρξει και κάποια έκπληξη», σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας Γκάμπορ Τόροκ.
Η αριστερά και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, που μετρίασε τις θέσεις και τον λόγο του, ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την κόπωση μέρους των ψηφοφόρων από τους πύρινούς λόγους του 54χρονου Όρμπαν κατά της «απειλής» που αποτελούν οι μετανάστες και κατά του δισεκατομμυριούχου Τζόρτζ Σόρος, δύο θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική του εκστρατεία.
Η αντιπολίτευση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καταφέρθηκε εναντίον του πελατειακού κράτους, της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και την ανεπαρκή αγοραστική δύναμη των Ούγγρων, παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί στο 3,8%, τα οποία ωθούν πολλούς πολίτες να μεταναστεύσουν.
Το Fidesz υπέστη τον Φεβρουάριο ένα ισχυρό πλήγμα: ο υποψήφιος που κατέβασαν από κοινού τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατάφερε προς έκπληξη όλων να κερδίσει στις δημοτικές εκλογές σε ένα μέχρι τότε αδιαφιλονίκητο προπύργιο του κόμματος του Όρμπαν, το Χοντμεζοβασαρχέλι.
Έκτοτε ο Όρμπαν δεν σταμάτησε να επισείει την απειλή μιας ενδεχόμενης ήττας του Fidesz, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα σημαίνει μεταναστευτικό χάος και νίκη «των εχθρών» που «επιθυμούν να διώξουν» τους Ούγγρους «από τη χώρα τους».
«Δεν αρκεί να εμφανιζόμαστε πρώτοι στις δημοσκοπήσεις: πρέπει να είμαστε πρώτοι την ημέρα των εκλογών», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία.
Αντίθετα με αυτό που συνέβη στο Χοντμεζοβασαρχέλι η διασπασμένη αριστερά και το Jobbik δεν έχουν καταλήξει πουθενά αλλού σε κάποια συμμαχία, γεγονός που επιτρέπει στο Fidesz, σύμφωνα με τους αναλυτές, να διατηρεί όλες τις πιθανότητες νίκης.
Τον Όρμπαν θαυμάζουν οι Ευρωπαίοι δεξιοί λαϊκιστές, όμως τον θεωρούν όνειδος όσοι τον κατηγορούν για αυταρχικές τάσεις. Έχει καταφέρει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της μετανάστευσης στην Ευρώπη και επιθυμεί να καταστήσει «αμετάκλητες» τις αλλαγές που προώθησε στη χώρα μετά το 2010.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει υιοθετήσει ένα στυλ διακυβέρνησης που περιορίζει κάποιες ελευθερίες στο όνομα «του εθνικού συμφέροντος», θέτοντας υπό κρατικό έλεγχο την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη.
Η αντιπολίτευση και πολλοί διεθνείς παρατηρητές καταγγέλλουν ότι οι μεταρρυθμίσεις του Όρμπαν πλήττουν το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες στη χώρα.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως αναφορικά με τη μεταναστευτική του πολιτική. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Βουδαπέστης, κυρίως εξαιτίας νόμων που ενισχύουν τον κρατικό έλεγχο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δεν έχει πάψει ποτέ να στηρίζει τον Όρμπαν. Ο πρόεδρός του, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, εξέφρασε την ελπίδα να νικήσει ο Όρμπαν, εκτιμώντας ότι «θα συνεχίσει να προσφέρει σταθερότητα και ευημερία στους πολίτες της Ουγγαρίας».
Εξάλλου παρά την αντίθεσή του στην περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ, ο Όρμπαν δεν έχει απειλήσει ποτέ να εγκαταλείψει την Ένωση.
Πηγή: cnn.gr